stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Plaats Gentiken in Oost Indi?



Profiel afbeelding

Een verre neef van mij, Barend de Roller, is in 1828 overleden in Gentiken O.I. (kranten advertentie). Hij is in 1827 als militair met H.M. Nathali naar Oost Indië vertrokken. In de militaire stamboeken kan ik zijn overlijden niet vinden.

Mijn vraag is waar ligt Gentiken en is het een plaats of fort? In West Java heb ik wel de plaats Genteng gevonden die aan de kust (Buitenzorg) ligt. Kan dit Gentiken zijn?

G. de Roller - 4 okt 2015 - 12:16

Het zou me niets verbazen als de naam van de plaats verkeerd is verstaan of doorgegeven en dat het inderdaad Genseng zou moeten zijn.

Annemarie57 - 4 okt 2015 - 13:35

Annemarie,

Dank voor de reactie. Als Gentiken een schrijffout is, is de vervolg vraag of hier in 1828 een militiare post was of dat er een militaire actie is geweest of dat Barend gewoon door een samenloop van omstandigheden bij deze  plaats is overleden.  

G. de Roller - 4 okt 2015 - 15:42

Mogelijk heeft zijn overlijden te maken met de Java-oorlog, waarin Nederland gedurende de jaren 1825-1830 verwikkeld was.

Voor de volledigheid moet nog worden vermeld dat er in 1827 ook nog een conflict was op Borneo met de sultan van Matam.

Mvg

Bas Lems - 4 okt 2015 - 19:14


Ik heb ook een reactie van Huygens ing-knaw gehad (men heeft daar o.a. gegevens van de VOC). Zij denken ook dat Gentiken een schrijffout is en dat het Genteng zou kunnen zijn, maar ze weten het niet zeker. Via verschillende wegen komen we op hetzelfde uit. Ik ga er daarom vanuit dat de plaats van overlijden Genteng moet zijn. Iedereen hartelijk dank voor zijn of haar reactie.

G. de Roller - 8 nov 2015 - 12:24







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu