Weet iemand ook of er lijsten zijn van Gelijkstellingen met Europeanen vanaf het begin, dwz ongeveer 1880?
Er komt momenteel zo veel digitaal beschikbaar dat je die ook misschien wel ergens kunt vinden. Alleen waar? Ik heb wel geprobeerd of het met de historische kranten van de KB wil lukken. Maar mogelijk kies ik niet de goede zoekwoorden of combinaties. Tot nu toe niets gevonden.
Wie weet een clou?
E.P.W. Zuidgeest - 3 apr 2013 - 22:50
Geachte mevrouw of mijnheer Zuidgeest,
(Dit wordt misschien een làng verhaal, dus als ik u was zou ik gewoon even deze reactie uitprinten.)
1. Als u zoekt bij Google op trefwoordencombinaties als bijvoorbeeld [gelijkstelling + "Nederlands-Indie" + Europeanen], of varianten daarop, vindt u heel veel nuttige informatie, waaronder dit tekstfragment bij Google-Books uit het linksonderaan genoemde boek:
U ziet: mensen die door deze juridische gelijkstelling een betere rechtspositie kregen, noemde men ook wel "Staatsblad-Europeanen" , aangezien dáárin de gelijkstelling gepubliceerd werd.
De gelijkstelling vond in principe plaats door een besluit van het Gouvernement-Generaal.
- Het kan dus voor u interessant zijn - hoewel er misschien niet zoiets bestaat als complete lijsten van àlle gelijkgestelden, in de héle periode dat Nederland de macht had in Nederlands-Indie - op zoek te gaan naar verzamelingen van Gouvernementsbesluiten, en, in het algemeen, naar jaargangen van dit "Staatsblad van Nederlandsch-Indie" (SBNI), en het zogenaamde Bijblad daarbij (een soort supplement voor bijzondere onderwerpen), en daarin vervolgens te gaan zoeken naar vermeldingen van gelijkgestelden.
Deze internetsite http://www.academia.edu/538374/Archieven_als_fundament_voor_beleid._Nederlands-Indie_1816-1942 , bijvoorbeeld, vermeldt dat besluiten van het Gouvernement-Generaal (GG) gepubliceerd werden, of althans genoemd/aangehaald werden, in het genoemde Bijblad (beeldcitaat) :
(Einde beeldcitaat.)
- Goede aanwijzingen voor de archief-vindplaatsen van deze besluiten zèlf
van het Gouvernement-Generaal vindt u ook in de belangrijke publikatie van F.J.M. Otten,
"Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat, 1813-1940",
online te raadplegen op http://www.historici.nl/retroboeken/archiefgids_overheid/#page=363&accessor=toc_1&source=1, waarvan vooral de pagina's 365 en verder (van het bestand) voor u interessant zullen zijn:
paragraaf 16.3.3.1 over de zgn. Oost-Indische Besluiten; in de tekst worden de inventarisnummers
genoemd, waaronder u die verzamelingen besluiten en indices daarop (indexen) kunt vinden
(en ter inzage aanvragen) bij het Nationaal Archief in Den Haag (van de vorm "2.10.01", en dergelijke).
- Voor dit Staatsblad van NI (waarin dus die besluiten zijn gepubliceerd) zijn er ook indexen , klappers en registers opgesteld, over perioden van meerdere jaren, die u veel zoektijd besparen en ongetwijfeld ook een rubriek "Gelijkstellingen" bevatten.
U kunt de instellingen/bibliotheken die
- het bovengenoemde boek, en
- het SBNI, en eventuele klappers/registers/indexen daarop,
in hun collectie hebben (dus: waar het in te zien is, te raadplegen is, bv. om kopieen uit te maken) opsporen via de website WorldCat :
O.a. de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een uitvoerige verzameling exemplaren van het SBNI ; zie de catalogus (beeldcitaat) :
(Einde beeldcitaat.)
Bovendien beschikt de KB, volgens de eerste en de tweede pagina zoekresultaten, ook over een alfabetisch register daarop (1816-1925) en op een klapper op de Staatsbladen (1816-1937).
____
2. Ook kunt u wel degelijk heel veel gelijkstellingen "opsporen" door creatief met zoektermen
de KB-krantendatabase 1618-1995 http://kranten.kb.nl te doorzoeken,
aangezien gelijkstellingen niet alléén in het SBNI gepubliceerd werden, maar ook in allerlei plaatselijke dagbladen. Bijvoorbeeld met de zoektermen "Gelijkgesteld met Europeanen" ; een mooi voorbeeld hiervan (beeldcitaat) :
(Einde beeldcitaat.)
