Dit forum Nieuws & Updates pas net ontdekt: Fantastisch die Toon Suggesties functie, alleen 't mag nog wat gefinetuned worden, zie Helpdesk-forum.
Lees dat meerdere mensen het betreuren dat geonames geen historisch besef kent. Dat is op zich waar, maar dat wordt toch voldoende ondervangen door Topotijdreis op GO? Bijv. Zandberg heette vroeger Schaalberg, prachtig vormgegeven, zie
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I9832.php
Verouderde plaatsnamen kun je sowieso in 'n Brontekst-veld kwijt, zodat ze toch opgenomen worden in je publicatie. Als je geonames.org volgt kan tenminste 'n marker op 'n Google Map gezet worden op je Statistiekenpagina. Dat vind ik veel belangirjker.
Voor uitzoeken hoe 'n verouderde plaatsnaam tegenwoordig heet en in welke gemeente zijn al 'n paar opties genoemd..
Sommigen stellen voor dat je 'n plaatsnaamsuggestie kunt aanklikken op GO die gebruikt moet worden in je publicatie. Dat moet je niet willen lijkt me, bij de volgende GEDCOM-upload wordt zoiets overschreven. Of de webapplicatieontwikkelaar moet de functie zo uitgebreid maken dat eenmaal gemaakte keuzen kunnen worden bewaard en ook kunnen gelden voor toekomstige uploads. Je kunt beter de suggestie kopiëren/plakken in je stamboomprogramma, handmatig of sneller met zoek en vervang, als je stamboomprogramma tenminste zo'n functie kent.
Voor nu: fijne kerstdagen!
Pauline Berens EBBI - 24 dec 2021 - 15:14
Kampereiland, gemeente Kampen, Overijssel, Nederland.
Daan Eras - 2 sep 2024 - 19:01
Voor de publicatie van mijn stamboom op mijn website maak ik gebruik van de GOV-database - https://gov.genealogy.net/search/index
Deze service heeft een grote database en kent ook een historisch besef. Als ik opgeef dat iemand in Elten is geboren tussen 23 april 1949 en 1 augustus 1963 dan zie ik dat ie in Nederland is geboren, voor alle andere data* zie ik dat ie in Duitsland is geboren...
De gegevens staan deels op de GOV-server en deels in je gedcom.
Marianne van Harten - 2 sep 2024 - 21:40
U spreekt over Aalst Gelderland, maar ik krijg ook opmerking als ik Aalst Oost-Vlaanderen en Aalst Limburg gebruik. Aalst Oost-Vlaanderen is een bekende Carnaval stad en Aalst Limburg is nu een deelgemeente van de stad Sint-Truiden. Dus nog veel hiaten te vullen.
Eric Van den Neste - 12 sep 2024 - 14:47
Wat te de ken bv. van Haarsteeg, dat is een kerkdorp in Noord-Brabant, bestaande uit lintbebouwing. Het heeft twee woonkernen, De Hoeven en het eigenlijke Haarsteeg.
Haarsteeg was tot 1935 verdeeld over vier gemeenten, te weten: Hedikhuizen, Herpt en Bern, Nieuwkuijk en Vlijmen.
Sinds 1935 maakte Haarsteeg volledig deel uit van de gemeente Vlijmen en na de herindeling van 1997 valt Haarsteeg, net als Nieuwkuijk en Vlijmen, onder de gemeente Heusden (aan de Maas).
Daan Eras - 9 okt 2024 - 10:31
Ja Plaatsnamen......
Lange discussie, vol met uitzonderingsgevallen....
Volgens mij is er een wereldwijd bruikbare, eenduidige manier om een locatie of plaats aan te duiden: de geografische coördinaten, gegeven door Google! Als amateur(!) astroloog is dit de enige manier om tot de juiste astrologische gegevens te komen. Het vergt natuurlijk ook wat speurwerk, gebaseerd op historische gegevens, maar zeker buiten Nederland is 't bijna de enige manier ( namen in vreemde talen of schrijfwijzen! ). Google-streetview is één van de meest gebruikte Apps. in mijn computer!
Graag reacties
Karel Flach
K.Flach - 23 okt 2024 - 13:47
Als je de geografische coördinaten opslaat dan kan je niet meer "lezen" wat de plaatsnaam is. Daarvoor heb je dan een programma zoals Google Maps nodig. Dus wil je waarschijnlijk wel de plaatsnaam opslaan, maar dan heb je weer hetzelfde probleem: welke plaatsnaam sla je op als er 10 verschillende plaatsen zijn met dezelfde naam?
Als het om een historische plaatsnaam gaat dan kan je die in Google Maps waarschijnlijk niet opzoeken.
Zijn er genealogie programma's waarin je coördinaten kan opslaan?
Kees Schouten - 23 okt 2024 - 17:01
Kan iemand mij wijs maken, waarom het toevoegen van de gemeentenaam zo belangrijk is. Ik gebruik alleen de naam van de plaats waarin iemand geboren is, de provincie en het land. Maar ook bij de provincie en het land kan je vragen stellen. Want tot 1795, het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hadden we ook zogenaamde provincies, maar die heten toen b.v het graafschap Holland, het bisdom Utrecht, de hertogdommen Gelre en Brabant, de heerlijkheid Friesland enzovoort. Vanaf die tijd werden die titels afgeschaft en kregen we "gewone" provincies en niet direct elf. Want Holland werd pas in 1840 opgesplitst in Noord en Zuid, om de dominantie van Holland te verminderen. Een familie kon in b.v. in Noordwijk in 1839 een kind krijgen, dat was dus in Holland geboren, het volgende kind werd in 1841 geboren, dus in Zuid-Holland. En dan zijn er ook nog plaatsen die zowel tot de provincie Utrecht en Zuid-Holland "behoorden". Daarnaast bestaat het begrip "gemeente" pas sinds het begin van de Bataafse Republiek, naar Frans voorbeeld.
Door het toepassen van de reeks: geboorteplaats, gemeente, provincie en land, (het "probleem" doet zich echt niet alleen in Nederland gelden, krijg je n.m.m. een vertekend beeld.
Ton van Onzen - 24 okt 2024 - 20:15
Daan Eras - 25 okt 2024 - 14:09
Voorbeeld: Geboren: 5 februari 1884 / bedum (gem. het hogeland) zou moeten zijn gemeente Bedum (v.a. 2019 gemeente Het Hogeland) |
Peter Kalma - 4 nov 2024 - 20:09
Ik denk dat deze toevoeging totaal zinloos is. 1884 en 2019 liggen te ver uit elkaar. Als de persoon in 2017 was geboren, dan is een dergelijke vermelding nog te overwegen.
De in 1884 geboren persoon heeft de gemeentelijke herindeling van 2019 niet meegemaakt.
Marianne van Harten - 4 nov 2024 - 20:18
Bovendien, als je overal de huidige gemeente toevoegt aan de historisch juiste gemeente, ambacht of grietenij ten tijde van de gebeurtenis, moet je ieder jaar na de publicatie van recente gemeentelijke herindelingen je hele database doorspitten om al die herindelingen te verwerken.
Henk Beindorff - 22 nov 2024 - 14:48
ik werk met het programma Aldfaer, wat als optie heeft een adres invoerveld (of straatnaam) Deze gebruik ik voor invoer: Huisnummer + buurt of straatnaam + naam van de woonkern. Vervolgens kan ik dus bij plaats enkel de naam van de gemeente invoeren.
De gemeente blijft wel discutabel voor gebruik in historisch perspectief, omdat de meeste gemeentes pas rond 1813 zijn gevormd. Daarvoor had je steden, ambachten en heerlijkheden, die niet altijd het zelfde gebied vormen als de daarna gevormde gemeentes. Maar, net zoals straatnamen kunnen wijzigen, kun je het tijdsgebonden verbinden aan een gebeurtenis of akte.
Het gaat mis als je er vervolgens een universele tijdloze plaatsnamenlijst van maakt.
Waar het ook fout gaat is de schrijfwijze. Vanwege goed begrip hanteer ik zelf altijd de moderne schrijfwijze, maar vooral bij kleinere oorden en preciezere plaatsbepaling zijn alleen oude schrijfwijzen voorhanden. Zoals: Campensnieuwland, Kamperland, Kamperlandseveer, allen gelegen in de gemeente Wissenkerke, waarbij de oorspronkelijke kernen Campensnieuwland en Kamperlandseveer rond 1850 aan elkaar zijn gegroeid tot Kamperland, dat weer onderdeel is van de gemeente Wissenkerke, dat tegenwoordig weer is opgegaan in de gemeente Noord-Beveland.
In bovenstaand voorbeeld houd ik Wissenkerke als plaats aan, en specificeer ik in de adresregel het huisnummer en buurtschap. Hoewel de gemeente officieel heette "Gemeente Geersdijk en Wissenkerke" en later ''Gemeente Wissenkerke en Geersdijk'. (tot 1816 was bovenstaande plaats trouwens de Gemeente Campensnieuwland). De totale notatie word dan bijvoorbeeld: Huisnr.205a Kamperlandseveer - Wissenkerke - Noord-Beveland.
Mijn ideeen:
- Het plaatsbepalingssysteem een hierarchische opzet: Land - Provincie of regio - Gemeente - Buurtschap - Straat - Huisnr of Huisnaam
- Het zou mooi zijn als de gebruikte standaard plaatsnamenlijst ofwel geheel compleet was: alle buurtschappen en woonkernen, dus eigenlijk naar behoefte aan te vullen door editors, of juist meer beknopt tot alleen de erkende historische gemeentenamen.
- Het zou goed zijn als software + gebruikers een beter onderscheid hanteerden tussen de verschillende nivo's van plaatbepaling.
- Het zou ook goed zijn als het plaatsnamen systeem aliassen herkende van plaatsbenamingen. Ook namen van Landen en Provincies kunnen namelijk varieren.
Sander Clement - 23 nov 2024 - 12:33
Iemand vroeg: waarom zijn die gemeentenamen zo belangrijk? Als je gebeurtenissen noemt die vastgelegd zijn in de Burgerlijke Stand (geboorte, huwelijk, overlijden) moet je altijd precies de naam noemen van de gemeente (zoals die toen heette) waar de betreffende akte is opgemaakt en vastgelegd. Anders is je bewering niet te verifiëren. Bovendien kan iedereen dan ook de akte opzoeken om er nog meer gegevens uit te halen. Om de goede naam te vinden kan je eventueel het Repertorium Nederlandse Gemeenten (laatste editie is van 2011) raadplegen. Volgens mij is dat een zeer betrouwbare bron.
Stichting Van der Neut - 4 dec 2024 - 21:17
Het Repertorium van Nederlandse gemeenten wordt door Ad van der Meer nog actief bijgehouden. De laatste editie is van 2022.
Ik gebruik het als standaard voor voor gemeenten en hun schrijfwijzen.
Reinoud van Wijk - 4 dec 2024 - 21:29
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.