De kwaliteit van de scans (die u kunt downloaden) van de Gezinskaarten Amsterdam, is dikwijls niet zo best; vaak moeilijk te lezen of soms gedeeltelijk helemaal niet. Verschillende forumgebruikers hebben dit al ervaren.
Daarom een toelichting, ontleend aan de website van het Stadsarchief Amsterdam.
Kwaliteit scans Gezinskaarten Amsterdam.
De Gezinskaarten maken deel uit van het archief van het Amsterdamse Bevolkingsregister. Vanaf 1850 is in Amsterdam de gehele bevolking geregistreerd. In het Bevolkingsregister zijn van iedereen die in Amsterdam woont de volgende gegevens genoteerd: naam, geboortedatum, woonadres, plaats in het gezinsverband, beroep, godsdienst, verhuizingen en overlijdensdatum
In 1893 ging men over op een kaartsysteem. Per gezin werd een kaart gemaakt en wijzigingen werden op de kaart aangetekend. Dit systeem van Gezinskaarten bleef tot 1939 in gebruik. Toen kwam er een kaartsysteem per persoon.
Toen besloten werd over te stappen op persoonskaarten zijn de gezinskaarten eind jaren '30 verfilmd. Nadat de verfilming gereed was zijn de gezinskaarten opgeborgen op de zolder van Plantage Kerklaan 36-38. Daar stonden ze nog toen in 1943 de verzetsploeg van Gerrit van der Veen haar beroemde aanslag pleegde op het bevolkingsregister. In de brand die volgde is het gezinskaartenbestand verloren gegaan. De films bleven echter bewaard en die zijn nu gedigitaliseerd
In dit zoeksysteem zijn alleen de namen te vinden van de gezinshoofden van wie er een kaart is.
Waarom zijn sommige gezinskaarten zo slecht leesbaar?
Omdat alle gezinskaarten in 1943 verloren zijn gegaan, zijn de scans gemaakt van de films uit 1939. Deze films hebben uiteraard de kwaliteit die in 1939 gangbaar was en zijn tot 2000 intensief gebruikt bij het Bevolkingsregister. De verticale strepen door het beeld zijn het gevolg van krassen op de films veroorzaakt door de filmleesapparatuur. Los daarvan verkeerden de meeste gezinskaarten anno 1939 zelf al in een slechte staat. De kaarten werden bewaard in houten bakken en stonden in sommige gevallen meer dan 40 jaar zonder verdere bescherming stof en vuil te vergaren. De vele mutaties die op de kaarten aangetekend moesten worden en het daarmee gepaard gaande uit de bak halen en weer terugzetten en de verkleuringen als gevolg van de inwerking van het zonlicht deden de gezinskaarten ook geen goed. Door het veelvuldige gebruik kwam er regelmatig een scheur in een kaart, die dan met plakband hersteld werd. Aangezien dat plakband ook weer verkleurde zijn die plekken onleesbaar geworden. Het probleem ligt dus niet aan de scanapparatuur of aan slordigheid van de medewerkers. Andere gemeenten en hun archieven hebben dit probleem niet aangezien zij kunnen beschikken over de originele gezinskaarten
Goed idee om dit eens onder de aandacht te brengen !
Wat mij trouwens overkomen is, is van iets andere orde:
Een Amsterdamse gezinskaart, waarvan ik ooit een kopie heb toegestuurd gekregen, en waarvan ik later de scan online nog eens heb gekopieerd, blijkt gewoon niet meer aanwezig te zijn, als scan.
Kijk maar eens bij Boogaard, A.A.A.
Ook ik ben zeer teleurgesteld in de diensten van Het Gemeentelijk Archief Amsterdam.
Naar aanleiding van bovenstaande stuk van peter K, probeerde ik een akte te in te zien die ik een jaar geleden "gekocht" heb voor een aantal Euro,s. De afdruk was van een dermate rotte kwaliteit dat ik deze direct in de vuilnisbak heb gegooid.
Met tegenzin klikte ik via Google op "Beeldbank"
Na even lezen viel mijn blik op "systeemeisen" Mijn mond viel open van verbazing.
Ik werd vriendelijk vezocht op mijn computer Fir Fox, Opera of Netscape te installeren want de website werkte "minder goed" met Microsoft Internetexplorer. Het zal toch niet waar wezen dat ie het niet doet, dacht ik? En jawel hoor. Na een klik verder zat ik op de pagina "De pagina kan niet worden weergegeven".
Wat een hoofdstedelijke arrogantie van dit Archief om maar te stellen dat gebruikers of te wel betalende klanten, maar even Fire Fox op hun computer moeten zetten. Heren van het Archief !!! 95% van de mensen heeft de microsoft Explorer op de computer zitten. Wakker worden! U moet zich aanpassen en niet het Nederlande volk !!!
Ik verneem wel in de krant hoe het verder met uw archief vergaat, mij zie je in ieder geval voorlopig niet.
Inderdaad een heel vervelende zaak.
Als ik wilde zoeken lukte het ook niet. Ik heb toen een mail naar het Archief gestuurd met de mededeling, dat hun website de enige was met dat probleem. Ik kreeg keurig antwoord en een handige computerkennis van mij heeft toen mijn computer opnieuw geconfigureerd of zo iets. Windows XP werd opnieuw geinstalleerd met alle updates, o.a. Windows Servicepack.
Sindsdien werkt het voortreffelijk.
Ik vermoed, dat een en ander te maken heeft met extreme (?) beveiliging. De site kent bestelling van scans tegen betaling, Misschien dat dat er mee te maken heeft.
Ik zou toch maar een mail met je klachten naar het Stadsarchief sturen. Dan wordt het misschien aangepast en hebben andere bezoekers daar ook voordeel van.
Als je die akte nog wilt hebben wil ik ter plaatse wel kijken of ik een goed exemplaar kan maken.
Mvg.
Ko Hageman.
Inmiddels heeft Kèren de oplossing aangedragen
Je hebt volkomen gelijk Kèren. 1 minuutje voor jouw laatste bericht gaf ik dat al aan. Het was ook niet voor niets, dat ik een ervaren computerkennis mijn computer heb laten updaten. Over het Stadsarchief van Amsterdam en zijn medewerkers niets dan lof. En "beveiliging" is nu eenmaal noodzakelijk. Ik vind, dat als je een klacht hebt je het beste een mail kunt sturen naar de desbetreffende instelling. Dat is effectiever naar mijn mening, dan een klacht op een forum.
Inmiddels weet je wel, dat ik een grote fan ben van het "grootste stadsarchief" ter wereld, gehuisvest in een schitterend pand ("De Bazel"), dat zelfs op Zondag geopend is en waar je geheel gratis van Internet gebruik kunt maken. Een en ander heel laagdrempelig, je kunt er zo naar binnen lopen en je hoeft je niet eens in te schrijven (centrale hal).
Hartelijke groet, Ko.
Mijn bijdrage aan het begin van deze draad was niet zozeer bedoeld als afbrekende kritiek.
Ik was alleen benieuwd of méér mensen die ervaring hadden.
Elders heb ik al eerder aangegeven dat in het Stadsarchief in sommige opzichten heel goed vind.
Bijvoorbeeld door het feit dat je online kunt verzoeken archiefonderdelen te digitaliseren, en dat ze dat dan ook doen !
En als ex-Amsterdammer (maar welke Amsterdammer is ooit "ex"?) ben ik trots op het historisch bewustzijn van mijn stad en haar stadsbestuur.
Beste Kèren.
Je hebt, zoals altijd, het beste met iedereen voor. Ik zal die Fire Fox eens uitproberen als jij zegt dat ie erg handig is. Ik vind alleen m.b t.dat archief, dit nu een pleister op de wond aanbieden. Toch bedankt.
Je stelt dat "het syteem" werkt met alle browsers. Ik kan dat niet beoordelen. In ieder geval werkt mijn browser er niet op.
Beste meneer Hageman.
Bedankt voor uw genereus aanbod om voor mij een betere akte te willen gaan zoeken. Dat is niet meer nodig omdat de kinderen van mijn overleden oom, mij al hebben geholpen.
Een mail sturen naar het Gemeentelijk Archief te Amsterdam doe ik niet. Ik ben maar een eenling. Ik krijg waarschijnlijk alleen een nette niets zeggende mail terug. Dit forum is veel krachtiger geluid.
Beste Kèren
Ik heb Fire Fox geinstalleerd en de website van het Gemeentelijk Archief Amsterdam bezocht.
Dat loopt als een tierelier nu.
Hè hè !!!!!!!!!!!!!!!!! Ik zal niet meer mokken.
Ik ga nu verder spelen met mijn nieuwe Fire Fox.
Doei, houdoe, hoie
Ook ik heb me sinds tien minuten aan Firefox overgeleverd...
We zullen zien, zei de scepticus. :-))
Voor deze leek was het even op de computer zoeken maar ik heb het programma ook!
Wordt ook vermeld als " Mozilla Fire Fox".
Bedankt Kèren voor je altijd weer praktische tips.
Vriendelijke groet,
Ko Hageman.
Inderdaad, Keren, bedankt voor de tips !
Na FastStone en Firefox (dat goed lijkt te werken), ga ik misschien ook nog eens de grote stap naar Legacy wagen.
Het ging over de kwaliteit van de scans van de gezinskaarten Amsterdam. Het stadsarchief heeft keurig uitgelegd wat er precies aan de hand is. Voor forumleden belangrijk om te weten.
Om die scans thuis op je monitor te kunnen bekijken, moet je ze wel binnen kunnen halen. Daarom waren die computer-verhalen m.i. zeer zinvol. Iedereen bedankt.
Mededeling aan René van Rooij:
Er is nog een andere René op dit forum. Daarom zal ik je in het vervolg maar aanspreken met "René van Rooij". Elders kom ik nog op je aanbod terug.
Naar boven gehaald omdat er nog steeds vragen zijn over de nogal eens slechte kwaliteit van de scans van deze Gezinskaarten.
Kort samengevat:
" Waarom zijn sommige gezinskaarten zo slecht leesbaar?
Omdat alle gezinskaarten in 1943 verloren zijn gegaan, zijn de scans gemaakt van de films uit 1939. Deze films hebben uiteraard de kwaliteit die in 1939 gangbaar was en zijn tot 2000 intensief gebruikt bij het Bevolkingsregister. De verticale strepen door het beeld zijn het gevolg van krassen op de films veroorzaakt door de filmleesapparatuur. Los daarvan verkeerden de meeste gezinskaarten anno 1939 zelf al in een slechte staat. De kaarten werden bewaard in houten bakken en stonden in sommige gevallen meer dan 40 jaar zonder verdere bescherming stof en vuil te vergaren. De vele mutaties die op de kaarten aangetekend moesten worden en het daarmee gepaard gaande uit de bak halen en weer terugzetten en de verkleuringen als gevolg van de inwerking van het zonlicht deden de gezinskaarten ook geen goed. Door het veelvuldige gebruik kwam er regelmatig een scheur in een kaart, die dan met plakband hersteld werd. Aangezien dat plakband ook weer verkleurde zijn die plekken onleesbaar geworden. Het probleem ligt dus niet aan de scanapparatuur of aan slordigheid van de medewerkers. Andere gemeenten en hun archieven hebben dit probleem niet aangezien zij kunnen beschikken over de originele gezinskaarten".
Opnieuw naar boven gehaald omdat er nog steeds vragen c.q. opmerkingen zijn over de nogal eens slechte kwaliteit van de scans van deze Gezinskaarten.
Kort samengevat:
" Waarom zijn sommige gezinskaarten zo slecht leesbaar?
