stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Brouwer en Ensler



Profiel afbeelding

Zoek mijn voorouders in ned/indie.

Aangezien ik twee jaar was toen mijn ouders overleden weet ik erg weinig van mijn roots.Wat ik enkel weet is uit overlevering van mijn inmiddels overleden broer.

Ik ben in Soerabaya geboren in 1949.Mijn moeder Geurtruida Ensler  1911overleed in nov.1950 te Soerabaya.In 1995 heb ik aldaar haar graf en mijn geboortehuis op de Kalisosoklor bezocht.Mijn vader Karel Willem Ernst Brouwer1906 overleed in nov 1951 een half jaar nadat we met de Sibajak in Rotterdam waren aangekomen.Hij ligt begraven in Vlissingen.

Van mijn moeders kant weet ik niks.Alleen dat ze geboren is op de rede van Ampenan.

Mijn vader was een buitenechtelijk kind van een voormalige weduwe Ter Hoeven genaamd oma Dora.En heeft bij de droogdokmij Soerabaja gewerkt en in de bezetting bij de KNIL waar hij gelegerd was in o.a. Australie.

Zo graag zou ik verder terug de familie in willen.Ik heb wel papieren van het rode kruis e.d. maar daar kan ik alleen zijn status van rang,werk e.d. lezen.

Son Jansen-Brouwer.

Son Jansen - 15 dec 2011 - 21:29

Deze bekend?

Overledene: Theodora Sofia Brouwer overl.: 12-05-1934 Vader: Karel Willem Ernst Brouwer Moeder: Geertruida Eusler Partner:   Geboren in:   Plaats overl.: Soerabaja Leeftijd: 1     Opmerking(en):   Aktenummer: 39 Filmnummer: 1357858

Ronald Hellenbrand - 15 dec 2011 - 22:06

Helemaal bekend!!Dat is mijn oudste zus.Wij,mijn broers en zussen en ondergetekende hebben haar nooit gekend.Ze was al overleden toen mijn oudste nu nog levende zus in oktober 1934 werd geboren.Heb in 1995 haar graf althans wat nog reste,nog bezocht in Surabaya.Kunt U mij een afdruk geven van hetgeen U heeft?Alleen de naam van mijn moeder is helemaal verkeerd geschreven.Maar zo ging dat vroeger toch?

dank,dank

Son

Son Jansen - 15 dec 2011 - 22:18

Informatie komt van http://www.roosjeroos.nl/.

Zie ook krantenberichten (adv. 1 en adv. 2)

Ronald Hellenbrand - 15 dec 2011 - 22:39

Ik kan niet erg veel aanvullende informatie geven of vinden.

De naam Ensler zie je in een van de andere berichten al geschreven als Eusler.

Ik heb het volgende uit de R.A. Ned Indie

11-11-1911 Geurtruida Ensler te Garoet (erkenning) geboorte
05-11-1913 Karel Willem Ernst Brouwer te Soerabaja geboorte

Is deze Brouwer een andere persoon dan de jouwe of is er ruimte voor andere data? 

Laten we uitgaan van een andere spellingsmogelijkheid voor de naam Ensler, want deze naam komt niet voor in de adresboeken. Wel vind ik vanaf ca 1915 de naam Enseler. De persoon Enseler die in de adresboeken voorkomt is een F. Enseler di boormeester van beroep is en gehuwd is meteen L. Bolton. In 1922 wordt de naam Bolton niet meer bij hem vermeld. In de adresboeken wordt hij na 1924 als particulier vermeld.

Ook vind ik nog de geboorte van Frans Enseler in 1915 te Batavia.

Ik zoek nog even verder.

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 dec 2011 - 22:51

Hallo Ben,

Komt me allemaal heel bekend voor hoor.Zijn mijn ouders.Mijn vader is echter in 1906 geboren maar in 1913 erkend.Ik ben blij met de mogelijkheid van de naam Ens/e/ler.Alhoewel ze op mijn officiele papieren vermeld staat als Ensler..Maar er kan zoveel fout gaan in die tijd.Ik zie het ook met de familienaam van mijn man.Eerst Janssen en nu al een aantal eeuwen Jansen.Wat is een letter  in de tijd van handmatig schrijven.Ik ga ook even kijken voor die boormeester.Boordmeester misschien??Het schijnt dat mijn opa Enseler dus iets bij de spoorwegen was in Krawat???Ik zal de notities weer te voorschijn moeten halen want ergens heb ik wat mondelinge en vage info gekregen.Het kan ook zijn dat die naam Bolton niet meer vernoemd word want het schijnt dat de ouders van mijn moeder op een gegeven moment gescheiden zijn.

Oeps ik vind het spannend worden.Na  62 jaren misschien een tipje van de familiesluier.

Ik houd graag kontakt.........

En Ben ook voor U dank,dank

mvg

Son

Son Jansen - 15 dec 2011 - 23:12

Boormeester was een mooi beroep bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij.

Ik vind oma Dora nergens. Niet bij OGS, niet bij japanse interneringskaarten...was ter Hoeven wel haar meisjesnaam, of Brouwer?

Ronald Hellenbrand - 15 dec 2011 - 23:38

Ik loop ook een beetje vast. Vond wel een weduwe ten Hoeven

Adresboek 1908 Menado Menado hotel Wed Vrijbergen geboren A.S.C. ter Hoeven, maar deze voorletters lijken niet richting Dora te wijzen.

Voor bronnen onderzoek Ned Indië zie ook

http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indie

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 dec 2011 - 23:49

Oma Dora was een klein oud indonesisch vrouwtje nog in sarong en kebaja en kondéh.Een kind van het land dus.Ze heeft niet in het Jappenkamp gezeten  wel woonde ze tijdelijk met mijn moeder tegenover het vrouwenkamp en ze was weduwe van terhoeven of misschien wel die tenhoeven.Van het weekend zal ik alle oude info die ik heb weer uit de kast halen en ook verder speuren.Toch wel fijn dit internet!!!

voorlopig mijn dank aan jullie

groet

Son

Son Jansen - 16 dec 2011 - 00:10

Kijk, nu wordt je verhaal duidelijker. Bron R.A. Ned Indie

14-12-1892 Soerabaja huwelijk Nicolaas Ernestus ter Hoeven met inlandsche vrouw Dora
08-11-1910 Batavia overlijden Nicolaas Ernestus ter Hoeven

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2011 - 11:08

Waar  staat R.A.Ned-Indie voor?En hoe kom ik daar op?

Son Jansen - 16 dec 2011 - 18:33

Sorry voor mijn onduidelijkheid. R.A. Ned. Indië staat voor regeringsalamanak Nederlands Indië 1815-1942. Hierin staan vermeldingen van Europeesche bewoners in Ned Indie (met evt beroepen en plaats van vestiging) en verder burgerlijke stand gegevens wat betreft geboorte, huwelijk en overlijden. Burgerlijke stand bijgehouden tot 1922. Echter de gegevens van de burgerlijke stand zijn zeer beperkt. De bij geboorte alleen naam van het kind (geen ouderpaar), bij huwelijken alleen de namen van het bruidspaar (maar geen ouders) en bij overlijden alleen de naam van de overledene. Bij erkenningen staat ook geen naam van degene die erkend.

De regeringsalmanak is op DVD uitgebracht (en is te koop) en is o.m. ter inzage bij Centraal Bureau voor Genealogie.

Het terugzoeken van voorouders van Dora behoort mijns inziens niet tot de mogelijkheden. En dan Brouwer. Is Dora ooit getrouwd met de heer Brouwer? Ik heb geen huwelijk kunnen vinden, maar misschien heette ze later anders. Dora is natuurlijk ook geen inlandse naam volgens mij. Als je m.b.t. de naam Brouwer iets meer info hebt kan ik daarop misschien verder zoeken.

Verder https://www.familysearch.org/learn/wiki/en/Indonesia-Dutch_Records Komt misschien ooit nog eens van pas.

En dit http://genforum.genealogy.com/indonesia/

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2011 - 19:37

Dank voor de kleine informatiestukjes.Voor mij echter grote sprongen terug in het verleden.Ik heb nog de naam Dirk Brouwer.Oma was er zeker niet mee getrouwd.Vraag:Mijn vader is geboren in 1906(zie zeeuws archief overlijdingsakte) en erkend in 1913.

Terwijl  meneer ter Hoeven in 1910 pas overleed.Is ieder zn eigen weg gegaan in die jaren?ook is bekend dat er een aantal kinderen ter Hoeven waren.o.a.Nico(laas)?,Johanna margaretha Louisa en een Josephine.De laatste twee heb ik persoonlijk gekend doordat ze respectievelijk mn pleegmoeder(hier in nederland) en pete tante waren.Zover ik weet mijn oma de jaren na de geboorte van mijn vader in Soerabaya gebleven.Raar detail.Mijn vader heeft in het jongensburgerweeshuis  van Soerabaya gezeten terwijl zn moeder nog leefde.

Son Jansen - 16 dec 2011 - 20:19

Ik zal de kinderen ter Hoeven nog even opzoeken.

Op basis van jouw aanwijzing (Dirk Brouwer vermeld in overlijdensakte zoon) heb ik het volgende gevonden. Je kunt er niets mee, maar je kunt wel je fantasie  erop loslaten

19-06-1907 Semarang Ontbonden het huwelijk bestaan hebbende tusschen Dirk Brouwer
en Carolina Augustina Hamakers (30/8?1907 ingeschreven).

En deze D. Brouwer, die een andere is dan bovenvermeld en wel in Soerabaja komt.

1907 D. Brouwer Bootcontroleur Soerabaja
1914 D. Brouwer Portier A.C.F Soerabaja

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2011 - 21:15

Ik kan ze niet allemaal vinden, helaas

26-09-1891 geboorte Soerabaja Nicolaas Ernestus ter Hoeven
04-03- 1894 geboorte Soerabaja Anthonius Hendrikus ter Hoeven
30-11-1896 geboorte Batavia Sophia Paulina ter Hoeven
18-12-1898 overlijden Batavia Sophia Paulina ter Hoeven
22-07-1904 geboorte Makassar Josephina ter Hoeven

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2011 - 21:54

Ben,

Wat ben je toch druk voor mij bezig.Wat ben ik blij met elke informatie.Ik merk wel dat jij vele wegen weet.Ik ben echt nog maar een beginner.Ik ben blij dat ik enkele handvatten had.

Herinneringen aan gesprekken tussen volwassen familieleden.Gesprekken die ik nooit had mogen horen want de gesprekken gingen grotendeels in het fluisterend maleis.Maar ja kleine  potjes hebben grote oren in een grote mensen wereld!!

dank

mvg

Son

Son Jansen - 16 dec 2011 - 22:17

Zoeken naar Dirk Brouwer had zoals ik schreef weinig concreets opgeleverd. Ik bedenk net dat militairen in actieve dienst niet in de adresboeken worden vermeld. Dus jouw vaders vader kan ook een militair geweest zijn. Zou in je vaders erkenningsakte het beroep van zijn vader vermeld staan? Of misschien meer info over hem in je vaders huwelijksakte? Er is misschien een mogelijkheid om die aktes op te vragen. Zie bij bronnen voor onderzoek Ned Indie.

Wat betreft het plaatsen in een weeshuis kun je verschillende redenen bedenken. Mogelijk diende er wel voor zo'n verblijf te worden betaald. Maar het kind kreeg dan wel een goede scholing en misschien ook een betere voeding. Het zal voor zijn moeder toch ook sappelen zijn geweest met 3 of 4 kinderen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2011 - 23:00

Vraag een persoonskaart van je vader. aan bij het CBG http://194.171.109.12/page/322/uittreksels+van+persoonskaarten+en+persoonslijsten

of bij de gemeente Vlissingen .

Misschien staat daar de naam van zijn vader op, als je die zoekt.

Je kunt ook de acte van erkenning opvragen bij de gemeente Soerabaja

SIFA  http://www.indischfamiliearchief.nl/ heeft een familiedossier Brouwer met 124 A4-pagina's

De meeste informatie gaan over ander families Brouwer, denk ik, waar je niks aan hebt.

Misschien zit er toch een detail bij . Maar dan moet je opa's naam kennen.

Johnhenry - 17 dec 2011 - 00:44

@ Hendrikjan,

Blijkens de overlijdensakte is de vader Dirk Brouwer. Dus dat helpt niet zo heel veel.

De akte van erkenning opvragen lijkt me een goede weg omdat daar mogelijk een beroep en/of leeftijd in vermeld staat. De procedure voor zo'n aanvraag: is dat rechtstreeks via Soerabaja (adres, instantie?) of

via onderstaande methode 

Aktes opvragen uit Indonesie gaat via het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

telefoon 070-3486486

in een verzoek moet je uit de doeken doen wat je nodig hebt en vragen om dit door te geleiden naar de Ambassade in Jakarta,

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 dec 2011 - 08:24


Aktes  vragen in Surabaya!!!Ik ging voor de huwelijksakte van mijn ouders.Wil zo graag hun trouwdatum weten.PFFFF heb er uren voor moeten wachten.

Heb geprobeert in 1995.Had het rolletje rupia's al in mn handen maar na 10 minuten kwam de ambtenaar alweer rustig terug lopen.Kon niks vinden.Gemakzucht?Ik voelde me behoorlijk beroerd.Voelde me op een zijspoor gezet.

Jaja en mn gastheer die fluisterde me toe:pelahan pelahan..........

Son Jansen - 17 dec 2011 - 11:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu