stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Andries de Groot, + Maria Cornelia (Carolina) van Rossum hebben zij kinderen gekregen?



Profiel afbeelding

Andries de Groot is op 12 maart  880 in Voorhout geboren, enig kind van Martinus de Groot en Cornelia Ligthart. Volgens de oorlogsgravenstichting was hij gepensioneerd inspecteur van politie toen hij op 16 mei 1943 in het burgerkamp Tjihapit in Bandoeng overleed. We willen zijn naam toevoegen aan het monument voor gevallenen in Voorhout en hem 'een gezicht geven' door zijn verhaal te vertellen in het blad van de Historische kring Voorhout. Maar er is bijzonder weinig bekend van Andries de Groot. Was hij gehuwd en had hij kinderen? Waar woonde hij en waar was hij inspecteur van politie? Kortom elke hulp of aanwijzing wordt hogelijk op prijs gesteld.

Kees

Kees den Elzen - 4 dec 2016 - 11:11

Ik kom op de website van Roosje Roos op 5 februari 1913 in Bandoeng een huwelijk tegen van Maria Carolina van Rossum met Andries de Groot. Er is een redelijke waarschijnlijkheid dat de bruidegom de door mij beschreven Andries is. Die verwachting lijkt versterkt door een annonce in het Algemeen Indisch Dagblad van 10 juli 1947 waarin de verloving wordt aangekondigd van M.C. de Groot van Rossum met M.E. (Dick) van den Berg.

Mogelijk geeft dit meer richting voor de vragen die ik hierboven gesteld heb.

Kees den Elzen - 4 dec 2016 - 12:15

Ene Andries de Groot huwde in Bandoeng op 5.2.1913 met Maria Cornelia van Rossum.
Zie www.roosjeroos.nl

G.Karssenberg - 4 dec 2016 - 12:15

10-07-1892 geboorte van Maria Cornelia van Rossum (erkenning) te Salatiga (RA1894:342)
05-08-1890 geboorte Sophia Cornelia van Rossum (erkenning) te Salatiga (RA1894:342)

Ik vind geen huwelijk van een van Rossum rond die tijd en ook bij de inwoners van Salatiga wordt geen van Rossum vermeld. Dat zou erop duiden dat vader van Rossum een militair kan zijn geweest. Dezen werden nooit vermeld tijdens hun actieve dienst in de adresboeken.

Adresboek 1934 A. de Groot gep. hfd Pol Opz Medan.

Huwelijksakte staat op film van de Mormonen 1208677. Deze film zou op de plank liggen bij het familycentrum van de Mormonen op de Zaaiersweg in Amsterdam (bezoektijden: vrijdagmiddagen).

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 dec 2016 - 12:54

Er is een inschrijving militieregister van hem. http://militieregisters.nl/zoek#?focus%3Dp05%26p05%3Dde%26p06%3DGroot

Mogelijk wordt daaruit ook duidelijk wanneer hij precies naar Ned Indie is gegaan. Alhoewel, nu ik erover nadenk weet je dat waarschijnlijk al uit het bevolkingsregister van Voorhout. Voor zijn carriere is het wel van belang. Heeft hij zijn opleiding in Ned Indie genoten of nog in Nederland als politiefunctionaris.

Ik verbaas me erover dat hij niet voorkomt in de adresboeken voor het jaar dat ik eerder heb aangegeven. Is hij wellicht lang als militair in Ned Indie geweest alvorens richting politie te gaan?

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 dec 2016 - 20:35

Ben Wegman - 4 dec 2016 - 20:44

Goedenavond,

Dank u voor uw reacties. Andries is op 31 maart 1898 uitgeschreven uit Amsterdam naar Harderwijk. Daar is het Werfdepot voor de koloniale troepen e n hij is soldaat geworden bij het KNIL. Vader Martinus de Groot trouwde als weduwnaar op 9 juni 1886 in Amsterdam met Sjoerdje Diederiks. Met haar heeft hij vier kinderen, alle drie tussen 1887 en 1894 in Amsterdam geboren en daar was hij (en ik neem aan ook zoon Andries uit zijn eerste huwelijk) dus woonachtig. 

De militeiregisters geven aan dat Andries op 2 december 1898 in Ned. Indië woont en vrijgesteld wordt (als ik het document goed interpreteer) voor de 'Koloniale troepen'.

Op de website van RoosjeRoos staat dat hij trouwt met Maria Carolina van Rossum. U spreekt beide van Maria Cornelia van Rossum. Wat is juist, en als Cornelia juist is, waar komt die informatie dan vandaan? Is de geboorte op 10-07-1892 in Salatiga zeker of is dat een veronderstelling?

Ik ga een keer op zoek bij de Mormonen aan de Zaaiersweg in Amsterdam naar de trouwacte. Op hun website staat dat ze op dinsdagmiddag open zijn. Wat is juist?

Nogmaals dank zo ver en groeten

Kees

Kees den Elzen - 4 dec 2016 - 21:10


Bevolkingsregister overgenomen delen Amsterdam: https://archief.amsterdam/indexen/overgenomen_delen_1892-1920/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=Andries&a1=Groot&t1=de&x=25&z=a Daar staat Andries met gegevens.

Bij het huwelijk wordt de naam Maria Carolina vermeld. Er is geen fout gemaakt door Roosje Roos want ik heb dezelfde bron doorzocht. Wat de geboorte van M.C. van Rossum betreft: de naam door mij boven aangegeven Maria Cornelia staat in de regeringsalmanak. Hoe zeker die naam is kan ik niet aangeven. De almanak is een zeer algemene bron, maar daar kunnen ook fouten in komen net zoals in geboorteaktes oid. De twee zussen zijn in dezelfde tijd erkend; er kan dus op dat moment ook een foutje gemaakt zijn door de ambtenaar of de aangever. 

Geboorteaktes zijn na te zien, maar ik weet niet precies waar je in de film moet zoeken. Er is sprake van erkenning en wordt er bij de originele geboorteinschrijving later een aantekening gemaakt of vind mogelijk de inschrijving later plaats. De film voor Salatiga geboortes 1474394.

De bezoekdag is tegenwoordig echt vrijdagmiddag. Het is wel aan te raden plaats te reserveren, dus vooraf opbellen. En niet te vergeten: laat checken dat de film inderdaad aanwezig is. Stel je voor dat die toevallig uitgeleend is. En nog iets: controleer zelf het filmnummer dat je moet hebben. Ook ik kan fouten maken.

Zie http://www.igv.nl/publicaties/digitale-bronnen-en-naslagwerken/burgerlijke-stand-films

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 dec 2016 - 21:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu