stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Hulpvraag bij het zoeken naar de Indische familie Klaarmond uit Soerabaja periode1733-1956



Profiel afbeelding

Graag Ben, Ik wilde graag de namen van haar ouders en broers? of zus(sen) weten en hun geboortedatums. En als het kan de trouwdatum ik vermoed 1935 te Soerabaja. En indien mogelijk haar kinderen, ze had er drie in leven. Maar ik geloof dat er vier kinderen zijn geweest. Maar die info ligt misschien in de archieven

in Indonesie opgeslagen. Verder ben ik achter de datum van overlijden in Nederland van Annie Crompvoets

aan gegaan maar ik kom nergens. Ik vermoed dat zij dus voor 1970 is gestorven, zij was van 1879. Ik heb haar graf vroeger bezocht met mijn opa en Oma, maar ik heb haar als klein kind ook nog inwonend gezien

bij een van haar kinderen.

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 23 feb 2011 - 21:33

Geen gegevens beschikbaar na 1923 met enige uitzonderingen soms in de Indische Navorser.

Het zoeken naar mensen met de achternaam Alexander laat ik graag aan een ander over. Dat wordt zeer tijdrovend, want bij het zoeken worden ook alle voornamen Alexander geselecteerd.

Mogelijke ouders

Soerabaja 10-03-1903 Friedrich Gustav Alexander met Francisca Fontijn
Soerabaja 14-12-1892 Willem Herman Alexander met Louisa Wilhelmina Tielemann

Verder heb ik enige pagina's uit de Indische navorser gescand en die kan ik je opsturen, opdat je zelf kunt selecteren. Neem contact met me op door op mijn naam onder het bericht te klikken. Ik zal je daarna de 10 pagina's Alexander toesturen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 feb 2011 - 22:12

Simon Klaarmond was bootsman en werkte bij  de marine pakhuizen te Soerabaya.

Mogelijk heeft een stamboek in het KNIL-archief.. op het nationaal archief te Den Haag

Johnhenry - 23 feb 2011 - 23:54

Ik denk dat Simon een broer is van Carel Frederik. Er is, maar dat kan toeveal zijn een Simon (Symen)

in Nederland bekend in 1708. Misschien was dat een Simon Carel? die dan in 1733 naar Batavia gaat. 

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 24 feb 2011 - 22:09

Bedankt Ben het eerste echtpaar is inderdaad mijn overgrootmoeder en overgrootvader.

Zij leefde van 10-3-1883 tot 22-1-1979. Heel leuk dat Oma "Tilburg" veranderd in Fransisca Fontijn.

Hartelijk dank hiervoor.

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 24 feb 2011 - 22:11

Oma Soerabaya, is mijn overgrootmoeder in Tilburg geweest. Ik bezit nog diverse foto's. Groet.

a.c.m.patijn - 30 jan 2012 - 20:46

Werd uw overgrootmoeder Oma Soerabaja genoemd omdat zij hier vandaan kwam? Mijn overgrootmoeder

leefde in een verpleeg/bejaardentehuis in Tilburg bij zusters of nonnen. Ik was nog klein toen ik haar daar met mijn Opa en Oma opzocht. Kunt u me wat meer vertellen? Ik weet dsat mijn Oma nog een zuster had, het zou goed mogelijk zijn dat zij uw Oma was.

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 30 jan 2012 - 22:19

Ja, dat klopt omdat zij uit Soerbaya kwam; in Tilburg was zij geplaatst in huize Padua. Inderdaad uw oma had nog een zus in Tilburg, Marietje, mijn oma met wie wij veel contact gehad hebben. Ik heb uiteraard ook ''tante Ellie en tante Fie'' gekend. Groet. Mijn vader is de zoon van Marietje. Groet, Ton.

a.c.m.patijn - 30 jan 2012 - 22:46

Hallo Ton,

Wat fijn dat je contact opneemt want ik stond juist op het punt om een persoonskaart van mijn Oma Tilburg op te vragen in Den Haag omdat ik weet dat ze drie keer getrouwd was en mijn Oma, tante Ellie, haar vader alleen als baby heeft meegemaakt. Ik ben naar mijn Oma die voluit Elvire Eleonora heette vernoemd omdat mijn Oma altijd graag een meisje wilde hebben en erg meisje-meisje was, een echte dame. Ik ben dat ook, maar minder echte dame omdat ik onder meer erg van dieren houd, zelf veel katten heb wat veel werk en rommel met zich mee brengt, dat was niets voor mijn Oma. In haar woonkamer in Buitenveldert hing altijd een groot portret van haar vader die weer wat op mijn vader leek.  Ik heb ook foto's en ben onlangs in het bezit gekomen van foto's van haar op jongere leeftijd toen mijn Oma nog een meisje was. Naast haar en haar moeder staat zij op de foto met nog een meisje wat iets ouder lijkt te zijn met een zacht gezicht. tante Fie had meer een Indisch uiterlijk, ik heb haar als kind wel meegemaakt, zij was dan  goedlachs en vrolijk een heel andere persoonlijkheid qua uiterlijk en doen en laten dan mijn Oma. Van Marietje weet ik niets, misschien kwam ze nooit op bezoek. De narigheid is dat je daar als kind natuurlijk niet bij stil staat, zeker niet in die tijd, je was alleen maar gewoon kind...Nu ik de geschiedenis weet van Nederlands-Indie vind ik het heel jammer dat ik niets weet over die tijd in Soerabaja, waarover mijn familie en ook mijn vader liever niet spraken en dat dus ook niet deden. De familie is uit elkaar gevallen en contacten gingen verloren.Ik ben trots op mijn Opa en Oma en heb vooral veel van Opa gehouden en zou er graag meer over willen weten. Ik weet dat Oma Tilburg een opgewekte vrouw was, die nog helemaal bij de tijd was. Ze werd 96 jr. Het zijn toch je roots. Misschien zijn sommige verhalen te prive of te persoonlijk voor deze site en is het beter persoonlijk contact op te nemen. Hartelijke groet, Elvi

P.S. Misschien kunnen we foto's uitwisselen.

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 31 jan 2012 - 09:48

Hallo Elvi, alhoewel wij elkaar kennelijk niet kennen, hier weer een antwoord. ''Oma Soerabaya'' is inderdaad 3 keer gehuwd geweest. De namen bezit ik ook, ik weet niet of jij die ook kent?

Ik zelf ben wel een in Amsterdam op visite geweest bij tante Fie en tante Ellie. Ook ontmoette ik hen in Tilburg bij oma Marietje en opa Toon.

Onlangs ben ik grote foto's tegengekomen van een van de echtgenoten van oma Soerabaya. Ik moet nog uitzoeken wie dat is; mijn broer heeft deze momenteel in bezit om te scannen.

We zullen een manier moeten zoeken deze foto's uit te wisselen. Vriendelijke groet en totschrijfs, Ton

a.c.m.patijn - 31 jan 2012 - 10:04

Nee Ton, Ik ken de volledige namen niet, zou graag de huwelijksdata en namen kennen en de geboortedatums van tante Fie en tante Marietje, opa Toon ken ik ook niet, jammer. Moet eerlijk zeggen dat ik wel vaag herinner dat ik vroeger met Opa en Oma op bezoek ging bij Indische mensen, er stonder rieten stoelen  wat wij nu als relax tuinstoelen beschouwen en er was een papagaai en/of andere vogels, het rook er altijd naar heerlijk eten en als kind kreeg je natuurlijk allerlei lekkernijen, zoasl zoete harde rijstkoekjes. Is uw Oma jonger als mijn Oma (geboren 1911)?. Ik zal de foto's ook moeten inscannen maar dat is geen probleem, daarna kan ik ze zelf afdrukken en versturen. Ik heb ook een foto van mijn Oma met twee meisjes als jong meisje misschien zijn dat dan Marietje en Fie. Ze is daar schat ik 15 jaar, ik dacht dat het haar vriendinnen waren.

Ook een foto uit Medan waar ze in een typisch Indisch rijtuig zit, de naam ben ik even vergeten. Deze foto's heb ik destijds zelf uit de schoenendoos meegenomen, helaas veel te weinig, heb er toen niet beij stilgestaan. Ik zou het liefst de trouwfoto van mijn Opa en Oma in mijn bezit willen krijgen, misschien had uw Oma deze in haar bezit.

Ik kan u wel zeggen wie de vader van mijn Oma was, ik zou hem herkennen van de foto. We kennen elkaar niet maar toch zijn we verbonden door de verre familiebanden. Ik heb geen Indisch uiterlijk omdat mijn vader die in Soerabaja geboren is (1940) ook net als mijn Oma (tante Ellie) overwegend een blank uiterlijk met blauwe ogen heeft. Toch heb ik de typisch Indische hurkzit in de tuin, altijd gehad als ik tuinierde, nooit bij stil gestaan dat het vanuit mijn roots is. Het uitzoeken van de familie geschiedenis is spannend maar ook tragisch, vooral omdat mijn Oma me nooit heeft willen en kunnen vertellen wat zij allemaal hebben meegemaakt. Ik heb ook nog een broer die nog wel contact heeft met mijn vader en via hem de nieuwe foto's kreeg, en zo kreeg ik ze ook weer. Wij zijn de enige kleinkinderen van mijn Opa en Oma, mijn broer heeft geen kinderen en ik een dochter. Toch wil ik de familiegeschiedenis opschrijven en bewaren anders gaat alles verloren...Gelukkig heb ik in 1983 alle Indische recepten van mijn Oma geleerd door samen met haar te koken en zonder instantmiddelen de gerechten die zij van haar kokkie in Soerabaja had geleerd te koken. Nog altijd heb ik in mijn aanrechtkastje de fles rozenstrooplimonade staan. Mijn Opa en Oma zijn met kleine herinneringen zoals het doosje wiebertjes dat mijn Opa altijd had en dat nog steeds te koop is vrijwel  elke dag in mijn gedachten. Daarom zou het voor mij van grote betekenis zijn als u zich ook nog kleine huiselijke dingen kunt herinneren van uw Oma, de zus van Mijn Oma en haar beleven en leven in Holland.

  Vriendelijke groet, Elvi

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 31 jan 2012 - 10:47

hallo Elvi, het lijkt mij verstandig nadere uitwisselingen via email te behandelen,

a.c.m.patijn - 31 jan 2012 - 22:16

 

Oke dat stel ik zeer op prijs, ik zal de site van plezierige ontwikkelingen op de hoogte houden voor mensen die het verhaal volgen. Maar echte privezaken moeten we gescheiden houden. ik neem contact met je op.

Groetjes Elvi

Elvi Kagchelland-Klaarmond - 31 jan 2012 - 22:52

@ A.C.M Patijn. Het is aan te bevelen uw mailadres te verwijderen teneinde misbruik te voorkomen. U kunt met iemand in contact komen door op zijn of haar naam te kliken onder het bericht en op de profielpagina te kiezen voor het balkje  -neem contact op-

mvg-Ben

Ben Wegman - 31 jan 2012 - 22:56

Beste Ben,

misschien kan ik u van hulp zijn. Mijn naam is Missi (echte naam is anders, maar sta niet zo te springen om op internet te staan), maar mijn oma en opa -uit Indonesië, Soerabaja en Java- hebben dezelfde achternaam. Ik weet niet veel van hun stamboom, maar er zullen vast aanknopingspunten zitten; immers, zo ene populaire naam is het nu ook niet.
Als u in het telefoonboek zoekt naar de achternaam en dan het dorpje Zwaag, kunt u hun telefoonnummer achterhalen.
Ik hoop dat u hier meer aan heeft, want ik ben zelf ook benieuwd naar de stamboom.

MVG,

Missi

Missi van Daalen - 27 feb 2012 - 20:30

@ Missie,

Hartelijk dank voor je reactie. Alle beetjes helpen. Ik heb zelf nooit familie in Ned. Indië woonachtig gehad, behalve een oom van mijn moeder welke als verpleger werkzaam was in o.m Blitar rond 1930.

Mijn deelname aan deze vraag is m.b.v. de beschikbare informatie mensen verder op weg te helpen met hun onderzoek naar hun voorouders. Ik hoop dat de vraagsteller of een van de medeparticipanten nog voldoende geinteresseerd is om zelf kontakt te leggen met jouw opa en oma.

Nogmaals hartelijk dank voor jouw hulp,

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 feb 2012 - 20:47

Aangezien voorgaande berichten dateren van een jaar geleden vraag ik me af of er nog gezocht wordt naar de Indische familie klaarmond uit soerabaja. 

Groet Esther 

Esther Klaarmond - 17 mar 2013 - 20:01

Hallo Esther.

Bericht verwijderd

Pieter van de Ruit. - 28 mar 2013 - 15:28

Hallo,

misschien een beetje laat, maar mijn oma was A.E.S.Klaarmond (Atie) zeI was geboren op 25 maart 1902 en was getrouwd met Eddy Kloesmeyer. Ze hadden 3 kinderen waarvan er nog 2 in leklaarklaar

Marielle - 24 aug 2013 - 01:42


Hallo,

misschien een beetje laat, maar mijn oma was A.E.S.Klaarmond (Atie) zei is geboren op 25 maart 1902 en was getrouwd met Eddy Kloesmeyer. Ze hadden 3 kinderen waarvan er nog 2 in leven zijn. Zij was een zus van Eddy Klaarmond en Ben Klaarmond. De datum van het overlijden van mijn oma weet ik helaas niet meer.

Marielle - 24 aug 2013 - 01:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu