stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Constant van der Wall


Profiel afbeelding
Is er een genealogie of kwartierstaat bekend van de Indische componist Constant van der Wall?

Rene Bodoux

hij leefde van 1871-1945 zie hieronder

In Indonesië geboren Constant van de Wall (geboren te Soerabaja in 1871-1945). 

Maar de Indische componist Constant van de Wall behoefde geen Aha Erlebnis. Anders dan Debussy, vormde Java voor Van de Wall geen village meer, maar tenminste twee steden, namelijk Soerabaja, zijn geboortestad, en Semarang waar hij opgroeide. Zeker in Semarang, de hoofdstad van Midden-Java, klonk de gamelan dagelijks. Het is niet verwonderlijk dat Van de Wall zei dat het exotische in zijn bloed zat.


Indische componisten, Indische muziek
Al in 1928 klaagde componist Constant van de Wall dat �Indisch toonkunstenaarswerk� in de muziekgeschiedenis niet werd opgemerkt of domweg werd overgeslagen. Ook daarna is Indische muziek nauwelijks beschreven of opgenomen en dreigde zij in de vergetelheid te raken. Toen pianist Henk Mak van Dijk in 2004 in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut een onderzoek begon naar leven en werk van componisten uit het voormalige Nederlands-Indi�, wist hij nog niet hoeveel onbekende maar bijzondere Indische muziek tevoorschijn zou komen. Ook voor piano solo vond hij unieke composities waarin steeds elementen van inheemse muziek uit Indi�, vooral de gamelan, terug te vinden waren: de Indische klassieke pianomuziek.
Na het opnemen van een aantal Indische liederen samen met sopraan Renate Arends in 2006 besloot Henk Mak van Dijk ook de vergeten Indische pianomuziek vast te leggen. Hij maakte een unieke selectie van bijzondere oost-west stukken, geschreven vanaf het begin van de twintigste eeuw door een kleine groep Nederlandse componisten die een band hadden met Indi�: Constant van de Wall, Paul Seelig, Hector Marinus, Linda Bandara, Berta Tideman-Wijers en Dirk Fock. Zij hadden een leven in twee werelden met elkaar gemeen: enerzijds waren ze geworteld in de westerse muziektraditie en maakten ze deel uit van de westerse muziekwereld, anderzijds zochten ze naar nieuwe wegen van componeren en putten ze inspiratie uit de Indische natuur en cultuur.

Renee

In Indonesië geboren Constant van de Wall (geboren te Soerabaja in 1871-1945). 

Zoon van een Boekhouder 

hij is getrouwd in 1904 met zangeres Maria van Noppen geboren te Oost-Indie

in 1914-1919 verbleven ze in Den Haag waar hun twee zoons werden geboren

zij verbleven van 1927 tot 1945 in Nice

hij is overleden te Nice in 1945

Maria van Noppen overleden in Den Haag in 1966

Renee

                                             Algemeen
        Aktenummer:   1215         Serieletter:           Aktedatum:   25 augustus 1904            Burgerlijke stand van:   's-Gravenhage         Soort akte:   Huwelijksakte         Huwelijksdatum:   25 augustus 1904                   
Bruidegom
        Voornamen:   Constant Johan Arnold         Tussenvoegsels:   van de         Achternaam:   Wall         Leeftijd:   33         Beroep:   toonkunstenaar              
Bruid
        Voornamen:   Maria         Tussenvoegsels:   van         Achternaam:   Noppen         Leeftijd:   23         Beroep:   zonder beroep              
Vader bruidegom
        Voornamen:   Benjamin Johannes         Tussenvoegsels:   van de         Achternaam:   Wall         Beroep:   -              
Moeder bruidegom
        Voornamen:   Ida Maria         Tussenvoegsels:           Achternaam:   Damwijk         Beroep:   zonder beroep              
Vader bruid
        Voornamen:   Jacobus Hendrik         Tussenvoegsels:   van         Achternaam:   Noppen         Beroep:   -              
Moeder bruid
        Voornamen:   Francina Everdina         Tussenvoegsels:           Achternaam:   Donij         Beroep:   zonder beroep  

Renee

dit zou een halfbroer kunnen zijn

Overledene Marinus Henri van de Wall , leeftijd 22 jaar Vader Benjamin Johannes van de Wall Moeder Sophie n.n.   Plaats Rotterdam Datum overlijden 02-08-1887    Opmerkingen akte nr. 88; overleden te ;s Gravenhage   Geboorteplaats Bezoekie Bron Rotterdam 1887 s046v                                                                                            

Renee

Wat zoek je met die kwartierstaat, Rene ?
Je zoekt of iemand de Damwijklijn heeft uitgeplozen?
Ik ben zo'n kwartierstaat niet tegengekomen.

Het Nederlands patriciaat 1952 pagina 361:
IXa. Benjamin Johannes van de Wall, geb. Elst (Gld.)1 Juni 1836, dir. Prot. Weeshuis te Soerabaja, f ‘s-Gravenhage 19 Febr. 1897, tr. Soerabaja 10 Juli 1867 Ida Maria Damwijk, geb. ald. 4 Aug. 1847,  Batavia 5 Nov.1926, dr. van Cornelia Frederikus en Maria Jacoba de Legné.
-----
Maria Jacoba Legné werd geboren 24-07-1816 en ze overleed 4 Aug. 1847 te Soerabaya (brp6 van de IGV, pagina 96) Ze stierf in het kraambed bij de bevalling van Ida Maria.

Johnhenry

De zoon van Johan Hendrik Fredrik van de Wall. 26 jaar, "Medicinae Doctor", en Jacoba Constantia Graafland, die op 1.6.1836 in Elst (Geld.) geboren wordt, heet Johannis (eerst was het: Hendrik).

Image 97.

G.Karssenberg

Johan Hendrik Frederik van de Wall, geboren te Sommelsdijk op 21.8.1809, zoon van Wilhelmus Gerbrandus van de Wall en Susanna Catarina Gersom, huwt in Sommelsdijk op 20.3.1834 met Jacoba Constantia Graafland, geboren in Breukelen op 21.6.1808, dochter van Pieter Cornelis Graafland en Elizabeth Henriëtta Abbema.

G.Karssenberg

Zowel over Wilhelmus Gerbrandus van de Wall als over Pieter Cornelis Graafland is via Google informatie te krijgen.

G.Karssenberg

Beste mensen, vanwege vakantie zit ik op een zonnige plek en ik merk dat mijn reacties niet doorkomen. Excuses daarvoor. Ik kan ze echter wel lezen en zal bij thuiskomst reageren. Alvast bedankt voor jullie commentaar. René

Rene Bodoux

Weer terug van een weekje echte zon en warmte. Dat was wel nodig. ik kon jullie bijdragen lezen, maar mijn reacties kwamen niet altijd door. Bedankt voor de bijdragen Renée, Hendrikjan en G. Karssenberg. Om de vraag van Hendrikjan te beantwoorden, ik zocht  inderdaad een kwartierstaat van de van de Wall's of een beredeneerde afstamming. Het leek me interessant om dat in relatie tot het Damwijk verhaal te trekken.

Die hele stamboom is toch verdraaid interessant en de moeite waard. ook bijv. de tak van de Ruyter de Wildt. Ik heb het boek van Henk Mak van Dijk, "De oostenwind waait naar het westen" gelezen en vond het bijzonder interessant. Ben ook in 2008 naar de opvoering van de opera Attima van Constant van de Wall in de Kon. Schouwburg geweest. Dat heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Overigens staat in het boek van Henk Mak van Dijk een zinsnede dat de van de Walls vertelden dat hun moeder, de Franse gouvernante van hun grootvader (die deurwaarder was, net als veel Damwijks) Mimi de Legney heette. De realiteit was dat zijn Marie Jacoba Legné heette. Dat laatste paste toch minder bij de artistieke air van de beide broers van de Wall. Overigens was mij niet bekend dat zij in het kraambed van Ida Maria was gestorven. Ik heb toch weer een aantal nieuwe gegevens van jullie gekregen. Bedankt.

Rene Bodoux


De juiste stamboom van Constant van de Wall kun je vinden in de uitgave anno 1952 van het Nederland’s Patriciaat, nr 38. Een gedeeltelijke maar heel interessante kwartierstaat van de familie kun je vinden in het boek u “ het bloed kruipt” van de schrijfster Marjan Berk. Zij is de kleindochter van een volle neef van de componist.  Er is daarin ook een verantwoording opgenomen van drs Hangoor, die betrokken is of was bij het Zeeuws archief.

r.e.c. van de wallPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!