stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Interneringskaarten van burgers?



Profiel afbeelding

Hallo,

Ik heb op gahetna.nl een Japanse interneringskaart gevonden van familielid Jakob Dirk Duijtsch die in 1942 als KNIL soldaat gevangen is genomen en aan de Pakanbaroe spoorweg op Sumatra tewerk is gesteld en aldaar is overleden.

Op de site van de Oorlogsgraven Stichting heb ik wel enkele gegevens gevonden van zijn moeder Alida van der Veen, die op 2 juli 1944 bij Bandung is overleden. Ik verwacht eigenlijk dat zij ook geinterneerd is geweest, aangezien de familie Duijtsch oorspronkelijk in Batavia woonachtig was. Vader Christiaan Johannes Duijtsch was daar namelijk leraar aan de MULO. Blijkens dit krantenartikel is ook hij geinterneerd geweest. Maar ik kan nergens een interneringskaart vinden van beide ouders.

Klopt het dat gahetna.nl alleen de interneringskaarten van (KNIL) militairen en niet van burgers beschikbaar heeft? Zijn die wellicht nog elders te raadplegen?

BertKoor - 13 sep 2012 - 14:45

Op dit site van Gahetna wordt bij de betreffende inventaris in de linkerkolom toelichting gegeven (zoeken, gebruik, achtergrond, veelgestelde vragen).

Die van jou is er een van de veelgestelde vragen . Ga dus naar http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00425/veelgestelde-vragen

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 sep 2012 - 15:55

Hartelijk bedankt, Ben! Die FAQ had ik nog niet gezien/gelezen. Ze verwijzen dus in dit geval door naar het Rode Kruis, die schijnen nog het één en ander uit regio Bandung in het archief te hebben. Daar ga ik zeker contact mee opnemen.

BertKoor - 14 sep 2012 - 16:58

Bert en Ben,

Je kunt ook Indische Interneringskaarten vinden op het Nationaal Archief.nl. Ik heb die van mijn vader en Ooms en een neef gevonden en die waren niet allemaal bij het KNIL !

Echter de interneringskaarten van vrouwen zijn helaas nog niet aanwezig.

Groetjes,

Gerard Lemmens - cel 11 van de gevangenis Banjoe-Biroe

G.W.Ch. Lemmens - 18 sep 2012 - 17:00

@ G.Lemmens.

Als je familieleden gemobiliseerd waren, dan werden ze militair en daar zijn interneringskaarten van.

Zover ik las zijn er er geen interneringskaarten van burgers op het nationaalarchief.

Het staat hier: http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00425/veelgestelde-vragen

Johnhenry - 19 sep 2012 - 13:23

Hallo Hendrik Jan,

Reuze bedankt voor je reactie - het wordt gewaardeerd en ik zal je web site die je aanhaalde gaan proberen.

Met vriendelijk groet uit het zonnige en mooie East Sussex,

Gerard Lemmens

G.W.Ch. Lemmens - 19 sep 2012 - 16:13

Besten,

ik heb ergens een paar kaarten kunnen downloaden( gahetna?) over een gevangenschap in de Jappenkampen, van naam genoten van mij. De tekst is in het Japans, ik ben erg benieuwd wat er zoal opgeschreven is. Heb de ambassade gevraagd om medewerking maar die hadden daar zgn. geen mensen voor. Heeft iemand een idee voor een adres voor wat Japanse vertaling van de kampkaarten.
Gr. Hans van Ommen

Hans van Ommen - 30 jan 2013 - 15:14

Beste Hans,

Als je goed zoekt dan moet je op :

http://www.gahetna.nl/

ook de vertaling van het Japans in Nederlands kunnen vinden want bij velen staat die erbij vermeld dus ik neem aan bij - van Ommen - toch ook wel?? Ik stond er wel van te kijken dat mijn neef, Cornelis Johannes van Benthem - een hele andere dood (zeemansgraf) kreeg en slechts 24 jaar oud was in 1944 !

Welke kampen hebben jullie gezeten ??

Wij in Kamp Malang de Wijk een Banjoebiroe kamp 10.

Er is vorig jaar een goed boek over die beide kampen verschenen van de hand van Pauline Slot en het heet - Soerabaja !

Groet uit Engeland,

Gerard Lemmens

G.W.Ch. Lemmens - 30 jan 2013 - 15:26


@ Hans,

Zie https://www.stamboomforum.nl/hulp/2/35732/0

Mocht deze verwijzing niet tot resultaat leiden, tik dan in het zoekvenster van deze site Japans in en lees de andere berichten over het vertalen van Japans naar een Europeesche taal.

mvg-Ben

Ben Wegman - 31 jan 2013 - 15:40







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu