stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Gemiddelde leeftijd per decenniumProfiel afbeelding

Dat had ook praktische voordelen voor als het huwelijk bij nader inzien toch niet zo'n succes was. ;-) Er zijn er wel een paar met drie of vier huwelijken.

Armand Servaes - 6 apr 2022 - 15:39

Afhankelijk van de periode in de geschiedenis lijkt me dat een beetje cynisch en onwaarschijnlijk. In vroeger eeuwen was het vrijwel onmogelijk om te scheiden tenzij je niet kerkelijk getrouwd was en dan nog en dat was zeldzaam. Meest waarschijnlijke was de dood van een van beide partners. Tenzij de man beroepsmilitair was, of er een grote epidemie had gewoed waren het vooral de vrouwen die stierven en voor de man was de meest praktische oplossing hertrouwen: nieuwe huishoudster en nieuwe bedgenoot. Zo werkte dat.

Marie-José Verheugen - 6 apr 2022 - 16:57

Een aantal gegevens kan ik niet rijmen. Zo zie ik in de grafiek heel veel geboortes maar veel minder overlijdens. Je mag toch aannemen dat elke sterveling een keer overlijdt. Verder zie ik een aantal berichten die gemiddelden en veel ouderdom niet uit elkaar houden. Er was vroeger heel veel kindersterfte dus werd de gemiddelde leeftijd enorm gedrukt. Het gemiddelde van 0 en 100 is nou eenmaal 50. Tegenwoordig is er veel minder kindersterfte. Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde leeftijd enorm toeneemt. Ook 1000 jaar geleden werden mensen ouder dan 100 jaar. Dat bijvoorbeeld tegenover elke 100-jarige 5 0-jarigen overleden brengt de gemiddelde leeftijd al naar minder dan 17 jaar.

Han Brouwer - 6 apr 2022 - 19:28

Vanavond bedacht ik ( jazeker) dat de gemiddelde leeftijd vòòr het industriële tijdperk waarschijnlijk hoger lag dan tijdens het industriële tijdperk. Weliswaar was er al verstedelijking, met alle gezondheidsnadelen van dien, maar in een meer agrarische samenleving is er veelal toch een minimaal bestaan wat voedsel betreft. Ook toen kwam armoede en ziekte voor, maar in en na de industrialisatie ging het pas echt los. Mensen op elkaar gepakt, allerlei besmettelijke ziekten en epidemieën, gebrek aan hygiëne, geen schoon drinkwater ( men dronk vaak dun bier, dat in aanleg schoon was), geen frisse lucht, kortom geen beter klimaat voor Ijzeren Hein dan toen. Op het platteland kon je tenminste nog wat voor jezelf verbouwen, was het water schoon, minder samenpakking van mensen, minder besmetting. Wel armoe er veel plaggenhutten. Maar in de steden stierven mensen ( kinderen en vrouwen) als ratten. En in west Nederland verzopen er veel kinderen in de vaart of zakten door het ijs. De grootmoeder van mijn man vertelde dat er op die manier al een halvering van de kinderschare plaatsvond van haar familie in de Hollandse polders ( Zuid-Holland).

Marie-José Verheugen - 6 apr 2022 - 22:41

Mag ik a.j.b. alsnog 'n reactie op m'n bericht van 10 mar 2022 - 14:04?

Op https://stammbaum.anverwandte.info/tree/anverwandte/search-general?query=robben

optie Diagrammen, Statistieken, Levensduur 'n goed voorbeeld van hoe ik het gemiddelde in de tooltip verwacht: de rode lijn geeft de gemiddelde leeftijd weer, de blauwe balken de gemiddelde leeftijd van mannen en de roze van vrouwen. Allemaal in hetzelfde diagram afhankelijk van waar je de muis neerzet. Met dank aan Webtrees.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 21 jun 2022 - 12:44 (laatst bijgewerkt 23 jun 2022 — 12:03 door auteur)

Pauline,

Op zich zijn er in de grafiek op Genealogie Online ook tooltips en een gemiddelde lijn:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar de tooltips verschijnen alleen bij de staafjes en niet bij de lijn. Begrijp ik je nu goed?

Bob Coret - 24 jun 2022 - 16:07

Nee, je begrijpt idd niet wat ik bedoel. Zowel bij de staafjes als bij de lijn verschijnt weliswaar 'n tooltip op GO, maar die tooltip gaat altijd alleen over vrouwen, tenminste dat suggereert de tekst in de tooltip. Ik verwacht bij 'n blauw staafje iets over mannen en bij punten op de lijn iets over mensen. Misschien helpt 'n plaatje, zoals je ziet, in elke situatie 'n tooltip met "vrouwen".

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 24 jun 2022 - 17:20

Bij mij zie ik blauwe en roze staven in het staafdiagram. Ik vermoed dat de roze de vrouwen zijn en de blauwe de mannen. Als ik echter met mijn muiscursor er overheen ga, dan staat bij alle staven dat het om vrouwen gaat. Volgens mij is dat een fout. Wel interessant om te zien dat in de periode van 1700 - 1800 de mannen ouder werden en na 1900 worden de vrouwen echt ouder dan de mannen.  Ik zie in mijn gebied ook een behoorlijke dip na 1825 toen hier een grote overstroming was. 

Arie Keijzer - 2 jul 2022 - 13:30

De tooltip van de lijn is inmiddels aangepast, fijn, nu het onderscheid tussen roze en blauwe staafjes nog.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens Rutenbrock - 22 jul 2022 - 09:45


Vele overlijdensdata zijn niet opgetekend, vooral tussen 1700 en 1800

johan scholte1948 - 22 jul 2022 - 11:37Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu