stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Hendrik Herman Salijn, soldaat indonesie 1816-1819

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Voorvader Hendrik Herman Salijn was als soldaat vanuit Nederland actief in Oost-Indië ( Indonesië) van 1816 t/m 1819.

Bij de KNIL gezinnen die naar Nederland kwamen vanuit Indonesië vanaf 1949  was ook een persoon met de naam Salijn.

Is er meer bekend over die naam in Indonesië? Ik hoor het graag.

Aanvulling : heel veel informatie over Hendrik Herman Salijn is me bekend zoals zijn 3 huwelijken waarvan 2 als weduwnaar na terugkeer uit Oost-Indië

zijn kinderen enz.enz. Maar wat Hendrik Herman buiten ze dienst privè in Oost-Indië gedaan heeft is mij niets van bekend. Is er misschien een link naar

de naam Salijn die verbleef in het kamp Lunetten te Vucht waar de repatrianten uit Indonesië werden ondergebracht vanaf 1949.

aloys

Ik heb de titel aangepast. Volgende keer graag een wat uitgebreider omschrijving vermelden.

Yolanda Lippens

a.u.b. geboortedatum indien bekend en waar. Mogelijk de ouders. Was hij gehuwd?

 

Mvg

Elisabeth

Ik zie zijn naam op wiewaswie 1831 bij de overlijdens. In Zutphen. Betreft een dochter.

niepoort

Geen vermelding in de Indische kranten

Frank Fransz

Zie ook "Google": "Hendrik Harmen Salijn" - en volg: "19e eeuw ....".

G.Karssenberg

een dochter Anna Catharina overleden Zutphen 25-6-1831 eng eboren in Nijmegen. Moeder Antonia Voeterom (?)

Overleden 1844, zie wiewaswie, memorie van successie Wehl

niepoort

Overleden 11 3 1844 Wehl

niepoort

Maar: die drie huwelijken van Hinrich Hermann "Selien" zijn aan de vragensteller bekend. Het gaat om de Indische periode.

Hij huwt eerst met Antonia Vouturon (Nijmegen - 2.6.1821) en daarna nog met Johanna Margarieta Wolters en Aleida Peters.
​Hij was een zoon van Johan Christopher Selien en Sophia Elisabeth Lemcken uit Haarlem.

G.Karssenberg

                                       Salijn Hendrik Harmen Geb. 12-5-1785. Uit Haarlem. Militair 18-6-1815 -Gewond geraakt bij Waterloo
Maart 1844 -Overleden   Gens Nostra 50, 1995;   

Fonds 1815, GA Amsterdam (744-1690)    zie hier

 

Uitleg fonds zie hier

Plaats hier uw vraag, misschien zijn er mensen die hem kennen uit verhalen, of zijn kinderen gekend hebben uit verhalen.  zie hier

Wellicht al bekend anders mooie aanvulling  zie hier  ook zijn ouders   Laatst gewoond hebbende te Gent. Geboren 12 mei 1785 te Haarlem

 

de naam Salijn die verbleef in het kamp Lunetten te Vucht waar de repatrianten uit Indonesië werden ondergebracht vanaf 1949.

Dan van daaruit deze familie verder terugzoeken of men bij de gezochte familie behoort.

 

Elisabeth

Inderdaad het gaat mij om de Indische periode 1816 -1819. Hendrik Herman krijgt de naam Salijn pas opgeplakt in 1814 toen hij bij de Nationale Militie in Nederland ging. Maar hij was Hendrik Herman Salijn geboren te Haarlem op 12 Mein 1785 niet maar Heinrich Hermann Sellien geboren 27 April 1789 te Lübeck Duitsland zo bleek uit de akten uit Lübeck bij zijn eerste huwelijk te Nijmegen op 2 Juni 1821!  Echter i.v.m. de vraagstelling vond ik dat niet van belang. Het gaat mij er om of dat er verband te vinden is met de naam Rosalie Salijn die als moeder voorkomt i.v.m. het overlijden van haar dochter Albertina Sopacuaperu op 25 April 1953 te kamp Lunetten te Vucht. En Salijn is niet zo veel voorkomend zodat het mij leek dat er een verband kon zijn vanuit het vroegere Oost-Indië.

aloys

Misschien kan Ben Wegman nog iets vinden, regeringsalmanak.

 

Mvg

Elisabeth

Er is in de regeringsalmanak, noch in de Indische navorscher of de bronnenpublicaties van IGV tot ca 2008 iets te vinden met genoemde naam (en enkele spellingvariaties zoals Salyn, Sallijn, Selijn, Selein).

Ik denk dat de vraagsteller van achter naar voren moet zoeken. Overigens militairen in actieve dienst worden niet in de regeringsalmanak vermeld.

mvg-Ben

Ben Wegman

beste Aloys,

Hendrik Herman Salijn, geb. Haarlem 12 mei 1795 (zn. van Johan Christoffel Salijn en Anna Maria Jeude), flankeur bij de 6e compagnie van het 5e regiment bij het 1e bataljon infanterie van linie, vertrok [met de expeditionaire macht] van Texel a/b van Z.M. schip “Amsterdam” uit Texel 29 okt. 1815, door gebreken onbekwaam [geraakt] voor de militaire dienst en als invalide naar patria teruggekeerd a/b van het schip “Hoop en Fortuin” 7 maart 1819, gegageerd met een toelage van 91 gulden [per jaar] 30 aug. 1819.

Bron:

Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Koloniën: Stamboeken en pensioenregisters Militairen KNIL Oost-Indië en West-Indië, toegangsnr. 2.10.50, inv.nr. 80, fol. 160 (scan 178).

Zie voor zijn militaire carriere in Nederland: militaire stamboeken via www.zoekakten.nl

Succes,

Rob

R.Mostert


Bedankt Rob voor uw aanvullende informatie. Dat hij met het schip de Z.M.Amsterdam was vertrokken wist ik nog niet , wel dat het in een konvooij van 7 schepen was met de 1ste expeditie in 1815. De hoogte van zijn gagement was me ook nog niet bekend. Er is heel weinig te vinden over de activiteiten van deze 1ste expeditie. Van de 2de expeditie 1816 is meer informatie te vinden.

De naam van zijn moeder klopt niet. Anna Maria Jeune was zijn stiefmoeder. Zover het oude Duitse schrift het mij toelaat was haar naam echter Anna Catherine Scherdts en zij overleed 26 Mei 1831 te Lübeck. Zijn moeder Sophia Elisabeth Lemcken overleed in 1791 te Lübeck toen hij 2 jaar oud was.

aloysPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!