stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Inteelt



Profiel afbeelding

In 1831 trouwt Cornelis Breek zijn nicht Trijntje Breek, met verregaande consequenties voor het nageslacht. Mijn neef geboren 1960 was zijn hele leven kaal naar mijn stellige mening als gevolg van genoemde huwelijk. Mijn oudste broer zijn kleinzoon geboren 2015  had bij zijn geboorte een schisis . Mijn vraag is :kan bovengenoemde huwelijk nog steeds van invloed zijn op het nageslacht 7 generaties later? Is daar onderzoek naar gedaan en is waar kan ik dat vinden? Bij voorbaat dank, Stephan Broertjes

Stephan Broertjes - 18 mar 2024 - 10:57

Na zoveel generaties kan inteelt geen gevolgen meer hebben. Ik denk dat er zelfs na één generatie nog nauwelijks effect is, mits de volgende ouders geen onderlinge verwantschap hebben, wat in kleine gemeenschappen niet vanzelfsprekend is. 

Meer hierover vind je bijvoorbeeld hier: 52-inteelt2.pdf (paul-van-dongen.nl)

sprangers - 18 mar 2024 - 12:04

kan bovengenoemde huwelijk nog steeds van invloed zijn op het nageslacht 7 generaties later?

De kans lijkt mij gering. Beiden zouden drager moeten zijn geweest van een erfelijke ziekte / iets erfelijks (in dit geval kaalheid of een schisis), die ze dan aan een of meerdere van hun kinderen hebben doorgegeven, die dat dan steeds weer moeten hebben doorgegeven aan hun kinderen.

Het lijkt mij heel kort door de bocht om een kaal iemand zoveel generaties later toe te schrijven aan een neef nicht huwelijk in de 19e eeuw. Als hun eigen kinderen kaal waren geweest en dat steeds hadden doorgegeven was het een ander geval geweest, maar zoveel generaties later iemand zonder haar is volgens mij gewoon toeval, net als een schisis nog weer twee generaties later.

Over de risico's van een neef-nicht huwelijk zie bijvoorbeeld: ‘Niks mis met huwelijk tussen neef en nicht’ of Trouwen neef en nicht geeft iets meer risico

Anneke 12 - 18 mar 2024 - 12:39

Schisis is inderdaad overdraagbaar, meestal slaat het een generatie over. Echter bij ons blijkt het anders. Oma, gedeeltelijke schisis, vader en 2 zoons schisis. 
Bij kennissen van ons zit er 2 generaties tussen. Tja, het verschilt dus nogal. Kan ook de combinatie van het desbetreffende paar zijn, dat is wat ik vermoed. Bij ons zou onze 2e zoon op basis van genetisch onderzoek door UMCG groningen 5 tot 40% proces kans hebben op de schisis. Dus daar sluiten ze ook niets uit en zijn de marges groot, in mijn ervaring. 
Het gebruik van foliumzuur blijkt erg belangrijk te zijn. 
Met kaalheid heb ik geen ervaringen. 
Succes.

Femia Koekoek-Mensink - 18 mar 2024 - 12:48


Wij hebben het hier niet over neef -nicht maar over oom-nicht. Of dat verschil maakt is mij niet duidelijk.

Stephan Broertjes - 18 mar 2024 - 19:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu