stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Indonesië » Frederik Herman Hornung uit Batavia

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste Leo,

Inderdaad had ik dat verkeerd begrepen, maar dat doet niets af aan de genoemde feiten dat Herman Frederik een kind is van Bernard en Saridja en daar was het juist om te doen. Al eerder in deze discussie hebben Hendrikjan en ik de optie besproken of er nog een generatie tussen Herman Frederik/Marie Danie en Herman Frederik/Frans zou kunnen zitten. Het was wel waarschijnlijk, maar het bewijs was niet te vinden. De persoon Bernard Michiel Frans was nog niet aan de orde gekomen. Ongetwijfeld hebben ze meerdere kinderen gehad, maar ook hiervan is de relatie tot de ouders niet te leggen.

Ik zal zeker een keer bij de Mormonen in mijn woonplaats aankloppen en zien een afspraak te maken om Indische Akten te kunnen inzien.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim

Wim,

 

Ik heb even gekeken in de huwelijksakte van Bernard Michiel Frans Hornung met Saridja (BS Batavia 1885 nr. 49 d.d. 28 juli 1885) en kom tot het navolgende afstammingsoverzicht:

 

 

I Johannes Jacobus Hornung en de inlandse vrouw Melati

Uit deze verbintenis:

Andries Frederik, volgt II

 

II Andries Frederik Hornung, geb. verm. Rembang omstr. 1825, administrateur van de landbouwonderneming "Pontjo" te Toeban (Rembang) en diaken, tr. Rembang 22 nov. 1847 Johanna Charlotta Eugenie Toorop (N.B. In de huwelijksakte van hun zoon Bernard Michiel Frans genaamd Eugenie Charlotte Toorop), geb. Pekalongan 12 okt. 1832, dr. van Johannes Bernardus Toorop en van diens (2e) echtgenote Anthonetta Claudina Hornoff.

      Uit dit huwelijk (o.a):

      Bernard Michiel Frans, volgt III

 

III Bernard Michiel Frans Hornung, geb. Rembang 26 mei 1853, bij zijn huwelijk vermeld als geëmployeerde bij de Gasfabriek te Batavia, erkent een zoon bij de Javaanse vrouw Danie; tr. Batavia 28 juli 1885 de inlandse vrouw Saridja, bij de doop genaamd Truitje Wilhelmina, geb. Batavia omstr. 1862 (bij haar huwelijk is ze 23 jaar), dr. van ouders onbekend.

      Hij erkende bij de inlandse vrouw Danie:

      Frederik Herman Hornung (verdere gegevens bekend)

 

 

N.B. Of uit zijn huwelijk met Saridja kinderen geboren zijn, weet ik niet.

 

Groet,

Leo

 

leo

Beste Leo,

Dit werpt toch weer een ander licht op de zaak. Tot nu toe had ik aangenomen dat Bernard Michiel Frans een zoon was van Herman Frederik Hornung (1827) en Louise Henriette Wilhelmina Toorop (1835). Nu blijkt hij dus een zoon te zijn van een broer Andreas Frederik Hornung (1825) getrouwd met een zus Johanna Charlotta Eugenie Toorop (1832). Het blijft wel binnen de families in ieder geval.

Als deze informatie als zodanig op de trouwakte staat van Bernard dan is er geen speld tussen te krijgen.

Met dank voor het uitzoeken,

Wim 

Wim

Hmmmmmm.......  weer een twist in het verhaal. Dit leest als een genealogische triller.

Komt er nog een epiloog.. Wim of Leo ?

Misschien weet iemand of de mormonen van plan zijn hun films op het internet te zetten ?

Dat is voor hen zelf toch makkelijker dan steeds weer films verzenden, zaaltjes huren etc.. ?

Johnhenry

Hendrikjan,

Het was vroeger inderdaad zo dat films voortdurend heen en weer verzonden werden van de centrale in Duitsland naar de diverse centra voor familiegeschiedenis. Enige jaren geleden, echter, werd besloten dat als een film 2x verlengd was door de aanvrager, deze niet meer hoefde te worden teruggestuurd doch op het betreffende centrum kon blijven.

Dat is dan ook de reden waarom er in het centrum te Amsterdam zoveel Indische films "op de plank" liggen (de meeste heb ik nl. meteen na aanvraag 2x verlengd)

Ik geloof niet dat er een plan is om de films op internet te zetten, maar ik heb wel begrepen dat de films in de toekomst op CD-ROM worden gezet i.p.v. op film. Maar als je bedenkt dat de Mormonen er mischien wel honderdduizenden hebben liggen in hun ondergrondse bunkers in de buurt van Salt Lake City, kan het nog wel een tijdje duren voordat dit project gerealiseerd is.

Leo

P.S. En we blijven natuurlijk door"thrillen", toch?

leo

De epiloog zal op dit moment geen nieuwe gezichtpunten weergeven Hendrikjan en Leo. Nu op de akten zelf de namen bekend zijn geworden waardoor de relaties tussen personen vast staat, lijkt me dat deze topic gesloten kan worden waarvoor ik jullie zeer erkentelijk ben.

Neemt niet weg dat dit slechts 1 van de vele vragen is die ik heb in deze Indische stamboom Hornung, waar dan ook nog de achternaam Frans aan te pas komt waarmee onze Herman Frederik getrouwd was. De grootouders van mijn echtgenote dus.

Maar telkens een beetje maakt ook een heleboel. Ik denk dat vele Indischen met het zelfde probleem worstelen te weten de toegankelijkheid van de officiele akten. Laten we hopen dat dit ooit inderdaad op CD gezet gaat worden en beschikbaar voor de onderzoekers.

Leo en Hendrikjan, bedankt voor deze ronde.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim

Leo,

Toch nog even een vraag voor de duidelijkheid. Je geeft aan dat de ouders van Andries Frederik Hornung (1825) zijn Johannes Jacobus Hornung en de inlandse vrouw Melati. Heb je deze namen van de trouwakte van Andries Frederik dus bevestigd. Vader Johannes Jacobus is na Melati nl. ook getrouwd geweest met een Chinese vrouw Ning Tjang en als derde en laatste met Maria Jacoba Wilhelmina Jacobsz in 1834. De grenzen van de eerste twee relaties zijn moeilijk aan te geven.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim

Wim,

De informatie over de ouders van Andries Frederik Hornung heb ik niet uit zijn huwelijksakte met Toorop, doch uit de door mij opgestelde (voorlopige) genealogie Toorop.

In deze genealogie staat uiteraard Johanna Charlotta Eugenie Toorop centraal, maar van haar echtgenoot Andries Frederik Hornung zijn ook de ouders vermeld (zoals dat in een goede genealogie hoort), dus vandaar dat ik die ouders als nr. I heb vermeld.

De Mormonen hebben inderdaad enige verfilmingen van de BS te Rembang (zie de site:   www.familysearch.org )

Op de homepage klik je 'Library' aan; dan 'Library Catalog'; dan 'Place Search' en dan vul je bij 'Place' in: Rembang en bij 'Part of' vul je Indonesia in; klik daarna op 'Search'.

Het programma komt nu terug met het resultaat, nl. 'Indonesia, Jawa Tengah, Rembang (kab.)

Als je die link aanklikt, klik je in het daarna verschijnende scherm de blauw-onderlijnde link aan. De onderste van de drie resultaten (BS 1817-1859) klik je aan, waarna je 4 resultaten krijgt.

Als je nu rechtsboven de tekst 'View film notes' aanklikt, zie je in detail wat er op die films staat.

De hiervoor beschreven handelingen kun je dus voor alle plaatsen doen!

Maar goed, ik heb die flims dus nooit bekeken, maar misschien staat de geboorteakte of de huwelijksakte van Andries Frederik er ergens op.

Hopelijk heb je hier wat aan.

Leo.

P.S. Ik denk inderdaad dat we dit topic kunnen sluiten. Zodra ik iets van het echtpaar Frans / De Keijzer weet, antwoord ik je bij dat topic.

leo

Hartelijk dank voor deze uitleg Leo. Ik zal FamilySearch er op na gaan slaan.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim

Sinds kort ben ik de stamboom aan het verkennen van mijn grootmoeder: Flora Annie Hornung (geb. 7 juli 1918 te malang, overl. 21 november 1990 te Noordwijkerhout). Haar grootmoeder is ene Anna Hornung, die in een eerder topic wordt genoemd als de erkende dochter (1878) van Herman Frederik Hornung en Jet Toorop. Mogelijkerwijs is Anna een dochter van de zoon van Herman Frederik, die hij voor zijn huwelijk heeft verwekt en later is erkend door zijn ouders. Kan iemand met iets meer vertellen over deze Anna?

Klopt de erkenning van Anna door Hornung/Toorop? En wie zijn dan haar echte ouders? Is zij ooit getrouwd? Naar het schijnt heeft ze in ieder geval een zoon gekregen: Heinrich Hornung (vader onbekend).

Priscilla Kramer

Mijn familienaam is tegenwoordig Horninge.

echter eigenlijk dit Horning. Bij de geboorte van mijn overgrootvader in 1839 is de "e" er achter gekomen.

deze "tak" van de familie Horning kwam uit Den Haag. er zijn ook in de 9e eeuw grote groepen met de naam Horning in Rotterdam/ arnhem-Nijmegen en Haarlem/ alkmaar/ den helder.

de relatie van deze familie 'takken' kan ik niet vinden. wie kan mij helpen ?

het lijkt erop dat de oorvader uit Haren uit het Münsterland kwam Maar er zijn meerdere Ha(a)ren's 

wie weet raad?

Herman Horninge

Herman Horninge

U geeft onvoldoende handvatten. Wie is die voorvader die ergens in 1839 geboren is - en waar?

G.Karssenberg

Mijn overgrootvader is jan leonard Hubert Willem Horninge geboren november 1839 te sittard

 

zijn vader was Wilhelmus ( Willem) Horning, geboren 1789 te den haag en was visiteur der in en uitgaande rechten bij de douane

Herman Horninge


@ Herman Horninge,

Ik zie geen directe aanknopingspunten wat uw vraag betreft met de oorspronkelijk discussie. Uw vraag gaat vooralsnog over een andere familie (Horning/Horninge, en niet Hornung).

Ik denk dat u uw vraag beter als nieuw item op het forum kunt zetten, teneinde meer (of betere) reacties van de forumleden te kunnen ontvangen. NU lift u mee op een andere vraag. Kies daarvoor het subforum genealogie algemeen of  subforum gezochte en onderzochte familienamen. Wilt u svp wel iets meer bekende gegevens verstrekken? 

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!