stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Samenstelling 5e bataljon Infanterie, Semarang, 1942



Profiel afbeelding

Hallo,

Wellicht een erg lastige vraag, maar ik doe toch maar een poging:

Op dit moment werk ik aan een stuk over mijn oom, Gerrit Visscher (11-7-1916, stamboeknummer 91138), die in 1943 aan de Birma/Siam spoorweg werkte en aldaar op 12-11-1943 overleed aan malaria. Mijn oom zat vanaf 1935 bij het 5e bataljon Infanterie in Semarang. Uit het boek van J.J. Nortier, P. Kuijt en P.H.M. Groen, De Japanse aanval op Java, maak ik op dat dit bataljon uit minstens 4 compagnieën bestond. Een 1e Europese compagnie, een 2e uit Timorezen bestaande compagnie, een 3e compagnie en een 4e mitrailleurcompagnie. Mijn oom heeft, als Europees fuselier, ongetwijfeld deel uitgemaakt van een Europese compagnie. Uit het genoemde boek kan ik echter niet opmaken, waar de 3e compagnie (onder kapitein D.D. Vodegel) uit bestond. Ik zou graag uitsluiten dat de 3e ook Europees was. Mijn vraag is dan ook: waaruit bestond de 3e compagnie, kortweg 3-Inf V.

Alvast bedankt.
 

Bert - 19 jun 2015 - 10:45

Dag Bert,

Heb je jouw vraag al voorgelegd aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag? Een van de auteurs van het boek dat je aanhaalt is professor Petra Groen en zij werkt daar als wetenschappelijk medewerker. Wie zou het beter kunnen weten dan zij?

Mvg

Bas Lems - 19 jun 2015 - 13:56

Op zijn Japanse interneringskaart zie ik dat hij Fuselier Infanterie was bij het Depot Bataljon. Misschien dat dit iets helpt te verduidelijken.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 19 jun 2015 - 13:57

Hallo Bas,

Dat heb ik wel geprobeerd, maar volgens mij is dat niet gelukt. Als ik op de link van het contactformulier klik, kom ik op de site van de Rijksoverheid. Wanneer ik het formulier heb ingevuld en op "Controleer uw gegevens" klik, krijg ik weer een leeg formulier voor me. Ik krijg ook geen bevestiging van mijn vraag, dus ik ga ervan uit, dat het niet is gelukt. Ik zal kijken of ik Petra Groen op een ander manier kan bereiken.

Bert

Bert - 19 jun 2015 - 17:30

Hallo Wim,

Klopt. Waarom hij plotseling bij het 1e Depot zit, is op dit moment voor mij ook nog steeds een raadsel. Tussentijdse overplaatsing, samenvoeging van onderdelen, ik weet het niet. Wat het 1e Depot precies behelst ook niet. Ik vind er niets over. Wie daar meer over kan zeggen...

Maar het zegt niets over de indeling van Inf V. Zolang ik niet zeker weet of de 3e compagnie al dan niet Europees was, kan ik niet goed verder met mijn stuk. Ik heb mijn vraag inmiddels ook neergelegd bij Nationaal Archief en NIOD, maar ik ga ervan uit dat ze mij zullen verwijzen naar het NIMH.

Bert

Bert - 19 jun 2015 - 17:38

Hallo Bas,

Ik heb contact weten op te nemen met Petra Groen en zij geeft aan dat de 3e Cie. uit Soendanezen bestond. Alleen de 1e Cie. van het 5e Inf. Bat. was dus Europees.

Bert

Bert - 3 jul 2015 - 19:38


foutje verkeerd gelezen te snel gelezen.

wat ik wel weet dat mijn vader in 1946 bij de Verbinding 3-Inf.V  was een onderdeel van Verbindinsafdeling W-Brigade

jo steijns - 22 feb 2016 - 10:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu