stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nu ook getranscribeerde scans van de RHC's doorzoekbaarProfiel afbeelding

Open Archieven maakt naast 277 miljoen historische persoonsgegevens ook ruim 3 miljoen transcripties doorzoekbaar. Deze transcripties, van VOC-documenten en notariële akten, zijn door de computer via handschriftherkenning gemaakt. Het 'lezen' van handschriften is een taak waarin de computer steeds beter wordt, dankzij de transcripties die vele vrijwilligers hebben vervaardigd (de computers leren hiervan). Diverse Nederlandse archiefinstellingen experimenteren hiermee door hun scans aan te bieden aan Transkribus. Transkribus is een Europese digitaliseringsdienst die AI-gestuurde tekstherkenning van historische documenten biedt.

Eerder waren al bijna 2 miljoen scans van VOC-documenten van het Nationaal Archief, 400 duizend scans van het notarieel archief van het Noord-Hollands Archief en 272 duizend scans van het notarieel archief van het Stadsarchief Amsterdam te doorzoeken via Open Archieven. Nu hebben de regionale historische centra (RHC's) ook een 'duit in het zakje' gedaan. Van het Tresoar, Gelders Archief, Drents Archief, Groninger Archieven, Brabants Historisch Informatie Centrum, Zeeuws Archief en het Regionaal Historisch Centrum Limburg zijn er 444 duizend scans automatisch getranscribeerd.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Via https://www.openarch.nl/htr/ kunnen de transcripties full-text doorzocht worden, gewoon een zoekterm invullen en de Zoeken-knop indrukken (voorbeeld). Per zoekresultaat ziet u de zin of zinnen waar de zoekterm is gevonden, plus een bronvermelding die archiefinstellingen en archiefbeschrijving geeft en een kleine afbeelding van de scan. Klikken op de kleine afbeelding brengt je in de meeste gevallen naar de grote versie van de scan. Zoals gebruikelijk op Open Archieven kunt u uw zoekopdracht ook verfijnen door een archiefbewaarplaats en/of archief te selecteren bij de filters. Via de Transcriptie pagina op Open Archieven kan een ieder ook lezen welke archieven/inventarissen er nu op inhoud doorzoekbaar zijn.
 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 19 apr 2021 - 11:05

Hartelijk dank voor het onder de aandacht brengen! Ik had met een poging in het wilde weg gelijk beet met een testament van een familielid uit 1848 in het Zeeuws Archief, leuk.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 20 apr 2021 - 16:11

Fantastisch, meer dan 100 hits in VOC documenten.

Thijs Westplate - 28 apr 2021 - 09:57

Ook even voor de lol geprobeerd met mijn achternaam, er komen mensen tevoorschijn waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik geloof dat de computer het verschil tussen Schotting en Scholting niet zo goed kan onderscheiden.

Frank Schotting - 12 mei 2021 - 00:30


De zoekfuncties op deze website zijn al een stuk beter dan op de oorspronkelijke Read&Search website van bijv. Stadsarchief Amsterdam. De wildcards en zinnetjes zijn geweldig!

Toch nog een verzoek om het nog iets beter te maken: Ik merk dat het niet mogelijk is om de Amsterdamse notariele archieven op jaartal te sorteren. Dit maakt het zoeken en vinden van bijv. een specifieke familie Backer erg lastig, meer dan 5000 gevonden akten. Echter, in de beschrijving van het inventarisnummer staat wel degelijk een begin en eind jaartal. Zou het mogelijk zijn om deze informatie van jaartallen te gebruiken om een extra sorteer mogelijkheid aan te bieden?

Peter Hoogerbrugge - 15 mei 2021 - 14:26 (laatst bijgewerkt 15 mei 2021 — 14:26 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu