Ik denk toch dat met broeder letterlijk broer wordt bedoeld alhoewel ergens ook wordt vermeldt dat het om een ambtsgenoot zou kunnen gaan. Maar als je de familieadvertenties bekijkt op KB die het woord broeder bevatten, dan wordt toch wel altijd broer bedoeld.
Daarnaast gebruikt J. Hartog de achternaam van leeuwen ook in 1832 en 35.
De jaren voor en omstreeks de achternaamverplichting zijn toch wel verwarrend. Wellicht kende iedereen J. Hartog beter zonder dan met "van Leeuwen" er achter.
En dan zien we in het krantenbericht dat JF van Leeuwen ook in Nederland was. Zal dan toch (ook) een familiebezoek zijn geweest? Misschien was Janus Mozes toen al ziek. Triest dat hij bij thuiskomst ook moet verteren dat zijn moeder eveneens het leven heeft gelaten.
Ik zie nu toch wel in dat Rotterdam als knooppunt wel erg interessant aan het worden is. Jammer dat aankomst en verblijf niet is geregistreerd, althans ik heb het niet gevonden. Ik heb dat wel vaker wel benoemd zien worden. "verblijf in hotel".
Ik richt me trouwens echt op de voorouders van Janus Mozes en Maria Fredrika Busselaar. De nakomelingen van Joel Frederik zijn bekend maar geven behalve naamsgevingen (Joel en Frederik) verder geen inzicht in de voorouders.
Omdat die advertentie uit 1829 van het postkantoor te Batavia een flankeur J.M. van Leeuwen vernoemd ben ik toch maar een zoekactie begonnen in de militaire stamboeken. via
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-25186-761-0#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecapi%2Fsord%2Fwaypoint%2FM6K5-KWP%3A64395401%3Fcc%3D1498335
heb ik alvast gezocht in de koloniale stamboeken van 1818-19-20, 21 en 22. Geen Janus Moses van Leeuwen gevonden die vanuit NL naar Indie kwam. Eerder zal hij denk ik gezien zijn leeftijd niet in aanmerking zijn gekomen. Je mocht niet als dienstplichtige naar de kolonien.
Rest nog 1823 tot 1829 maar daarvoor moet ik naar Den Haag. En als daar niets staat vermeld, ook nog de aanmeldingen in Nederlands Indie nalopen.
Hoi Mieke,
Wat een mooie vondst! Nou, dan zijn we weer een generatie verder, Moses Joseph van Leeuwen en Dina Marcus. Moses Joseph overlijdt op 29-03-1845 in Tiel. Waar zoek je trouwens de Joodse geboorteaktes van voor 1811 eigenlijk? Zal wel in het Hebreeuws zijn. Jouw eerdere vondsten leveren alvast op:
Joseph Hijman
Kinderen:
Moses Joseph van Leeuwen (1763 Leeuwen) x Dina Marcus (Ouders J.M van Leeuwen, indie)
Isack Joseph van leeuwen (1770 Leeuwen:) x Betje Marcus
En dan is er nog
Meijer Joseph van Leeuwen x Marijtje Marcus (Ik vond de Marcus wel typisch)
gr.
Cliff
Volgens "Google" ("Wendelina Joseph van Leeuwen") zijn Wendelina en Helena (Hijmans) twee dochters van Mozes Joseph van Leeuwen.