Hallo,
Onlangs werd mij weer zeer duidelijk, dat er mensen zijn (actief bezig met genealogie) die nog NOOIT een archief hebben bezocht. Het internet is een prachtig iets, waar steeds meer openbaar wordt gemaakt. Maar ik wil toch graag nog eens benadrukken, dat het noodzakelijk is om naar archieven toe te gaan. Is men zelf niet of moeilijk in de gelegenheid, doe dan een beroep op anderen om iets in een archief op te zoeken!
Vriendelijke groeten, Jacqueline
Hallo Jacqueline,
Ben het helemaal met jou eens!
Het is mij ook bekend dat velen zo iets op het web plaatsen, zonder te controleren of het wel klopt.
Als dit telkens wordt overgenomen kun je hele rare familie relaties krijgen.
groetjes,
jenny
Vandaag bracht ik een bezoek aan het Verenigingscentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Ook een soort archief dus.
Adres: Papelaan 6 in Weesp.
Geopend op donderdag en zaterdag van 10-00 tot 16.00 uur.
Gelet op de beperkte openingstijden dacht ik een talrijk publiek aan te treffen
Ik was praktisch de enige. Je kon er een kanon afschieten.
Ga geregeld naar het Geldersch Archief te Arnhem. Ook daar is het nooit erg druk. Ruim opgezet en vriendelijke medewerkers. Ook een aanrader!!
GR Jorina
Naaldwijk heeft ook een prima archief en gezellige medewerkers. De koffie staat klaar en als gast wordt je bijna geacht gezellig met de groep aan tafel koffie te drinken!
En heel het Westland is daar te vinden!
Hallo forummers,
Leuk al deze positieve berichten! Ik ben dit onderwerp begonnen omdat ik merkte, dat er veel mensen zijn die nog nooit een archief bezocht hebben, terwijl ze wel aardig wat gegevens op internet hebben staan.
Nu stam ik uit een andere tijd (mét mij gelukkig meer personen) en ben niet stokoud, maar het is zo belangrijk om de archieven te raadplegen! Tegenwoordig is het vaak lekker rustig (ook door internet) en is men veel klantvriendelijker geworden. In het verleden was het vaak zo, dat je op een plaatsje moest wachten in de studiezaal.
Vriendelijke groeten, Jacqueline
Hallo allemaal
Mijn beste archief is toch wel die in mijn geboorte stad Rotterdam, op de studiezalen zijn er altijd bezoekers, je wordt heel vriendelijk en goed geholpen, ook de bezoekers helpen elkaar vaak, dus het contact onderling is ook gezellig en nuttig, op internet zoek ik vooral in Friesland en Groningen, zodra ik dan de mogenlijkheid heb ga ik naar die archieven toe om de gegevens na te trekken en aan te vullen, groetjes Paula Hartman.
Ook ik ben al met genealogie begonnen voor er internet was. Voor mij is internet een prachtig hulpmiddel: ik zoek op internet naar de gegevens, die ik later in de betreffende archieven controleer. Zo kan ik de weinige tijd (tja, er moet ook gewerkt worden) die ik daar kan doorbrengen optimaal benutten.
Maar als ik de keus had, zocht ik liever alles persoonlijk in de archieven op, dat blijft toch verreweg het leukste en ik voel me er dan meer bij betrokken.
Groet, Rob
Ik ben iemand die nog nooit in een archief is geweest. Te veel werk op te veel verschillende plaatsen. Vooral in het buitenland werkzaam. Ik zal nu een goed jaar bezig zijn met opzoekingen en heb inmiddels wel gemerkt dat gegevens op het internet niet altijd kloppen.
Mijn vraag is nu: De gegevens die ik via Gemlias,Drenlias en Stamboom Rotterdam verzamel, zijn die wel betrouwbaar? De scans die je kan bekijken bij stamboom Roterdam bijvoorbeld zien er toch echt autentiek uit.
Heee lammetje
Bedoel je soms dat je met de Antoinette op stap bent geweest? :-))
groetjes Janus en de rest van de crew hier.
Hoi Janus. In Hongarije en Slowakije word er nog niet veel actief aan stamboomonderzoek gedaan. Waarschijnljk teveel Moorse invloeden;-)
Maar een zijtak (aangehuwd ) kan eventueel wel uit een voormalig Oostland komen. Ik zie me nog niet in Boedapest naar het Nationaal archief gaan.
groetjes
Ton
Hallo,
De voorgaande berichten heb ik gelezen en wil uw vraag nog even beantwoorden. Het is natuurlijk erg moeilijk als je in het buitenland woont, om archieven te bezoeken. Maar bent u in Nederland zou ik toch eens een archief bezoeken. Wat de scans betreft die in sommige archieven openbaar zijn gemaakt, het is geweldig dat er is, omdat je dan thuis akten kan opzoeken. Deze zijn zeker betrouwbaar, maar ook in de BS komen er wel eens fouten voor!
Vriendelijke groeten, Jacqueline
Dank voor uw reactie. Sinds kort woon ik overigens permanent in Nederland daar ik mijn beroep veranderd heb. Ik ben dan ook zeker van plan verschillende archieven te bezoeken. Maar ik vraag mij af of ik in de archieven wijzer word als op het internet. Wel is waar zijn de eerste gegevens die ik via internet vind soms zeer summier, maar als ik op deze gegevens door zoek, vind ik toch wel veel aanvullende gegevens.
vr. gr.
Ton 't Lam
Hallo Ton,
Meteen een antwoord terug, want ik wil benadrukken dat archieven noodzakelijk zijn. Op internet is veel te vinden, alles wat verfilmd is etc. is betrouwbaar, maar er staan ook veel gegevens op internet die wel eens in twijfel moeten worden getrokken. In de archieven wordt je zeker wijzer, want je kan controleren of gegevens juist zijn en je vind vaak aanvullende informatie, die niet op internet vermeld staan. Bovendien is het zoeken in archieven leuk, al kan het tijdrovend zijn. Maar ik raad je aan, als je in de gelegenheid bent, bezoek de archieven!
Vriendelijke groet, Jacqueline
Gisteren eindelijk weer eens in het RA den Haag geweest. Op vrijdag, dus ik verwachtte topdrukte.
Vroeger (ja, opa spreekt) was dat tenminste zo. Maar je kon er bijna een kanon afschieten.
Dat was wel prettig voor mij, omdat ik al rijen verwachtte voor het kopieerapparaat. Gek, het aantal genealogen is erg toegenomen, maar blijkbaar veel, zoals ik het noem, familieverzamelaars (en dan nog liefst vanuit hun huis via internet) en weinig mensen die zich verdiepen in de familieGESCHIEDENIS.
Jammer, want je vindt in een archief toch iedere keer weer iets wat je stamboom verlevendigd.
Ook al kom je, zoals ik, uit een heel gewone familie waar tot nog toe niets spectaculairs is gebeurd.
Groet, Rob
hay allemaal
ik vind het heerlijk thuis achter de pc zoveel mogelijk op te zoeken maar ik ben zeker naar rotterdam geweest want je vind wel de gegevens op internet maar wat is er nou moiier om je boom aan te vullen met de echte handtekeningen van je voorvaderen het geeft mij een enorme kick als ik de akte me de handtekeningen in me hande heb omdat ik me dan ook echt verbonden voel met die persoon al heb ik die persoon nooit echt gekend bv de handtekeningen van mijn opa of opa en opoe ja heb die mensen wel heel kort gekend maar heb niets tastbaars van ze en nu met de aktes wel en dat geeft mij de kick ook als je links en rechts om je heen in de studiezaal zachtjes mense hoort kletsen zo komt er in rotterdam een oudere dame heb haar de laatste x dat ik er was voort eerst gezien daar maar ik kon uit de reaktie van de medewerker opmaken dat ze daar zeer geregeld komt een heerlijk lief mens kletst in zich zelf ik vind het heerlijk om haar zo bezig te zien dan geniet ik net zo als dat ik zelf bv een handtekening onder ogen heb van een voorvader
nee het is makkelijk thuis maar er gaat niets boven het archief
zo wil ik zeker ook een x naar den haag om huwelijksebijlagen op te zoeken en moet meerdere malen naar briele omdat een heel groot aantal verre famlie uit rozenburg en omgeving komen ja kan het wel aan iemand vragen maar het gaat nu om meer dan 200 aktes en dat vind ik dan weer te veel helaas is het voor mij een hele wereldreis om er te komen ben met het openbaarvervoer ruim 2 uur onderweg dat is ook wat mij nog tegen houd ik zoek dus iemand die hier in de buurt van rotterdam woond en er toch ook heen moet zodat ik tegen vergoeding mee kan rijden want met het openbaarvervoer is voor mij echt niet te doen dat kost me voor de heen en terug reis 4 uur reistyd en dat vind ik zonde van de tyd want die zou ik het liefste int archief doorbrengen
dus als iemand hier uit de buurt komt en er ook een x naar toe wil zou ik graag mee willen rijden
gr peet
Ik wil even inhaken op de mooie lieve woorden van Keren in haar laatste alinea. Ik zou dus ook dolgraag zelf eens het nieuwe archief GAR na vele jaren willen bezoeken, echter mij weerhouden het bezoek aldaar door omstandigheden een bezoek daaraan te brengen. En je voelt je snel bezwaard anderen om raad te vragen, mede door ervaringen ervaringen mijnerzijds dat er hoge kosten aan mij werden gevraagd om enkele data alleen al te controleren voor mij. Ik doe mijn best op korte termijn zelf weer het GAR te bezoeken. Ik weet vele forumleden die mij willen bijstaan daarin welke regelmatig in het GAR aanwezig zijn. Echter de drempel is een groot probleem voor mijzelf.
Geachte forum,
Mijn bezigheid is eigenlijk al zo'n 45 jaar de historie van Waalwijk te onderzoeken. Maar ben al lang tot de conclussie gekomen dat genealogie voor historici een ondergeschoven kindje is. Om de historie van een plaats goed te leren kennen is genealogisch onderzoek wel degelijk van belang evenals archeologie. Zo ben ik dan ook in de genealogie beland.
Maar om je voorouders beter te kunnen begrijpen is ook voor een genealoog van belang om de geschiedenis van de streek waar hun voorouders hebben gewoond ook van belang. In de rechtelijke en notariële archieven vindt men veel informatie over hun voorouders. Soms zijn er heel grappige bij, omdat er woorden in voorkomen die op de dag van vandaag helemaal niet van toepassing zijn.
Aangezien ik ook veel genealogische publicaties onder ogen krijg, vraag ik mij vaak af hoe ze aan die gegevens komen. Heb eens in het jaar 2000 een boek van een familie onder ogen gekregen waarvan de oudste generatie uit de omgeving van Waalwijk afkomstig is. Volgens mijn gevoel klopte dat in het geheel niet wat men publiceerde over de oudste generaties. Er was geen enkel document voorhanden die dat kon bevestigen. Met een team van jonge mensen die interesse hadden in geschiedenis, genealogie en archeologie zijn we vele archieven in Nederland ingedoken en alle gegevens gecontroleerd. Na jaren onderzoek bleek dat 30% van de genealogie dat in het boek was gepubliceerd niet klopte. Verkeerde namen, kinderen bij verkeerde ouder(s) geplaatst, veel verkeerde data enz. En het belangrijkste, de oudste generaties waren totaal niet van toepassing voor die familie. Nu bestaat deze genealogie uit heel veel achtergrond informatie (met bronvermeldingen), zowel uit rechterlijke en notariële archieven maar ook de archieven van rechtbanken en het kadaster. Zal en kan deze genealogie niet op internet plaatsen aangezien deze meer dan 300 pagina's bestaat, zonder foto's erbij.
Daarom is het van belang dat een de persoon die met genealogie wilt bezighouden al vanaf het begin de archieven gaat bezoeken. Dan is het nog laagdrempelig, en leert men zodoende hoe men in een archief moet zoeken. Vroeg of laat zal men toch een archief moeten bezoeken om de nodige informatie naar boven te halen. En aangezien men voordien nooit een archief heeft bezocht, zal het des te moeilijker zijn om die gegevens boven water te halen.
Genealogisch onderzoek op internet laat dat alleen maar een hulpmiddel zijn, uitgesloten de originele aktes die erop zijn geplaatst. En het leukste in een archief, dat men andere personen tegenkomt die je ook met raad en daad bijstaan. Daarbij doet men ook leuke ideeën op hoe men een genealogie kan samenstellen.
Mensen, bezoek vaker een archief en gebruikt internet als een hulpmiddel.
Vriendelijke groet, Masje II
Hoi allemaal,
Dit onderwerp ben ik begonnen, omdat ik het zo belangrijk vond. Allemaal bedankt voor de vele goede reacties. Met de laatste bijdragen van o.a. Keren en Masje II ben ik bijzonder blij.
Ik blijf er toch graag op hameren, om vooral bronnen te controleren, mits men daarvoor gelegenheid heeft.
Schroom niet om anderen iets te vragen, voorwaarde is natuurlijk wel dat je de persoon in kwestie vertrouwt, dat de opgezochte gegevens juist zijn!
Het is net wat Keren en Masje II zeggen, het is ongelofelijk wat er op internet staat vermeld, met enorm veel fouten. Het beroerde is dat gegevens klaakeloos worden overgenomen, zonder enige bronvermelding, Niemand is perfect, ook ik niet, maar we streven er naar om genealogie goed te bedrijven (in de ruimste zin van het woord), waarbij het zo belangrijk is om de geschiedenis van het voorgeslacht weer te geven.
Vriendelijke groeten, Jacqueline
Hallo Robert,
Als je enkele data`s wil die ik zou kunnen vinden in het GAR, dan zet je ze maar op het forum, of je mailt ze naar me toe.
De kosten zijn, als we elkaar ooit mochten tegen komen in een archief, een lekker bakkie koffie.;-)
Met vriendelijke groet,
Dik Keijzer