Omdat alle gezinskaarten in 1943 verloren zijn gegaan, zijn de scans gemaakt van de films uit 1939. Deze films hebben uiteraard de kwaliteit die in 1939 gangbaar was en zijn tot 2000 intensief gebruikt bij het Bevolkingsregister. De verticale strepen door het beeld zijn het gevolg van krassen op de films veroorzaakt door de filmleesapparatuur. Los daarvan verkeerden de meeste gezinskaarten anno 1939 zelf al in een slechte staat. De kaarten werden bewaard in houten bakken en stonden in sommige gevallen meer dan 40 jaar zonder verdere bescherming stof en vuil te vergaren. De vele mutaties die op de kaarten aangetekend moesten worden en het daarmee gepaard gaande uit de bak halen en weer terugzetten en de verkleuringen als gevolg van de inwerking van het zonlicht deden de gezinskaarten ook geen goed. Door het veelvuldige gebruik kwam er regelmatig een scheur in een kaart, die dan met plakband hersteld werd. Aangezien dat plakband ook weer verkleurde zijn die plekken onleesbaar geworden. Het probleem ligt dus niet aan de scanapparatuur of aan slordigheid van de medewerkers. Andere gemeenten en hun archieven hebben dit probleem niet aangezien zij kunnen beschikken over de originele gezinskaarten".
Waarom dit onderwerp weer naar boven gehaald, Jacobus?
Natuurlijk weet niet iedereen dat dit onderwerp al eens aan de orde is geweest.
Maar je kunt zoeken in het forum en als je daar niet echt uitkomt, stel je de vraag gewoon nog een keer.
De moderatoren of "goede bekenden" van dit forum kunnen de vraagsteller dan beantwoorden met een link naar het onderwerp.
Nu wordt het onderwerp extra lang door weer hetzelfde bericht er onder te plakken om het omhoog te halen.........
Maar verder niets dan lof voor jouw informatie hoor!
Groetjes,
Evelien
Hallo Evelien,
Een wedervraag. Waarom niet? Bovenaan valt direct op.
Het onderwerp is zeer aktueel. Zie PDF bestanden archief Amsterdam.
Daar naar dit onderwerp verwezen.
Naar boven halen is overigens een goed gebruik op dit forum.
Dag Jacobus,
Het is geen punt dat het bericht weer naar boven gehaald wordt, maar het gaat hier om een discussie. Het " draadje" wordt steeds langer, wanneer je het steeds met een reactie omhoog moet halen.
Terwijl er toch goede informatie en de tip om Firefox te gebruiken gegeven wordt.
Misschien is het een tip voor de moderatoren om zulke vaststaande informatie in b.v. een sub-forum te plaatsen zonder de berichtjes ertussen die niet meer van belang zijn.
Daaronder kunnen ook handleidingen vallen die vaak voortvloeien uit vragen op het forum.
Zo wordt voorkomen dat vragen en antwoorden dubbel op het forum staan, of net als dit onderwerp weer met een nieuwe reactie naar boven gehaald wordt......
Begrijp je wat ik bedoel???
Groetjes,
Evelien
Hallo Evelien,
Leg mij nog even uit wat de tip om Firefox te gebruiken inhoudt.
Dat bedoel ik nou Jacobus.... er staan teveel reacties hier waardoor je het over het hoofd ziet, want het staat al onder dit onderwerp aangegeven door Kèren:
>quote<Systeemeisen
Dit zoeksysteem is geschikt voor ALLE gangbare browsers. Wij adviseren echter om gebruik te maken van Firefox. Deze gratis te downloaden browser is bij gebruik van de Archiefbank aanzienlijk sneller en stabieler dan andere browsers, zoals Microsoft Internet Explorer (vanaf versie 6), Opera (vanaf versie 8), en de laatste versie van Netscape.>quote< A'dam archief
Dus ook MS explorer. Alleen kan je daar meer problemen verwachten.
Trouwens kleine moeite om Firefox te installeren, je zal er veel meer plezier mee hebben dan alleen het Stadsarchief bekijken.
Keren
Je kunt Fire fox dowloaden op:
http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/
Groetjes,
Evelien