Johanna Margaretha Schultz, geboren 10-03-1778 Soerakarta en overleden 07-11-1824 als weduwe van Boode. Kan iemand mij helpen aan de naam of eventueel meer informatie van deze echtgenoot 'Boode' ?
Hallo.
De naam Boode komt veel voor op de DVD echter geen samenhang met J.M.Schulz.
Groeten,Piet.
Piet, bedankt voor het kijken.
RA 1817: 210 vermelding van J.M. Schults weduwe Boode wonend Soerakarta
RA 1815 wonen in Soeracarta
Michgiel Willem Boode oud kapitein (pensioner) en een Adriaan Boode.
mvg-Ben
Ben, super. Nu allen nog de links vinden dat het ook familie is.
Hallo Ben,
Ik zie dat je echt meekijkt, dank daarvoor. Ik heb al wat speurwerk verricht. Wellicht goed om even naar mijn site te gaan:
http://www.de-paula-lopes.nl/lidworden/01c2c498cc144e201/01c2c4a17f0c7b501/index.html
Je hebt inderdaad heel veel kunnen terug vinden en het ziet er allemaal prachtig uit op je site. Complimenten.
Maar aanvullingen mbt Johannes Boode kan ik je helaas niet leveren.
mvg-Ben
Ik kwam dit nog tegen, maar denk dat je deze tekst al in je bezit hebt.
Indische Navorscher jaargang 10 nr 1 pagina 31 (1997)
Naamrol der diverse dienstdoenders,
zodanig als dezelfde onder ultimo December 1798 in waaren weezen bevonden:
Souracarta
naam Johannes Boode
plaats van herkomst Soeracarta
wanneer in dienst en in welke functie 1777 voor soldaat in dienst
huidige functie trompetter bij de keijser
mvg-Ben
Ben, nogmaals mijn dank, fijn dat er meegekeken wordt. Je hebt in ieder geval wel de juiste familie Boode te pakken. Zelf kwam ik de naaste familieleden op het spoor door de begraafplaats waar Johanna Margaretha Schultz lag. Ik blijf het bizar vinden dat er van de beide voorouders van vrouw 1 en vrouw 2 van Johannes Augustinus Dezentje niemand te vinden is. Sowieso vreemd omdat Johanna Dorothea Boode bemiddeld was en haar man ook nog een erfenis opstreek die haar was nagelaten door een rijke erftante. Enfin, op mijn site heb je mijn vorderingen hierover kunnen lezen.
Marnix,
De gevonden landmonsterrol bewijst een band tussen August Dezentjé en drie mensen Boode.(Ik zag in die lijst ook een Hendrik Boode)
De tamboer en de pijpers die trokken naar elkaar toe natuurlijk.
In die richting moet je zeker zoeken naar de vader van Johanna Boode.
Toch weer een stapje verder.
Maar je hebt geen bewijs dat pijper Johannes Boode huwde met Johanna Schultz.
Tot nu toe is het een aanname ?
Pijper is toch een trommelaar ?
Hallo HendrikJan,
Ik heb geen 'sluitend'bewijs of huwelijksaantekening kunnen vinden. Het is een 'zeer aannemlijke' aanname. Ik was aangenaam verrast om de naam van de vader van Johannes Augustinus Dezentjé tegen te komen op de geleverde landmonsterrol. De link met Japarra ishierbij opvallend. Ik heb inmiddels de bewijzen dat de familie [Jean François Teissonniére] inderdaad uit Carlshaffen en daarvoor uit Cévennes - Saint André de Valborgne in de Languedoc Zuid Frankrijk afkomstig is.
Blijft de vraag wat er nog te vinden is van de families Schultz & Ertzinger? Met de familie Schultz is het sowieso een probleem omdat er te veel van zijn. Focus zal daarom ook mede op de familie Ertsinger liggen.
Wat Ben inbracht over de Indische Navorscher jaargang 10 .... Johannes Boode was in 1798 trompetter bij de Keijser(=soesoehoenan of sultan van Soerakarta, ook wel Solo genoemd later)
Maar in hetzelfde rijtje staat ook August Dezentjé.. Ze zaten in 1785 in dezelfde eenheid.
Als hun kinderen op het kazerneterrein opgroeiden, dan kenden ze elkaar. Vandaar dus Tinus Dezentjé die Johanna Boode huwde (?) ca 1815. Misschien was zij nog geen 16 jaar .
Er is een ander verhaal dat Francois Deux en de kinderen Dezentjé elkaar kenden vanaf jongs af aan en ook vaak in de Kraton ( paleiscomplex van de soesoehoenan) waren. Ik ga ervan uit dat de militairen van de lijfwacht daar woonden met hun gezinnen, maar ik kan daar geen duidelijke bron voor vinden
Francois Deux zou dus de zus van Tinus Dezentjé op deze wijze kennen... als kind al.
Ergens anders op de dvd IGV is te vinden dat Michael Willem Boode, (niet meer in de eenheid van Johannes Boode en pa Dezentje vlg Navorscher jrg 10 ) vaandrig was rond 1802 en de regeringsalmanak van 1828 meldt hem nog als inwoner te Kadoe.
Een paar jaar na het overlijden Johanna Margaretha Schultz die bij haar dood al weduwe Boode was.
Terwijl Johannes Boode niet meer wordt vernoemd in de almanakken
Dus logischerwijs was Johannes eerder de echtgenoot van Johanna Schultz dan Michael Willem Boode.
HendrikJan,
Helemaal mee eens. Ik had ook de link gelegd dat beide families elkaar hebben moeten kennen en dus vanuit de functies ook relaties tussen familieleden groeiden. De familie Boode blijft me boeien ivm hun vermeende kapitaal en dat er zo weinig van bekend is. Bedankt wederom voor het meedenken en kijken. Ik hoop dat uit de nieuwe VOC bronnen er mogelijk tzt meer info komt!