stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Indonesië » Hendrik van Adrichem getrouwd en overleden in Bandoeng, hoe verder zoeken

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

De broer van mijn overgrootvader werd in 1887 via het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk naar Indië gestuurd vanwege desertie. Jaren ben ik aan het speuren geweest, maar ik kon geen spoor meer van hem vinden. Totdat ik onlangs op de site roosjeroos.nl zijn naam in tikte en ik een huwelijk van hem met een inlandse vond (op 2-12-1911) en zijn overlijden (op 19-9-1912), vreemd is dat zijn overlijden pas in 1928 op last van justitie wordt aangegeven. Blijkbaar is Hendrikus Wijnandus Arie van Adrichem (*28-4-1861 Ommerschans) nooit weer naar Nederland gekeerd. Ik vond op delpher.nl een openbare verkoop van zijn sterfboedel (in de preanger-bode van 3-11-1912) waarin stond dat er ook kinderledikanten en speelgoed zouden worden verkocht. En vraag ik me af of hij kinderen heeft gekregen. Ik ben nu heel erg nieuwsgierig naar het leven van deze man geworden, maar ik heb werkelijk geen idee hoe ik nu verder kan zoeken. Waar of wat kan ik nu het beste verder gaan zoeken? Een reisje naar het nationaal Archief staat binnenkort in de planning, kan ik daar wat over hem vinden van zijn leven na 1887? Wie kan me een stukje verder op weg helpen?

Marloes van Adrichem Japink

Ik heb gevonden dat H.W.A. van Adrichem in 1901 in de Preanger Regentschappen ( Bandoeng) woonde. Ook wordt in de naamlijst van 1901 de erkening van Hendrik van Adrichem vermeld, die op 19 april 1899 zou zijn geboren. Ik heb niet verder gezocht.

Bij het Indisch Familie Archief is een familie-dossier van Adrichem aanwezig, ik weer niet wat daar instaat, maar misschien kan men u daar verder helpen.

E.J. Neyndorff

Hallo meneer Neyndorff, mag ik vraag waar u deze informatie hebt gevonden? Ik zoek me een ongeluk, maar kan het niet vinden. Het is in elk geval informatie die ik nog niet wist, hartelijk dank hiervoor! 

Marloes van Adrichem Japink

Ik vermoed dat de door E.J. Neyndorff vermeldde data komen uit de regeringsalmanak Ned. Indie waarin naast de burgerlijke stand ook adres/beroeps gegevens vermeld staan.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hallo Ben, 

Ik ben helemaal niet bekend met de regeringsalmanaken. Waar kan ik dat vinden? 

Marloes van Adrichem Japink

Ik heb op een duitse site volgens mij de boeken gevonden, maar het is me echter een raadsel hoe ik hier informatie in kan opzoeken. Kan iemand me even een handje op weg helpen? 

Marloes van Adrichem Japink

Ik heb deze gegevens inderdaad in de Regeringsalmanakken (RA) gevonden.

Via deze link van het stamboomforum is een beschrijving voor familieonderzoek in Nederlands-Indië te raadplegen, hier staat ook wat de Regeringsalmakken inhouden: https://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indie

In het kort de beschrijving op deze pagina:
De Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië (de zogenaamde Indische Almanak), die verscheen tussen 1815 en 1942, kan worden beschouwd als de weerslag van het maatschappelijke leven in Indië in die periode.
Naast opgaven uit de burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden) bevat de Indische Almanak gegevens over de wijze waarop het openbare leven in Indië was georganiseerd en over de maatschappelijke carrières van veel inwoners.
 

De Stichting Indisch Familie Archief raadpleegt deze RA's ook. Ik vermoed dat ook Roosje Roos deze gebruikt voor haar website.

E.J. Neyndorff

Op de Duitse site zijn ze stuk voor stuk te downloaden downloaden een omslachtig, ook omdat ze vaak alleen als foto's zijn gescanned, voor de cd-rom van de Indische Genealogische vereniging zijn de boeken in een pdf formaat gescanned en dat is makkelijker te doorzoeken.

E.J. Neyndorff

Zie ook de bijdrage van Pauwel in de volgende berichtenreeks:

http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/3

mvg-Ben

Ben Wegman

Oude begraafplaats Bandoeng afdeling 11 -aarden graven

Hier rust Hendrik Wijnandus Arie van Adrichem geb te Ommen 19-9-1861 overl te Bandoeng 13-10-1912

mvg-Ben

Ben Wegman

Arie van Adrichem erk Buitenzorg 7 augustus 1903 (RA1906, 37) erkenning
Hendrik van Adrichem erk Bandoeng 19 april 1899 (RA1901, 385) erkenning
Johan van Adrichem geb Bandoeng 3 dec 1906 (RA1911, 35)
Johanna van Adrichem geb Bandoeng 7 mei 1901 (RA1903, 38) erkenning
Paulina van Adrichem geb Bandoeng 10 dec 1908 (RA1911, 36)

Johan en Paulina: gezien het aangiftejaar vermoedelijk bij het huwelijk erkend.

mvg-Ben

Ben Wegman

Op de grafsteen in Bandoeng wordt als geboortedatum van Hendrik Wijnandus Arie van Adrichem 19.9.1861 genoemd. Dat is dus onjuist.
​Hij is inderdaad op 28.4.1861 in Ommerschans geboren als zoon van Johannes Huibert, 42 jaar, kolonist en Hendrikje Vitjeroo, koloniste.

Johannes Huibert van Adrichem is trouwens een zoon van de marine-luitenant Johannes van Adrichem en Johanna Elisabeth Houtter.

Op 5.6.1863 krijgt het echtpaar Van Adrichem x Vitjeroo nog een dochter Gerhardina - in Veenhuizen/Norg.

G.Karssenberg

De regeringsalmanak geeft als datum van zijn overlijden duidelijk 19-09-1912 (RA1914, 1131)

mvg-Ben

Ben Wegman

Jeetje Ben, ik had gehoopt de naam van een kind te vinden, zoveel had ik er niet verwacht. Ik kan alle namen zijn vernoemingen dus ik ben er bijna zeker van dat het familie is. Zo vaak komt de naam van Adrichem ook weer niet voor.

Dit heeft u vast niet online gevonden? Kan ik de regeringsalmanaken ergens inzien? In het Nationaal Archief of zo? Ik ben nu wel ontzettend nieuwsgierig naar deze tak van de familie! 

Marloes van Adrichem Japink


De almanakken staan bij Nationaal archief en CBG op de computer. Reken je niet rijk. Er wordt vermeld: naam kind, datum geboorte. plaats geboorte(aangifte).

Geen vermelding ouders; bij huwelijken de naam van bruid en bruidegom en plaats/datum huwelijk, geen ouders; bij overlijden naam overledene, plaats overlijden, datum overlijden, ook hier geen ouders of partner. De burgerlijke stand in de almanak loopt tot ca 1922.

Opzoeken aktes is (nog) mogelijk bij de familycentra van de Mormonen in Nederland. Deze zijn verfilmd door familysearch. Veel films betreffende Ned Indie liggen in Amsterdam (Zaaiersweg, Mormonen). Op vrijdagmiddag te bezoeken voor doorzoeken films. Overzicht beschikbare films ed zie http://www.igv.nl/8-statisch/15-de-burgerlijke-stand-van-nederlands-indie-op-lds-films

Succes, 

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!