stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Suggestie bij niet unieke plaatsnamen in uw genealogische publicatieProfiel afbeelding

Dat er meerdere plaatsen met de naam Zevenhuizen bestonden, was mij bekend,. We moeten er echter voor waken om straatnamen of namen van een wijk tot plaatsnamen te verheffen. Zevenhuizen, tegenwoordig in de gemeente Waadhoeke (Friesland), komt zelfs bij de vorige gemeente Franeker niet in de lijst met dorpen, gehuchten of buurtschappen voor (zie Wikipedia). Ook wordt de naam niet genoemd in de lijst Verdwenen plaatsen en dorpen in Friesland. Het kan hooguit als een afgesloten wijk van Franeker worden gezien, mede omdat het gebied vrijwel rondom in het water ligt, waar vroeger 7 boerderijen hebben gestaan. Er is ook nog een straat met 5 boerderijen: Vijfhuizen genaamd!

Joeke de Jong - 27 nov 2021 - 13:28

Vermelden van plaatsnamen bij de juiste of vroegere gemeente(n).

Een aantal neven en nichten zijn geboren in Roodeschool, gem.Uithuizermeeden. Genoemde gemeente is met Uithuizen en een gedeelte van 't Zandt en Bierum in 1979 opgegaan in Hefshuizen. In 1990 werden Kantens, Usquert en Warffum toegevoegd. De naam Hefshuizen is in 1992 gewijzigd in Eemsmond. Laatstgenoemde gemeente is  op 01-01-2019 samen met de Marne, Bedum en Winsum gefuseerd tot de gemeente Het Hogeland. Al die familie is geboren tussen 1925 en 1940. Nu zijn er genealogen die er een potje van maken. Bv. mij neef Arend is en blijft geboren in Roodeschool, gem. Uithuizermeeden en niet in Het Hogeland. Je kunt je aan de data vasthouden, maar om zoeken welke gemeente het NU is, kun je eenvoudig  vermelden >. Roodeschool (Uithuizermeeden) th. Het Hogeland (Gr.).Jaap Schelhaas, ABS i.r.

jaap schelhaas - 11 dec 2021 - 14:44

In mijn genealogie worden 381 plaatsnamen door Geonames als niet eenduidig aangeduid. Daaronder de volgende voorbeelden van plaatsen van minstens 20.000 inwoners:

Belleville, Essex County, New Jersey, USA: 

suggestie: Belleville, Bas-Sassandra, Ivoorkust;

Bogor, Jawa Barat, Indonesia: 

suggestie: Bogor, Jawa Timur, Indonesië;

Brighton, Monroe County, New York, USA : 

suggestie: Brighton, East Berbice-Corentine, Guyana;

Charlottetown, Queens County, Prince Edward Island, Canada : 

suggestie: Charlottetown, Queens County, Prince Edward Island, Canada;

Eschweiler, Kreis Aachen, Nordrhein-Westfalen, Germany : 

suggestie: Eschweiler, Kreis Euskirchen, Cologne District, Noordrijn-Westfalen, Duitsland;

Gainsborough, Lincolnshire, England, UK :

suggestie: Gainsborough, Baw Baw, Victoria, Australië;

Heusden, Noord-Brabant, Netherlands : 

suggestie: Heusden, Gemeente Asten, Noord-Brabant, Nederland;

Moskva, Russia :

suggestie:  Moskva, Toshkent Viloyati, Oezbekistan;

Saltillo, Coahuila de Zaragoza, Mexico : 

suggestie:  Saltillo, Jackson, Tennessee, VS;

Salvador, Bahia, Brazil :

suggestie:  Salvador, Gaza, Mozambique.

Naar mijn smaak is er bij Geonames ruimte voor verbetering van de gebruikte software en de geografische kennis.

Henri Bik - 11 dec 2021 - 16:58

De eerder door Manja Schledorn en mij genoemde GOV-database, noemt bij elke plaats de gemeente waartoe een plaats behoort/behoorde op het moment van de gebeurtenis. Dus je familieleden die zijn geboren in Roodeschool, gem.Uithuizermeeden kunnen gewoon geregistreerd worden als geboren in Roodeschool. Aan de hand van geboortedatum wordt gezien dat Roodeschool in die periode tot de gemeente Uithuizermeeden behoorde. Bij jongere familieleden die in Roodeschool werden geboren komt automatisch Hefshuizen of Het Hogeland te staan, ook weer op basis van hun geboortedatum.

Marianne van Harten - 11 dec 2021 - 17:59

Dat weet ik allemaal wel, maar ik heb diverse keren gezien dat het in gebieden met fusies van gemeenten helemaal fout ging bij genealogen. DUS let altijd op de geb.datum en dan is Uw conclusie de enige juiste !!!!

jaap schelhaas - 12 dec 2021 - 16:19


Dit forum Nieuws & Updates pas net ontdekt: Fantastisch die Toon Suggesties functie, alleen 't mag nog wat gefinetuned worden, zie Helpdesk-forum. 

Lees dat meerdere mensen het betreuren dat geonames geen historisch besef kent. Dat is op zich waar, maar dat wordt toch voldoende ondervangen door Topotijdreis op GO? Bijv. Zandberg heette vroeger Schaalberg, prachtig vormgegeven, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I9832.php

Verouderde plaatsnamen kun je sowieso in 'n Brontekst-veld kwijt, zodat ze toch opgenomen worden in je publicatie. Als je geonames.org volgt kan tenminste 'n marker op 'n Google Map gezet worden op je Statistiekenpagina. Dat vind ik veel belangirjker. 

Voor uitzoeken hoe 'n verouderde plaatsnaam tegenwoordig heet en in welke gemeente zijn al 'n paar opties genoemd..

Sommigen stellen voor dat je 'n plaatsnaamsuggestie kunt aanklikken op GO die gebruikt moet worden in je publicatie. Dat moet je niet willen lijkt me, bij de volgende GEDCOM-upload wordt zoiets overschreven. Of de webapplicatieontwikkelaar moet de functie zo uitgebreid maken dat eenmaal gemaakte keuzen kunnen worden bewaard en ook kunnen gelden voor toekomstige uploads. Je kunt beter de suggestie kopiëren/plakken in je stamboomprogramma, handmatig of sneller met zoek en vervang, als je stamboomprogramma tenminste zo'n functie kent. 

Voor nu: fijne kerstdagen!

Pauline Berens EBBI - 24 dec 2021 - 15:14Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu