stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Bakermat Niels in Makassar Celebes

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Mijn overgrootvader is Johan Hendrik Niels (5.5.1856 Makassar) gehuwd met Amalia Anganeta Kloeth'. Zij kregen twee kinderen. Jan Willem Frans Lodewijk (6.4.1882 Makassar) en Ernst Emiel die jong overleden is.

Ergens heb ik gevonden de ouders??? van Johan Hendrik. Jan Hendrik Niels gehuwd met Jacoba Fransina Elisabeth Meyer. Aangegeven dat beiden voor 1881 zijn overleden.

Wie kan mij verder helpen in de tijd voor 1856. Mij werd verteld, dat mijn grootvader de namen van de broers van zijn vader of grootvader heeft gekregen. Jan, Willem, Frans en Lodewijk Niels.

Inmiddels gevonden op roosjeroos.nl:

Jan is de grootvader

Frans is geboren op 28 augustus 1844, Willem op 27 juni 1851 en Lodewijk op 4 mei 1861.

Sven-Olaf Niels

In diverse bladen wordt het huwelijk van J.H. Niels met A.A. Kloeth vermeld tussen 25 juni en 1 juli 1881 in Makasser.

G.Karssenberg

Selamat Pagi Pak G.K.

J.H. Niels en A.A.Kloeth (Banda Neira 31 juli 1861) gehuwd op 15 juni 1881 te Makassar.

Geboren mijn grootvader J.W.F.L. Niels 6 april 1882 te Makasar

Ernst Emil geboren 10 december 1886 en overleden 5 oktober 1890 te Makassar.

Informatie uit boeken van M.D. Etmans

Sven-Olaf Niels

In 1848 woonden er in Makassar tenmminste 3 volwassen mannen met de achternaam Niels t.w  Arnoldus, Jan Hendrik en Johan Hendrik.

Het huwelijk van Jan Hendrik Niels met Jacoba Francina Elizabeth Meijer was 20-08-1837 te Makassar (RA1838:A229)
In 1865 Adriaan Albertus Jeremias,  Alexander, Jan Hendrik en Johan Hendrik Niels woonachtig in Makassar. Houdt er rekening mee dat militairen in actieve dienst niet in de adresboeken werden vermeld.

Zijdelings: 
Banda:  30.03.1898 Eduard Alexander Grader van der Maas huwt met Emilie Niels, geboren Makassar 26 okt 1865, dochter van Johan Hendrik Niels en Johanna Elisabeth Lukx, beiden overleden en gescheiden echtgenote van Johannes Belloni. 

Overledene: Jan Hendrik Niels ()
Plaats (residentie,afdeling): (Celebes,Makassar)
Datum: 28-09-1864
Opmerking(en):  
Bijregister:  
RA jaar/bladzij: 1865/137

 Overlijden Jacoba Francina Elisabeth Meijer 05-05-1878 te Makassar (RA1879: 337)

Ben Wegman

Dank je hartelijk Ben.

Op roosjeroos.nl heb ik de nodige informatie verkregen. Uit jouw bericht heb ik mijn kennis kunnen uitbreiden.

Dat er 3 Niels-Mannen in Makassar woonden en dat militairen niet werden geregistreerd wist ik ook niet.

Er gaat "het gerucht" dat mijn tak van de Denen afstamt. 

Een hele groep Niels-namigen wonen in de omgeving van Arnhem Nijmegen.

Ik ben gezegend met een kruidnagel-overgrootmoeder van Porto-Saparua en een nootmuskaat-overgrootmoeder uit de tweede generatie Perkeniers geboren op Banda Neira. Beiden van mijn vaders kant.

Sven-Olaf Niels

Je zou het huwelijk uit 1837 Makassar kunnen opzoeken. Ik zag dat de film is gedigitaliseerd en beschikbaar zou zijn bij een familycentrum van de Mormonen.

Perkawinan Cina 1836-1848 Perkawinan Eropa 1850-1882 Granite Mountain Record Vault International Film 1524618  DGS 8060299

Voor alle filmnummers Makasar (dit is de naam waarop je moet zoeken -enkele s) https://www.familysearch.org/search/catalog/579478?availability=Family%20History%20Library

Bron: 1991INN4-2

Hubertina Baron, geb Makassar 16 juli 1839 trouwt 14 maart 1859 Makassar Adriaan Albertus Jeremias Niels, geboren Makassar 6 juni 1838, hulponderwijzer te Makassar, overl na 1894, waarsch. zoon van Jan Hendrik en Jacoba Fransina Elisabeth Meijer

Elise Minette Niels geboren Makassar 18 april 1842 verm dochter van Jan Hendrik en Jacoba Fransina Elisabeth Meijer trouwt 10 april 1893 met Paulus Cornelis Christiaan Baron. Zij was toen weduwe van Christianus Theodorus Intema.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hallo Ben.

Ik zal zeker de URL's aanklikken.

Elly Baron ken ik persoonlijk. Zij was getrouwd met Harry Segers (overleden), die uit Cimahi kwam. Hij had een volbloed Soendanese moeder.

De "Baronnen" waren zeer muzikaal. Hadden ook een orkestje. Harry staat ook ergens op een zwart-wit foto met de Fretes, die via de Hawaii muziek de keroncong uit "het slop" heeft gehaald. Door de sterke "ver-europesing" (vrouwen en mannen) van de samenleving in Ned. Indië, die hun eigen cultuur meebrachten verpauperde de keroncong muziek. Kreeg het karakter van "not done". Het ABN werd de taal.

Salam Baik

Sven

Sven-Olaf Niels

Jan Hendrik Niels en Jacoba Francina Elisabeth Meijer kregen in ieder geval 1 dochter. Elise Minette, geboren op 18 april 1842 en overleden op 29 juli 1915 te Makassar. Zij is achtereenvolgens gehuwd geweest met: Christiaan Theodorus Intema op 16 april 1863 te Makassar, met Gerrit Pohlmann op 15 januari 1881 te Makassar en met Paulus Cornelis Christiaan Baron op 10 april 1893 te Makassar.

R.A. Meijer

Goedemorgen. Dank voor je informatie.

R.A. Meijer en bet-tante Jacoba veronderstel ik.

Ik vond ergens, maar waar weet ik niet meer, dat uit dit huwelijk van Jan Hendrik en Jacoba F.E. Meijer ook is voortgekomen mijn overgrootvader Johan Hendrik (5.5.1856). Elise Minette is dan 14 jaar oud.

Jan Hendrik en Jacoba F.E. zijn getrouwd op 20.8.1837. J.H. gestorven op 28.09.1864 en Jacoba F.E. op 5.5.1878 op de verjaardag van haar zoon van toen 22jr.

Al de informatie die ik krijg van deze en gene verbreedt mijn kijk op de Niels-afstammelingen.

Wat ik nog wel zou willen weten is waar de "oer-niels" vandaan komt. Is dit idd Denemarken?

Salam Biak

Sven 

Sven-Olaf Niels

Ik denk dat het nazien van de huwelijksakte wellicht zou kunnen helpen.

Als je verder bij Roosjeroos kijkt zie je dat al in 1822 de naam vermeld wordt bij overleden kinderen Niels. Rond 1834 vind je huwelijken van twee jongevrouwen Niels. In 1828 en 1832 overlijden van volwassen mannen Niels. 

mvg-Ben

Ben Wegman

Dank je.

Ik ben "maar" een beginneling hier. Waar zou ik die huwelijksakte en andere relevante documenten kunnen inzien?

Bij het Indisch Archief was ik enige jaren geleden, maar ben er toen niet wijzer geworden. Dit is niet negatief bedoeld voor het I.A.

Van mijn moederskant zit ik in de Alberti-Hilgers hoek. Daar moet ik nog beginnen :o).

Salam Baik

Sven

Sven-Olaf Niels

Film inzien: "Ik zag dat de film is gedigitaliseerd en beschikbaar zou zijn bij een familycentrum van de Mormonen."

Op internet even zoeken naar een familycentrum bij jou in de buurt en vervolgens met hen contact opnemen. Heel veel films zijn nog niet gedigitaliseerd maar deze wel. Dan is die via elk familycentrum te bekijken en hoeven er geen films meer te worden opgestuurd waaraan ook kosten waren verbonden.

mvg-Ben

Ben Wegman

Misschien dat je het voor de zoveelste keer hoort, maar nog niet van mij:

Mede dank zij jou Ben ik op de goede Weg . .man!

De schoondochter van mijn volle nicht (Niels kant) in Canada zit in de Mormonenhoek.

Ik zal haar informeren. Van mijn "speurtochten-resultaten" maak ik overigens alle nazaten deelgenoot. Dus zij weet er van. 

Salam Baik Sven.

Sven-Olaf Niels

Allereerst hartelijk dank en graag gedaan.

Zoeken in FS films: er staat een prima handleiding op de site van IGV. Helaas is de site sinds gisteren uit de lucht, dus even geduld http://www.igv.nl/ . Succes met verder onderzoek.

mvg-Ben

Ben Wegman


Beste Sven,

Een wat late reactie.

Maar inderdaad bet.....tante Jacoba.

Je worstelt net als ik om de link met Europa te vinden. Volgens een neef komen wij uit het noorden van Duitsland. Zelf heb ik een mogelijke link in Amsterdam gevonden. Maar er ontbreken te veel documenten uit Makassar om het één of het andere te bewijzen. Mijn overgrootvader heeft 6 kinderen erkend om het nog moeilijker te maken. Ben in 2011 zelf wezen zoeken op de burgerlijke stand in Makassar. Met name de taalbarrière, maar ook zeker de chaotische inrichting van het gemeentekantoor heeft mij niets opgeleverd. 

Succes met je zoektocht.

Rob Meijer

R.A. MeijerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!