Om geen mooie "treffers" mis te lopen, moet u uzelf dan wèl dwingen een beetje variatie toe te passen en allerlei (combinaties van) zoektermen uit te proberen.
U weet misschien: waar u in Google zoektermen koppelt met een plusteken (+), doet u dat in de KB-database met het woordje "near", om aan te geven dat u zoekt naar een tekst waar uw twee (!) zoekwoorden dicht bij elkaar voorkomen.
Voorbeelden van in het zoekvenster te gebruiken zoekterm-combinaties:
- gelijkstelling near Europese
- "gelijkgesteld met Europeanen"
- "met Europeanen gelijkgesteld"
- "gelijkgesteld te worden met Europeanen"
- "met Europeanen te worden gelijkgesteld"
- gelijkgesteld near Europeaan
- gelijkstelling near "positie van Europeanen"
- gelijkstelling near Europeanen
- gelijkgestelde near Europees
- gelijkstellen near Europeaan
- "stelt gelijk aan" near Europeanen
Enz., enz.
Een grappig voorbeeld van een zéér kritische, kennelijk etnisch-Nederlandse reactie op "collectieve of massale" gelijkstellingen per Gouvernementsbesluit (of was het domweg een uiting van een-ander-niets-gunnen, van benepen-kleinburgerlijke middenstandersmentaliteit, of ordinair en stompzinnig racisme?) ziet u bijvoorbeeld hier, in 1911 (beeldcitaat) :
Heel informatief , over het stelsel van 2 rechtssystemen, is dit dagblad-artikel uit 1847 (beeldcitaat) :
(Einde beeldcitaten.)
____
3. Als een naschrift dat misschien àl het voorgaande overbodig maakt:
in een online-publikatie nl.scribd.com/doc/43602766/Genealogie-Sept-2010
van het tijdschrift 'Genealogie' van het Centraal Bureau voor Genealogie
komt u de volgende tekst tegen:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Meer Indische bronnen bij het CBG. [...]
Lijsten van Gelijkgestelden. Dit ziJn lijsten met namen van mensen ult Nederlands-.lndie dle gelljkstelllng aan Europese ingezetenen hebben aangevr.aagd. Deze werden opgesteld door het Mini-sterie van-Buitenlandse Zaken..De lijsten W9rden bewaard op het Ministerie en biJ het CBG en zullen binnen afzienbare tijd uok door het eBG worden gedigitaJiseerd. [...] "
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maar dit zal in elk geval over een relatief "latere" periode gaan, schat ik : niet al vanaf 1814.
Als ik u was, zou ik dus toch eens gaan informeren en "mijn licht gaan opsteken" bij het CBG,
om te beginnen via de website www.cbg.nl . Het instant-onderzoek leidt bijvoorbeeld naar
de mooie pagina http://194.171.109.12/index.php?zoekterm=gelijkgestelden&status=L&cat=VIBD&tref=95&exact=JA. (Zie ook http://genealogie.hcc.nl/drupal/nieuws/cbg/oudpaspoortarchief-indonesi%C3%AB over de latere lotgevallen van gelijkgestelden, en hun nakomelingen.)
Op naar Den Haag dus, of even bellen/schrijven: hoe ver men is met dat digitaliseringsproject!
_____
4. De gespecialiseerde websites voor Indische genealogie "Roosje Roos" en IGV
http://www.igv.nl , tenslotte, zijn ook uw aandacht waard.
De eerstgenoemde vermeldt het volgende op http://www.roosjeroos.nl/Databaseinfo (citaat) :
"In de z.g. Regeringsalmanakken van Nederlands-Indië, die jaarlijks verschenen,
werden vanaf 1815 tot en met 1923 in principe de lijsten gepubliceerd met namen van geboren, gehuwde en overleden Europeanen en met Europeanen gelijkgestelde inlanders. [...]
Deze lijsten vermelden geen familieverbanden.
Het zijn dus eigenlijk indexen; te vergelijken met de opgaven zoals wij die nog wel kennen uit de kranten. De lijsten van de eerste jaren beperkten zich tot Java en Madoera. Tussen 1826 en 1830 verschijnen ook de gegevens van de z.g. Buitengewesten. In de praktijk blijken de lijsten geenszins volledig te zijn, zeker als het afgelegen gebieden betreft. Zo zijn vaak de vermeldingen uit de bijregisters weggelaten of ontbreken de opgaven van een aantal afgelegen plaatsen in zijn geheel.[...]
De Regeringsalmanak is gedigitaliseerd en op DVD uitgegeven door het CBG en op naam doorzoekbaar. De database op onze website en de DVD vullen elkaar door de verschillende zoekmogelijkheden, goed aan. De CBG-DVD bevat behalve de Burgerlijke Stand, ook nog veel meer gegevens, zoals de inwonerslijsten. Ook de DVD van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) biedt veel unieke gegevens. "
_____
Veel succes met uw onderzoek!
Met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 4 apr 2013 - 01:22
Aan de gelijkstelling met Europeanen (na 1925 is juister om te spreken van 'toepasselijkheidverklaring', zie art. 163 lid 5 Indische Staatsregeling 1925) zitten veel haken en ogen.
Op grond van de Regeringsreglementen, later de Indische Staatsregeling, was de positie van Inlandse Christenen namelijk erg ingewikkeld. Enerzijds werden zij automatisch/van rechtswege gelijkgesteld met Europeanen (art. 7 Algemene bepalingen van wetgeving 1848, art. 109 Regeringsreglement 1855, art. 163 Indische Staatsregeling 1925), anderzijds werden daar ook direct weer uitzonderingen op gemaakt. Over dit alles bestonden in de literatuur nogal wat verschillende opvattingen. Zie hierover onder andere: "De rechtstoestand der Inlandsche Christenen in Nederlandsch-Indië", F.C. Hekmeijer, diss. Utrecht 1892 (http://objects.library.uu.nl/reader/ftxt.php?obj=1874-237102&format=1&pagenum=6).
Verder moet men zich bedenken dat gelijkstelling met Europeanen niet hetzelfde was als het Nederlanderschap bezitten. Dat laatste werd bepaald op grond van de Wet op het Nederlanderschap. Indien gewenst was naturalisatie tot Nederlander nodig, ook voor met Europeanen gelijkgestelden. Dit geschiedde bij wet. Naast de gelijkstelling kan dat dus ook een interessante bron zijn.
Op dit forum al vel vaker genoemd, maar voor de volledigheid nog maar eens. Ik ben alle wetsvoorstellen die betrekking hebben op de naturalisatie van in Indonesië geboren personen aan het indexeren. Het resultaat (inmiddels meer dan 10.000 genaturaliseerden) is de vinden op: http://naturalisaties.decalonne.nl (daar ook een uitgebreidere toelichting).
Dennis de Calonne - 4 apr 2013 - 21:30
Dit is onverhoopt heel veel en goede informatie. Hartelijk dank Dimitri Vlas en Dennis de Calonne.
Ik ga hier binnenkort mee aan de slag. Mvg E. Zuidgeest
E.P.W. Zuidgeest - 4 apr 2013 - 23:10
Het regeringsreglement van Nederlandsch-Indië (RR) wees ook bepaalde bevolkingsgroepen aan die waren
gelijkgesteld aan Europeanen of op wie de bepalingen voor Europeanen van toepassing werden verklaard, te
weten (niet-inlandse) Christenen (RR 1854, 1899) en Japanners (RR 1899, 1906, 1925). Wat de Christenen
betreft werden gedoopte Afrikanen en Armeniërs wel met Europeanen gelijkgesteld en gedoopte Arabieren en
Chinezen niet. Van de inlandse Christenen kwamen slechts zij die individueel in een bijzondere rechtstoestand verkeerden, voor gelijkstelling in aanmerking. Een andere tot 1907 bestaande mogelijkheid was stilzwijgende overgang tot de Europese groep door inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf 1906 werden ook gelijkgesteld personen uit een land waarin het familierecht in hoofdzaak op dezelfde grondbeginselen rustte als in Nederland. In de praktijk betrof het Turken en later ook Siamezen Dit alles leidde er toe dat de Europese groep ook een aantal volbloed-Aziaten telde (Stb. 18541129; Stb. 18991121; Stb. 19061347; Stb. 19251327; Van Marle (195 1-19-52), 98-99)
--------
Bron = de Indische Navorscher 2005 pag 104, geschreven door RG de Neve
Johnhenry - 11 apr 2013 - 10:56
Ik heb een lijst met ongeveer 16,000 namen van gelijkgestelden/toepasselijk verklaarden, maar werk nog aan details. Mocht U bepaalde namen zoeken, laat het dan weten.
Schillhorn. T - 17 apr 2013 - 03:48
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.