stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » toevalstreffer deserteurs



Profiel afbeelding

bij het doorbladeren van de militaire registers op Familysearch kwam ik het volgende tegen:

Op 28 januari 1817 vertrekt uit Texel het schip Cornelia. Aan boord onder andere 85 gedegratieerde manschappen die ingevolge van ‘onderscheidene besluiten van de koning’ abolitie hebben gekregen der misdaden van desertie mits dienst doende in de Oost Indische bezittingen.

De manschappen werden begeleid door 12 onderofficieren ten geleide.

Op 11 februari 1817 volgen nog 6 man die uit Texel vertrekken met de Henriette Elisabeth. En 22 man met de L’Auguste.

Ze werden ingedeeld bij het 26e Infanterie bataljon Oost Indië

 

Wie weet waar het hierom gaat? Zijn het deserteurs uit het hele land die in een keer naar Indië werden gestuurd? Betreft het de bemanning van een schip?

F.E. van der Burg - 25 nov 2014 - 13:11

Ik heb begrepen, dat militairen in de hollanden die gedeserteerd waren of een ander vergrijp hadden gepleegt, konden kiezen tussen een gevangenisstraf of uitzending naar OI.

Wim Belgraver - 4 dec 2014 - 13:37


Ja Wim dat had ik begrepen uit de registers. Ik was echter benieuwd of het in dit geval een bepaalde groep betrof (bijvoorbeeld de muitende bemanning van een schip) of dat deserteurs van een heel jaar werden opgepaard om dan in een keer een speciaal bataljon te kunnen vormen. Wat ik me meen te herinneren is de wet die dit regelt al een paar jaar eerder aangenomen.

F.E. van der Burg - 4 dec 2014 - 15:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu