In het soldijboek van het schip Dordrecht vond ik de inschrijving van Engelbertus Westhoff, uitgevaren in 1789 voor de VOC. Hij was afkomstig van Hedomge. In Google kan ik niets vinden op Hedomge. Heeft iemand enig idee waar dat ligt of lag en of die plaats niet meer zo heet, of dat het op gehoor genoteerd was en dat de naam dus anders is?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Vriendelijke groet,
Karin Riper
Karin Riper - 14 okt 2014 - 21:40
Is het die Engelbertus Westhoff die op 26.3.1833 in Pekalongan overlijdt?
Kijk dan op "Google"via: "Engelbertus Westhoff". Die komt uit Nederingen (Dld.).
G.Karssenberg - 15 okt 2014 - 02:21
niet gevraagd
Opvarende:Engelbertus Westhoff
Relatiesoort:Laatste vermelding Afkomst:Hedomge
Beroep:Soldaat Maandbrief:Nee
Opmerking:leeft op SamarangSchuldbrief:Werfofficier
Gebeurtenis:EindeVerbintenisDatum:dinsdag 30 juni 1801
Gebeurtenisplaats:Azie
Gebeurtenis:VertrekKamerDatum:vrijdag 3 juli 1789
Gebeurtenis:AankomstKaapDatum:vrijdag 27 november 1789
Gebeurtenis:VertrekKaapDatum:donderdag 17 december 1789
Gebeurtenis:AankomstIndieDatum:dinsdag 23 februari 1790
Collectiegebied:OverzeeArchief:VOC OpvarendenRegistratienummer:6799
Pagina:280Akteplaats:AmsterdamBoek:AmsterdamBestemming:Batavia
Renee - 15 okt 2014 - 04:15
http://proxy.handle.net/10648/79896659-a2e7-43e5-96c8-1969116e3fae
Voornaam: opvarende Engelbertus
Achternaam opvarende: Westhoff
Herkomst opvarende: Hedomge
Datum indiensttreding: 03-07-1789
Functie bij indiensttreding: Soldaat
Uitleg over functie: Militair
Uitgevaren met het schip: Dordrecht
Datum uit dienst: 1801-06-30
Waar uit dienst: Azië
Reden uit dienst: Laatste vermelding
Uitleg over reden einde dienstverband: Er wordt geen reden gegeven voor het einde van het dienstverband; vaak is de rekening niet afgesloten. Ook als de ‘reden’ onduidelijk is, wordt ‘laatste vermelding’ gebruikt.
Opmerkingen: leeft op Samarang
Schuldbrief: Werfofficier
Maandbrief: Nee
Bronverwijzing: Nummer toegang: 1.04.02, inventarisnummer: 6799, folionummer: 280
Karin,
Je deelt ons mee:
In het soldijboek van het schip Dordrecht vond ik de inschrijving van Engelbertus Westhoff.
Beschik je dan over een scan van de bedoelde inschrijving? Die zou ik graag eens willen zien.
Pauwel - 15 okt 2014 - 06:56
Hallo,
Bedankt voor je reactie.
Als je de website van Ferry Abels bedoelt, daar heb ik een hele tijd geleden al eens op gekeken. Toen stond er nog dat Anna Maria Christina een dochter was van Theodorus Johannes. Ik heb hem toen geschreven dat Anna een twee jaar oudere zuster was van Theodorus. Nu zag ik dat het eindelijk veranderd is.
Dat beide huwelijken kinderloos gebleven zijn klopt ook niet, maar dat het zo vermeld wordt kan aan het gebruikte stamboomprogramma liggen als er nog geen kinderen aan een echtpaar gekoppeld zijn.
Het kan natuurlijk zijn dat Hedomge in de buurt van Nederingen lag; ik weet immers niet waar het ligt. De aanname dat Engelbertus in ca. 1763 van daar vertrok klopt ook niet, want hij was 53 jaar tijdens de volkstelling van 1819 in Pekalongan, dus geboren ca. 1766.
Op het Internet staat ook een stamboom van Heinrich Christoph Westhoff genannt Echtchausen gehuwd met Marg. Schmale, waarmee ik niet wil zeggen dat Engelbertus daar ook van afstamde.
Vriendelijke groet,
Karin
Karin Riper - 15 okt 2014 - 11:42
Dag Karin,
Jammer dat je niet reageert op mijn vraag.
Vriendelijke groet, Pauwel
Pauwel - 15 okt 2014 - 12:07
Hallo,
Bedankt voor uw reactie. Voor het plaatsen van de inschrijving heb ik mijn man nodig, omdat ik niet weet hoe het werkt, bovendien moest ik weg. Ik heb dus op één van de drie reacties alvast een antwoord gegeven. In de loop van de dag volgt de rest.
Vriendelijke groet,
Karin
Karin Riper - 15 okt 2014 - 13:36
Excuus dat ik wat ongeduldig was...
Pauwel - 15 okt 2014 - 13:38
Hier is het gedeelte van de inschrijving van Engelbertus Westhof in het soldijboek van het schip Dordrecht waar zijn plaats van herkomst vermeld wordt. Misschien is de plaatsnaam op gehoor genoteerd en moet er gedacht worden aan een plaats die ongeveer zo klinkt, maar ik heb geen idee welke. Het woord achter Hedomge is waarschijnlijk de afkorting van soldaat. Het is niet gelukt om de hele inschrijving groot genoeg in beeld te brengen. Mijn man had de inschrijving in zijn geheel en daarna in stukken gefotografeerd, daarom is dit wel leesbaar.
Vriendelijke groet,
Karin
Karin Riper - 15 okt 2014 - 17:48
Hallo Renee,
Bedankt, die gegevens had ik inderdaad al gevonden en ook de inschrijving in het soldijboek van het betreffende schip.
Zie bij mijn reactie aan Pauwel een afbeelding van het gedeelte van de inschrijving waar de plaats van herkomst van Engelbertus vermeld wordt.
Vriendelijke groet,
Karin
Karin Riper - 15 okt 2014 - 17:52
Pauwel - 15 okt 2014 - 21:08
EDIT
Nederingen is gewoon een leesfout. Zie latere reacties.
Ik maak even een omweggetje en ik haak in op de bijdrage van G.Karssenberg.
Op http://ferry.asa4u.net/C_stamboom_Westhoff.html staat, dat hij uit Nederingen in Westfalen komt. Een bron staat er trouwens niet bij (Overlijdensakte te Pekalongan? Heb je die, Karin?)
Die plaats is nergens te vinden, maar volgens Simon Hart bestond er een plaats Nederingelen, later genaamd Neiderengelt, en dat zou weer een plaats zijn onder Siegkreis in Westfalen.
Siegkreis was in de tijd van Simon Hart de naam van de huidige Rhein-Sieg-Kreis.
In dit gebied zou dat bewuste Nederingen dus moeten liggen, en waarschijnlijk ligt daar vlakbij "Hedomge".
Geen pasklare oplossing dus, maar misschien een extra invalshoek.
Update: Niederengeld was één van de 114 dorpen en gehuchten van Much
Jan Clavaux - 15 okt 2014 - 21:26
Mijn man dacht ook aan een hoofdletter L, omdat deze man zo'n net handschrift heeft en de h zou dan gebruikt zijn als een kleine letter bij een plaatsnaam. Hij kan zich niet voorstellen dat deze nette schrijver zich zou hebben vergist tussen een hoofdletter en een kleine letter bij een plaatsnaam. Maar ook Ledomge kunnen we niet vinden, helaas.
Karin
Karin Riper - 15 okt 2014 - 21:30
Bedankt voor je reactie, Jan.
Nee, ik heb zijn overlijdensakte niet. De overlijdensgegevens komen uit de Regerings Almanakken. Het jaar 1833 is trouwens niet gefilmd door de Mormonen zag ik op de website van de Indische Genealogische Vereniging. Jaren geleden hebben we pogingen gedaan om in een Mormonengeschiedeniscentrum in Rotterdam films van de Indische akten te bekijken. Ondanks dat we verschillende akten gevonden hebben, was het meer geluk dan wijsheid. Het is allemaal zo chaotisch gefilmd. Als het nog mogelijk was geweest bij het Centraal Bureau voor Genealogie, want daar hebben we ook een keer die films bekeken, dan hadden we misschien wel weer eens een poging gedaan. Daar lieten ze je tenminste rustig de films bekijken zonder dat ze je steeds wilden helpen zoeken, wat uiteindelijk het zelfde was als wij deden.
Wat de website van Ferry Abels betreft: als informatie niet door mij zelf gevonden is zet ik de bron er altijd bij, hij waarschijnlijk niet. Als ik stamboomgegevens online zou plaatsen dan zou ik bijvoorbeeld in het geval van Engelbertus het RA vermelden als bron van het overlijden en als ik de gegevens van een particulier heb zou ik die naam vermelden.
Engelbertus had trouwens, zo ver ik het heb kunnen vinden, vier kinderen. Volgens Bloys van Treslong Prins is (was) er ook een een familiegraf in Pekalongan. Daar heb ik verder geen gegevens van.
Ik ga me eens verdiepen in de Rhein-Sieg-Kreis.
Karin
Karin Riper - 16 okt 2014 - 10:38
Je schrijft dat de overlijdensakten Pekalongan niet verfilmd zijn door FS (Mormonen). Dat is niet geheel juist. Op de site van IGV zijn films van de grotere plaatsen geinventariseerd en dat is aldaar geplaatst. Om te zien of er films zijn moet je op de site van FS zijn. Een goede handleiding voor het zoeken is geplaatst op het forum van IGV onder rubriek algemeen en die is van Leo Jansen.
Ik heb een filmnummer voor je gevonden. Je zou contact kunnen opnemen met family centrum in Amsterdam (Zaaiersweg) om te vragen of ze deze film toevallig op de plank hebben liggen.
Kelahiran, perkawinan dan kematian, 1828-1945 film 1148169
· Pekalongan (Jawa Tengah). Kantor Catatan Sipil
mvg-Ben
Ben Wegman - 16 okt 2014 - 10:51
Zou het ook kunen zijn, dat ooit iemand de plaatsnaam in Karins foto (Hedomge, Ledomge) als "Nedringe" heeft gelezen? Zo zou het verhaal over de herkomst uit Nederingen/Niederingen kunnen zijn ontstaan.
Rene Remkes - 16 okt 2014 - 13:32
Hallo Ben,
Bedankt voor je reactie, je moeite en de link.
Mijn informatie dat de overlijdens van Pekalongan 1833 niet gefilmd zijn komt van de inventarisatie op de website van de IGV. Pekalongan was al geinventarisseerd. Zowel het jaar 1833 als 1845 zijn volgens die inventarisatie niet gefilmd. Jammer genoeg anders had ik in de overlijdensakte van Marthees Mixa in 1845 misschien wel de namen van zijn ouders gevonden.
Vriendelijke groet,
Karin
Karin Riper - 16 okt 2014 - 13:46
Jan Clavaux - 16 okt 2014 - 13:51
De combinatie Engelbert(us) en Westhoff komt vooral voor in Westfalen o.a. in de buurt van Arnsberg.
Daar ligt een Herdringen in de buurt. Zou dat wellicht misvormd in de boeken zijn terechtgekomen?
Annemarie57 - 16 okt 2014 - 14:29
Rene Remkes - 16 okt 2014 - 14:37
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.