stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Gemiddelde leeftijd per decennium



Profiel afbeelding

Pauline,

Op zich zijn er in de grafiek op Genealogie Online ook tooltips en een gemiddelde lijn:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar de tooltips verschijnen alleen bij de staafjes en niet bij de lijn. Begrijp ik je nu goed?

Bob Coret - 24 jun 2022 - 16:07

Nee, je begrijpt idd niet wat ik bedoel. Zowel bij de staafjes als bij de lijn verschijnt weliswaar 'n tooltip op GO, maar die tooltip gaat altijd alleen over vrouwen, tenminste dat suggereert de tekst in de tooltip. Ik verwacht bij 'n blauw staafje iets over mannen en bij punten op de lijn iets over mensen. Misschien helpt 'n plaatje, zoals je ziet, in elke situatie 'n tooltip met "vrouwen".

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 24 jun 2022 - 17:20

Bij mij zie ik blauwe en roze staven in het staafdiagram. Ik vermoed dat de roze de vrouwen zijn en de blauwe de mannen. Als ik echter met mijn muiscursor er overheen ga, dan staat bij alle staven dat het om vrouwen gaat. Volgens mij is dat een fout. Wel interessant om te zien dat in de periode van 1700 - 1800 de mannen ouder werden en na 1900 worden de vrouwen echt ouder dan de mannen.  Ik zie in mijn gebied ook een behoorlijke dip na 1825 toen hier een grote overstroming was. 

Arie Keijzer - 2 jul 2022 - 13:30

De tooltip van de lijn is inmiddels aangepast, fijn, nu het onderscheid tussen roze en blauwe staafjes nog.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens Rutenbrock - 22 jul 2022 - 09:45

Vele overlijdensdata zijn niet opgetekend, vooral tussen 1700 en 1800

johan scholte1948 - 22 jul 2022 - 11:37

De labels voor de "blauwe balken" spreekt nu over mannen. Tevens zijn alle labels nu ook in Engels, Frans en Duits beschikbaar.

Bob Coret - 21 okt 2022 - 13:12

Fantastisch, meteen ook in genoemde talen gecheckt en toen viel op dat de Franse versie helemaal geen grafieken toont?! Ik maak hier 'n apart probleem van op forum Helpdesk, omdat 'n knop Markeer als Opgelost op forum Nieuws en Updates ontbreekt.

Pauline Berens EBBI - 3 nov 2022 - 11:20 (laatst bijgewerkt 12 nov 2022 — 16:23 door auteur)

Ik vind deze lijn ook fascinerend.  Ik kijk ook bij verschillende publicaties hoe de lijn er daar uitziet. Het zegt enerzijds iets over de manier waarop de publicatie is opgebouwd, maar ook zeker iets over de betreffende regio.  Ik zie vooral in het zuiden van Nederland zeer lage gemiddelde leeftijden in de periode 1810-1850.   Het zou heel interessant zijn de lijnen van verschillende publicaties eens allemaal bij elkaar te zien, in een soort centrale overzichtspublicatie.

Ten tweede speelt wel mee hoe het bestand is samengesteld. Als ongetrouwde of kinderloze personen bijvoorbeeld niet zijn opgenomen dan heeft dit een sterk verhogend effect op de gemiddelde leeftijd bij overlijden, omdat voortijdig overleden kidneren worden uitgefilterd.  Dit effect is bij de meeste publicaties ook zichtbaar voor het jaar 1811, toen deze gevallen niet systematsich werden geadministreerd.  Het zou daarom ook mooi zijn als er een indicatie kwam van de representativiteit van de grafiek voor de gehele populatie.  Dit is deels als zichtbaar door weergave van het aantal gebeurtenissen waarop het getal is gebaseerd, maar dit is niet direct zichtbaar in de grafiek. In de meeste gevallen is de grafiek voor het jaar 1811 minder representatief, maar de vraag is hoe je dit objectief kunt vaststellen.

Sander Clement - 11 jun 2024 - 14:00

Ik val midden in jullie uitwisseling van gedachten. De opmerking wordt gemaakt dat als ongehuwden en kinderen buiten beschouwing worden gelaten, de gemiddelde leeftijd bij overlijden stijgt. M.b.t. de kinderen snap ik dat, maar dat niet gehuwden de gemiddelde leeftijd naar beneden zouden halen ontgaat me. Integendeel, ik denk dat de sterfkans bij zwangere en barende gehuwde vrouwen stijgt door veel complicaties. UIteraard waren er veel ongehuwde zwangeren maar ik vind de stelling nogal boud. Voor het zelfde geld worden de sterfcijfers sterk bepaald door epidemieën en de staatkundige situatie kan de boel ook vertekenen. 

Marie-José Verheugen - 11 jun 2024 - 16:41


wat ik bedoelde was dat bijvoorbeeld in mijn bestand meer dan 90% van de niet gehuwden kinderen betreft die zeer jong stierven. Natuurlijk behoren volwassen ongehuwden ook tot deze groep maar die groep was in de periode 1811-1850 meestal veel kleiner dan de jong overleden kinderen.

Sander Clement - 11 jun 2024 - 23:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu