stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Zijn er passagierslijsten naar- en van Indonesi? in de 19e en 20e eeuw die ik online kan raadplegen?



Profiel afbeelding

Ik heb twee voorouders, waarvan ik weet dat ze een tijdje in Indonesië zijn geweest. Het betreft:

mijn overgrootvader Johannes van der Wel, geboren 12-12-1860 in Monster was metselaar, en het grootste gedeelte van zijn leven broodbakker. Hij is in Rijswijk overleden. Het verhaal gaat in de familie dat hij in Indonesië is geweest, maar ik heb geen idee wanneer hij daar is geweest, hoe lang en waarom. Ik ben in het bezit van een foto van hem, waarop hij staat met twee Indische vrouwen. Ik vermoed dat de foto ergens rond 1925 gemaakt zou kunnen zijn, maar of die foto ook daadwerkelijk in Indonesië gemaakt is kan ik niet goed zien. Door de foto lijkt het alsof hij later in zijn leven naar Indonesië is gegaan. Ik mis hem ook een tijd als getuige bij diverse familie omstandigheden.Het verhaal gaat ook dat hij een aapje mee had genomen naar Nederland. 

mijn oudtante Celia Stoppendaal, geboren 26-9-1824 in Leiden. Ze was een eigenzinnige, alleenstaande moeder. Na het overlijden van haar (enige) zoon in 1866 zou ze een tijdje mensen hebben verzorgd in Indonesië. Met het geld wat ze daar heeft verdiend heeft ze later in Nederland weer een huisje kunnen kopen.

Ik heb geen ervaring met het zoeken naar familieleden in Indonesië. Bestaan er passagierslijsten die ik kan raadplegen, of is er een andere manier om dit onderzoek aan te vliegen?

Christa Zaat - 26 jun 2011 - 22:47

Kijk eens naar de pagina van de volgende link. http://d-compu.dyndns.org/genbook/Overige_Links/passagierslijsten.htm

Daar heb je een contactadres van Erica Dooremalen.Hopelijk functioneert het adres nog. Voor meer onderzoek zie een van de eerste berichten op dit subforum

http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indi

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 jun 2011 - 09:29

In de regeringsalmanak Ned Indie 1815-1942 (RA) heb ik geen J. van der Wel of Johannes van der Wel kunnen vinden. Mocht hij bij de KNIL zijn geweest dan zul je via de stamboeken moeten zoeken, want in dienst zijnde militairen komen in de almanak niet voor, maar ook niet in de passagierslijsten. Mocht hij naar Indie zijn gegaan moet dat mogelijk ook wel te traceren zijn aan de hand van het bevolkingsregister.

Celia Stoppendaal van 1824: eveneens geen informatie via RA. Dat wil echter niet zeggen dat ze er 100% zeker niet in voorkomt. Echter: het zoekregister werkt met tekstherkenning (OCR) en dan komen namen er soms anders uit te zien en is de overeenkomst met de gezochte naam weg.

Misschien wel aardig (hoewel niet van direct nut voor jouw vraag)

31/ 7?1918 Ontbonden het huwelijk bestaan hebbende tusschen Johan
August Niemeijer en Hendrika Celia Stoppendaal. Misschien toch nog familie?

Heb je al gezocht in de historische kranten?

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 jun 2011 - 09:52

Hallo Ben

Dank je wel voor je informatie! Ik ben nu Erica aan het mailen. :-)
Ik was al aan het zoeken geweest bij het Nationaal Archief, maar vind dat op zich al een zoekplaatje. De persoonskaarten raadplegen staat in elk geval op mijn lijstje van to-do dingen.

De Hendrika Celia kende ik niet. Ik vermoed dat ze dezelfde zou kunnen zijn als Hendrina Celia, en in dat geval is ze de zus van mijn overgrootmoeder, gehuwd geweest met Antonius Josephus Muskens. Ik ga dus gelijk achter dat huwelijk aan.

In de historische kranten heb ik nog niet gekeken. De naam Stoppendaal echter toets ik overal in (in alle archieven en bronnen), omdat iedere hit een familielid betreft. Stonden er vroeger berichten in de krant als er iemand naar Indië reisde?

Christa Zaat - 27 jun 2011 - 10:14

Ja, er zijn passagierslijsten opgenomen in de kranten. Ik weet van de periode 19900-1930. Eeerder heb ik nooit gezocht.

Je hebt al aktiepunt de persoonskaarten raaplegen. Ik neem aan dat je bedoelt de boeken of kaarten van het bevolkingsregister? 

De stamboeken van militairen van de KNIL zijn nog niet on-line beschikbaar. Wel is er een informatieblad hoe te zoeken. http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 jun 2011 - 10:32

Hendrika Celia Stoppendaal is volgens Stamboomzoeker geboren in Leiden 10-4-1881 en 1921 in Soerabaja getrouwd met Antonius Josephus Muskens. Ik heb haar in Leiden niet kunnen vinden tot nu toe.

Zij wordt, met dezelfde geboortedatum, ook genoemd in de stamboom Muskens. Verder zou zij, volgens deze site, later gewoond hebben in Den Haag, maar in Haarlem zijn overleden in 1948. Volgens een andere site was zij een dochter van Hendrik Cornelis Stoppendaal.

niepoort - 27 jun 2011 - 14:50

Haar huwelijk in Soerabaja was 26-03-1921. Anthonius Joseph Muskens was onderwijzer.

Ook mijn zoektocht via 10 jaren tabel geboortes Leiden levert niets op.

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 jun 2011 - 15:42

O jongens, ik maak er een potje van! Dit gebeurt me anders nooit. Ik haal nu twee personen door elkaar!

Het schaamrood staat op mijn kaken.

Er is wel een Celia Stoppendaal uit 1824, en inderdaad een Hendrika Celia Stoppendaal, gehuwd met dhr Muskens. Deze laatste gaat in mijn geheugen door als tante Celia (de doopnamen waren weggevaagd uit mijn geheugen). De eerste Celia is overigens de tante van de tweede, oftewel de zus van Hendrik Cornelis Stoppendaal. Dank voor de zeer oplettende lezers!

Het klopt dat ze in Haarlem is overleden. Volgens overlevering was ze een wufte dame met charisma. Goed gekleed en met grandeur. Ze speelde bij het amateurtheater en was extravagant. Genoeg termen om me erg nieuwsgierig te maken naar de feiten in haar leven. :-)

Ik ga verder zoeken op Soerabaja! Mijn dank

Christa Zaat - 27 jun 2011 - 15:54

Er is van Hendrik Cornelis een gezinskaart in Den Haag. Zijn vrouw (van Wijk) staat daar op.

http://denhaag.digitalestamboom.nl/

Overlijdensadvertentie van de hr Muskens

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wellicht al bekend.

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 jun 2011 - 16:11

Christa,

Ingaande 1918 vind ik in het Adresboek ene J. van der Wel als hoofdopzichter bij de Politie.

Ingaande 1923 vind ik: J.van der Wel als boven en ene J. van der Wel als employe bij de B.P.M. De eerste is gehuwd met C.J.P. Gall en de tweede met A.M. van Zuuren.

In 1929 zijn ze er allebei nog.

In 1932 alleen nog de tweede die bij de B.P.M. werkt.

Of een van de twee de door jou gezochte is, weet ik natuurlijk niet.

Leo.

leo48 - 28 jun 2011 - 09:35

Lieve Heren, mijn grote dank voor het meedenken en zoeken!

 

Ik heb vandaag al meteen een reactie gehad van Erica Dooremalen (waarvoor hulde), en zij gaf mij diverse mogelijkheden. Met dhaar gegevens vond ik de juiste reizen van beide voorouders. Om deze tdraad zo compleet mogelijk te maken voor evt. volgende zoekers hetvolgende:

 

mejuffrouw C. Stoppendaal

Tambora

27 Juli v. Rotterdam n. Nederl.-Indië vertrokken

NRC 28-7-1912, editie 0, blad 3

 

hier aanvullende persoonsinformatie. Dit betreft:

Hendrika Celia (Celia) Stoppendaal is geboren op 10-04-1871 in Leiden, dochter van Hendrik Cornelis Stoppendaal en Jansje van Wijk. Celia is overleden op 21-09-1948 in Haarlem, St. Elisabeth Gasthuis, 77 jaar oud. Ze trouwde, 49 jaar oud, op 21-03-1921 in Soerabaja met Antonius Josephus Muskens . Antonius Josephus Muskens is geboren op 27-01-1877 in Dongen, NB, zoon van Andreas Muskens en Anna Maria Robs. Antonius is overleden op 31-10-1939 in Den Haag, 62 jaar oud. Hij is begraven op 03-11-1939 in Den Haag, begraafplaats Nieuw Eykenduynen.

Ik denk dat ze samen op of voor 1935 zijn terug gereisd, vermoedelijk onder de naam fam. Muskens. Dit is nog een klein uitzoekpuntje.

 

 

Mijn moeder (wiens opa J. vd Wel is) heeft een zware beroerte gehad. N.a.v. mijn speurwerk, alle racties en de twee bijbehorende foto's kwam ze opeens spontaan met de opmerking dat haar opa samen met zijn dochter en schoonzoon was afgereisd naar Djakarta. Dat gaf net de benodigde informatie om de juiste reizen te vinden. Ik vond via http://kranten.kb.nl:

 

J. v.d. Wel en fam A.T. Montfoort

Indrapoera

1 December 1926 van Rotterdam naar Ned.-Indië vertrokken

NRC 2-12-1926, ed. 1, blad 8/10

 

 

J. v.d. Wel en fam A.T. Montfoort

Sibajak

5 April 1933 van Batavia naar Rotterdam vertrokken

Vaderland 27-4-1933, editie 1, blad 8

 

 

J. v.d. Wel en fam A.T. Montfoort

Sibajak
van Batavia naar Rotterdam, 12 April 1933 van Colombo vertrokken
Vaderland 18-4-1933, editie 0, blad 6

Johannes van der Wel is geboren op 12-12-1860 in Monster, zoon van Leendert van der Wel en Wilhelmina van der Kruk. Johannes is overleden op 01-09-1938 om 15:00 in Rijswijk, 77 jaar oud.

Johannes trouwde, 22 jaar oud, op 10-10-1883 in Den Haag met Petronella Maria Frederika van Rijswijk, 25 jaar oud. Johannes was van beroep broodbakker.

Adriana Gerritje (Jeanne) van der Wel is geboren op 01-07-1896 in Den Haag, dochter van Johannes van der Wel en Petronella Maria Frederika van Rijswijk. Jeanne is overleden in Leiden.

Jeanne trouwde, 20 jaar oud, op 06-09-1916 in Den Haag met Adam Theodorus Montfoort, ongeveer 22 jaar oud, nadat zij op 26-08-1916 in Den Haag in ondertrouw zijn gegaan.

Adam Theodorus Montfoort is geboren op 22-04-1894 in Leiden, zoon van Jacobus Johannes Montfoort en Cornelia Plasmeijer. Adam is overleden. Adam was van beroep boekbinder.

 

Waar de beste mensen precies gewoond hebben weet ik nog niet precies, of wat ze daar gedaan hebben. Leuk he, dat stamboomonderzoek nooit eens klaar is! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Of het echtpaar Montfoort + vd Wel kinderen meenam naar Djakarta of daar kreeg is ook nog bron van onderzoek. Maar tot zover ben ik helemaal blij, en het is ook leuk als oude foto's de juiste personen, plaats en tijd krijgen.

Ik ben u allen zeer erkentelijk!!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Christa Zaat - 28 jun 2011 - 20:16

Je ingeplakte plaatje is helaas niet gelukt.

Nog een kleine aanvullng

Anthonius Josephus Muskens was eerder gehuwd met Maria Anna Elisabeth Wilhelmina Alvers (geboren Breda 29-03-1877 en zij is 10-02-1917 overleden) bij wie hij 3 kinderen had. De kinderen geboren in Ned Indie. Als ik de kaart goed lees kwamen ze (Muskens/Stoppendaal) naar den Haag in 1927 vanuit Haarlemmermeer en verhuisden in 1937 naar Hilversum. In 1938 keerden ze weer terug in Den Haag
Zie gezinskaart Den Haag onder de naam Antonius Josephina Muskens (Josephina is verkeerd overgenomen van de kaart)
http://denhaag.digitalestamboom.nl/

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 jun 2011 - 21:51

Er is ook een gezinskaart van Adam Theodorus Montfoort (22-04-1894 Leiden) in Den Haag. Opzoeken via de eerder opgegeven link . In 1920 naar Batavia. In 1926 met kortstondig verlof terug. In 1933 weer kortstondig uit Batavia teruggekomen. Op de kaart 1 dochter geboren 1930.

Hij staat in de adresboeken vermeld als empl Kolff en Co. tot 1938 en vanaf 1924

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 jun 2011 - 21:58

Ben, ik ben er ook naar opzoek geweest. Veel verwijzingen, weinig specifieks. Vond recent nog http://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten/index.html . Geeft in zo'n 25000 van de 300000 naoorlogse passagiers. Vr. Gr. Adriaan.

Adriaan Houtenbos - 21 jul 2011 - 22:46

vandag kocht ik het boek kopstukken van godfried bomans 2 druk 1947

in dit boek is een exlibris geplakt van A.G.Montfoort v d Wel.

indonesisch landschap met berg hutje en palmboom

verder een etiket met boekhandel hoonhout laan van meerdervoort 286 den haag

ik weet niet hoe de afbeelding in dit bericht kan plakken

moet u mij maar mailen ddijs@hetnet.nl

dan mail ik u het plaatje

d a j dijs - 29 okt 2011 - 21:49


Beste Christa,

Je oudtante Celia, Hendrika Celia Stoppendaal, is een zus van mijn betovergrootmoeder Geertruida Johanna Stoppendaal. Mij zijn vrijwel geen details over (of foto's van) de familie bekend. Je lijkt interessante en gedetailleerde persoonsbeschrijvingen te hebben. Wellicht is mijn betovergrootmoeder zelfs jouw (over-)grootmoeder? 

Graag kom ik in contact. 

Met vriendelijke groet,
​Claudia

salutem - 27 apr 2015 - 21:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu