stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Aannemen dubbele naam



Profiel afbeelding

Een van mijn voorouders, George James Hofland (1820?-1885) was een zoon van Thomas Benjamin Hofland (1799-1858) die in 1826 trouwde met Anna Juliana Masquerier. Van de geboortes van alle zeven kinderen die het paar na hun huwelijk kreeg, staat een aankondiging geadverteerd in de krant. Maar daar valt GJ niet onder. In zijn overlijdensadvertentie uit 1885 staat dat hij op dat moment 65 jaar oud was, dus teruggerekend moet hij in 1820 geboren zijn, ver voor zijn vader met AJ trouwde (dat geldt ook voor een zusje van hem van wie het geboortejaar 1824 bekend is). Mijn conclusie is dat zowel GJ als zijn zusje Anna Catharina kinderen van een andere moeder moeten zijn geweest dan Anna Juliana Masquerier. 

Het opmerkelijke is dat GJ's enige zoon, John James Hofland, de familienaam Masquerier Hofland is gaan voeren (maar zijn zus en zusjes niet). Kan iemand mij vertellen waarom hij dat gedaan kan hebben, temeer daar hij hoogstwaarschijnlijk geen nakomeling is van Anna Juliana Masquerier, dwz er bestond geen bloedverwantschap tussen hen beide. Zij was in feite zijn stiefoma. Hij moet haar wel gekend hebben, want zij was een krasse dame die in 1904 op 94 jarige leeftijd overleed en hem zelf bijna twintig jaar overleefde. Deed hij het uit genegenheid voor haar of omdat een dubbele naam meer status gaf? Of wilde hij benadrukken dat hij een echte afstammeling GJ en dus Thomas Benjamin was en had dat iets van doen met rechten op erfenis misschien? 

Ik ben nog een min of meer vergelijkbaar geval in dezelfde familie tegengekomen: Jacobus Albertus Hofland, een kleinzoon van Thomas Benjamin HOfland's broer Pieter William, ging de familienaam van 't Wout Hofland voeren. De familienaam van 't Wout was die van de vrouw van zijn opa. Er is wel een verschil: hij was wel degelijke een echte kleinzoon van haar. In zijn geval is de aanname van de toevoeging van 't Wout formeel geregeld (ben de bron even kwijt). 

Wie mij kan bijlichten over deze kwestie ben ik dankbaar. 

Sita van Bemmelen

Sita van Bemmelen - 1 mei 2018 - 13:23

Ter vergelijking: Bij de adel. familieleden, van o.a. Nederland, zie bijv. dubbele achternaam: de Casembroot Goudman.
Link hierbij zie verder echtscheiding, C.S. Lassing; 2x getrouwd, volgorde familienamen 1e partner: de Casembroot,
2e partner: Goudman, http://www.kazenbroot.nl/Casembroot.Others-012.html

-> (7e kind, 5e zoon) Eduard Huybrecht de Casembroot,
geb.9 nov.1888 te Garoet. (bron: CBG, Alm.1890, blz.292).
Deze zoon is later anders vermeld in de burgerlijke stand van Garoet:
hij is thans in de cultures zich zich noemende:
Casembroot Goudman.
(bron CBG, Wap.1911, p.441.) DE CASEMBROOT GOUDMAN:
EDUARD HUYBRECHT DE CASEMBROOT heeft 9 April 1912
uit Soerabaja de Goeverneur-Generaal vergunning gevraagd, om zich
DE CASEMBROOT GOUDMAN te noemen, blijkens de Ned. Staatsc.
van 5 Okt. d.a.v. [= 5 oktober 1912, Nederlandse Staatscourant].

Marianne Christina - 2 mei 2018 - 12:59

Dank je Marianne. Het aannemen van een dubbele naam kwam dus meer voor. Mijn vraag is echter wat de motieven daarvoor waren in Ned. Indie,  met name of het iets speciaals te betekenen had wanneer men in het bijzonder de naam van een oma toevoegde (zoals in het geval van de beide mannen van de familie Hofland, die achterneven van elkaar waren).

Sita van Bemmelen - 2 mei 2018 - 15:50

Vaak was het puur interessantdoenerij. Denken dat je belangrijker bent dan een ander......en dat tot uiting willen brengen  met een dubbele achternaam.

Maar aangezien er niet gedocumenteerd wordt wat zich afspeelt in de hoofden van mensen, zal de beweegreden altijd giswerk blijven.

Annemarie57 - 2 mei 2018 - 16:33

Dit was van genealogielessen in de archieven van Den Haag, voorbeeld,
ISEBREE MOENS, bekend van grootmoeder met achternaam ISEBREE
dat is een dubbele naam waarbij het gaat om de grootmoeder, met links hierbij, dankzij google zoeken,
betreft: Jan Isebree Moens 1793-1865, heer van Ambachtsheerlijkheid van Bloois,
https://www.geni.com/people/Jan-Isebree-Moens/6000000017777777564
(zoon van: Jacobus Matthias Moens, heer van Bloois, en van: Regina Elizabeth van Hoorn, geb.18apr1771.)
Regina Elizabeth van Hoorn, dochter van: Jan Cornelis van Hoorn, heer van Burgh, en van:
Catharina Maria Isebree)

Zie ook uitgaven van CBG in bijv. Nederlands Patricaat,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_geslachten_in_Nederland%27s_Patriciaat

https://en.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Isebree_Moens

https://zeeuwseelite.wordpress.com/geslacht/

Diverse stambomen zoals genealogieonline.nl, in ieder geval deze pagina,
betreft Jan Isebree Moens, 1793-1865, met schema ter verduidelijking,
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-driessen/I73152291.php

Zie verder in die stamboom, komt ook voor met locaties zoals Batavia,
bijv. Adriaan Moens 1728 Middelburg - 1792 Batavia =
- https://www.genealogieonline.nl/stamboom-driessen/I7358129.php

Marianne Christina - 2 mei 2018 - 22:29

Over  de door u bedoelde familie Hofland heb ik een artikel (met genealogie) gepubliceerd in de Indische Navorscher, Orgaan van de Indische Genealogische Vereniging, jaargang 20 (2007), nr. 1, blz. 25-52.

 

Is het u opgevallen, dat de voornamen van de derde zoon van George James voluit Johan James Masquerier luidden, dus met Masquerier als voornaam! Daarna is de truc toegepast (die ook enkele malen in Nederland is voorgekomen), dat de laatste voornaam als eerste achternaam werd gebruikt, dus in plaats van Hofland, Johan James Masquerier, werd het Hofland Masquerier, Johan James! Bij een gebrekkige burgerlijke stand in Nederlands-Indië was dat natuurlijk niet zo moeilijk. Ik heb geen officieel stuk m.b.t. tot naamswijziging gevonden, zoals er wel is van de dubbele naam van ’t Wout Hofland (Ned. Staatscourant no 87, d.d. 11 april 1857).

 

U gaat er vanuit dat de twee eerste kinderen van Thomas Benjamin (George James, geb. ca 1820, en Anna Catharina geb. 3 maart 1824) niet van Anna Juliana Masquerier afstammen. Dat lijkt mij gezien haar geboortejaar (1808) wel aannemelijk, want een moeder van 12 lijkt mij wel erg jong.   

 

Omdat ik intussen ook de parenteel van stamvader Hermanus Theodorus Hofland voor een groot deel heb uitgewerkt, ben ik benieuwd naar uw relatie met de Hoflanden. Graag zou ik wat gegevens met u uitwisselen.

Edo Hofland

Edo Hofland - 3 mei 2018 - 17:39

Beste Edo, 

Drie jaar geleden heeft de heer Ben mij uw artikel opgestuurd, waar ik hem heel erkentelijk voor was. De inhoud is diepgaand en doortimmerd, bestrijkt zowel de economische rol van de Hoflands - vooral Peter William als de grote man achter P&T - als de beeldvorming over de P&T Hoflands in de Indische literatuur. Het is duidelijk dat u er veel werk en tijd aan besteed hebt. En ik was ook heel blij met de persoonsdata over de Hoflands.

U vraagt naar mijn relatie met de Hoflands. Ik ben een achterkleinkind van Alice Mary Ernestine Masquerier Hofland (1886-1976). Zij is de moeder van mijn moeder's moeder Mathilde Ambroos Baumgarten, van de Baumgarten clan uit Yogyakarta. Ik noemde mijn overgrootmoeder omena, Ik heb haar nog gekend, aangezien ik zelf in 1954 geboren ben, dus ze overleed toen ik net 22 was. Met mijn ouders en mijn twee broertjes en zusje gingen we haar en mijn oudtante met wie zij een ruim apartement op de Joh. Vermeerstraat in Amsterdam bewoonde regelmatig opzoeken. Daarna, geen idee meer wanneer, heb ik bij mijn oudtante - Louise Marie (1911-1992)- navraag gedaan naar de indische voorouders, meer met het idee om er iets van vast te houden dan om er op dat moment mee aan de slag te gaan, hetgeen ik ook niet gedaan men. Mijn oudtante, een statige Indische dame en een tandarts (!) noemde toen o.a. een Indische prinses die een edelsteen zo groot als een duivenei had - Christine Meyer? -, een Engelsche kapitein en een Engelse voormoeder (Mary Festing),  de Pamenoekan en Ciasem landen (van de Hoflands), een Duitse chirurgijn geheten Frederik Baumgarten, de plantage Wringin in Yogyakarta (nog een mooie foto van) en een fraaie foto van Louise Einthoven, de moeder van Alice Mary Ernestine en de echtgenote van John James Masquerier Hofland. 

Drie jaar geleden, in 2015,  heb ik die aantekeningen van vroeger erbij gepakt en ben begonnen wat te gaan graven. Eigenlijk was ik meer bezig met de familie van de kant van mijn vader in de mannelijke lijn, de familie van Bemmelen, omdat ik via een achternicht  uit Oostenrijk stapels brieven van mijn overgrootvader, zijn schoonmoeder en dochter kreeg (een absolute mere a boire). Maar op een gegeven moment dacht ik: laat ik ook eens kijken of iets meer over mijn 'indische' kant te weten kan komen. Adviezen hoe te beginnen gaven Elisabeth en Ben, nadat ik op deze website had opgegeven dat ik meer wilde weten over de Baumgartens, de Einthovens, en de Masquerier Hoflands. Elisabeth raadde me aan met Delpher aan de gang te gaan. Inderdaad een goudmijn! De gedigitaliseerde krantencollectie doorpluizen maakt het mogelijk snel een beeld te krijgen over niet alleen persoonsgegevens van voorouders, maar ook waar zij zich zoal mee bezig hielden. Overigens heeft op dat punt Delpher veel meer opgeleverd over mijn vader's familie (ben nog maar tot 1899) gevorderd dan voor de Indische tak. 

John James Masquerier Hofland en zijn vader George James Hofland stammen zoals u weet niet van de grote man Peter William af maar van zijn oudere broer Thomas Benjamin. Ik heb de afgelopen anderhalve week Delpher doorgespit op het trefwoord Hofland. Op basis daarvan heb ik een paar vragen voor u. Ten eerste, het is mij opgevallen dat de broers TB en PW eigenlijk heel lang in Pasuruan gebleven zijn: . Al hun kinderen zijn daar geboren, met uitzondering van TB's jongste kind dat in 1843 in Batavia geboren werd. In de periode dat de broers in Pasuruan woonden en werkten - TB vestigde zich er in 1819 - waren zij jong en ik neem al dynamisch: in hoeverre hebben zij in die pakweg ruim 20 jaar al hun fortuin opgebouwd? Als het over de Hoflands gaat wordt aan deze tijd weinig aandacht besteed, lijkt het. Of vergis ik mij? Overigens lijkt ook de rol van TB naar de achtergrond verschoven. Alleen in het artikel van Roger Knight in het boek Sugarlandia Revisited komt hij als aanstuurder van vernieuwing in de jaren 1840 naar voren. 

Ik vraag mij ook af of de zonen van TB - George James en Johannes Alexander - geen aandeel in de P&T landen hadden. Was het geen gezamenlijke onderneming van de broers TB en PW? Een aanwijzing dat TB's zoon George James zeker nog een rol speelde maak ik op uit het feit dat al zijn vijf kinderen in Soebang werden geboren. Volgens de betreffende advertentie werd zijn vierde kind, de dochter Catherine Emmeline, geboren op 18 Juni 1853 op P&T.

In het boek "Being Dutch in the Indies" wordt niet alleen de opkomst van de landhuurders in de 19de eeuw in de Vorstenlanden beschreven maar ook hun neergang. Dat roept de vraag op welke beroepen hun zonen en ook die van de Hoflands gingen uitoefenen. En veranderden zij tevens van woonplaats (of andersom)? De familieberichten weerspiegelen dat laatste al: de Hoflands trekken weg uit Pasuruan, uit Soebang, en verhuizen naar Buitenzorg (Bogor) en Batavia aan het eind van de 19de eeuw. Dat deden ook een aantal Baumgarten's, die vertrokken uit Yogyakarta en begonnen opnieuw rond Buitenzorg of zelfs eentje op Sumatra. De plantage Wringin van mijn overgrootvader werd in 1920, twee jaar na zijn dood, verkocht. John James' zoon,Thomas Benjamin Masq. Hofland, de broer van mijn overgrootmoeder. ging het leger in, sommige Hoflands werden misschien een lagere ambtenaar in dienst van de koloniale regering. Vandaag heb ik de lotgevallen gevolgd van de superzielige postkantoorbeambte Emile Hofland in Batavia die de rang  van 3de commies had, rond 1915 failliet verklaard werd, 9 kinderen had en on top of that zijn vrouw een jaar na geboorte van zijn laatste kind verloor. Het feit dat hij een van zijn zoons de naam Thomas Benjamin gaf, kan heel goed betekenen dat hij nog een nakomeling van hem was maar dat heb ik helaas via Delpher en Open Archives etc niet bevestigd gezien. Wel dat een andere zoon van hem in een Japans kamp overleed, maar toen was hij zelf al lang dood. En welke jongens bleven er in de suiker, de thee of in de tabak in de volgende decennia? De van 't Wout Hoflands hielden het nog een tijd lang vol in Soekaboemi. De jongere broer van mijn overgrootmoeder bleef zijn leven lang op plantages werken tot aan zijn dood in 1949, dus in het jaar dat Nederland de strijd tegen de Republiek definitief verloor. Ik kan me zo goed voorstellen hoe een man verknocht kan zijn aan dat werk op een plantage: de schaal van een plantage, dat werken met groepen arbeiders, die iendeloze beplanting, de omliggende natuur. Een paar jaar geleden ben ik met een vriendin van mij 7 theeplantages op West Java langs gegaan in gezelschap van een oudere heer die jarenlang op verschillende van die plantages als onder administrateur had gewerkt. Fantastisch.

En de meisjes, met wie trouwden die? Wie deed er nog een mooi huwelijk met een planter die ook niet meer zo'n hoge status als die van vroeger.. En wie moest met nog minder doen? Twee zusjes van John James trouwden met een luitenant  van de familie Krijgsman en verhuisden naar Padang (geweldige genealogie site over de familie Krijgsman staat er op het web). Daar zaten al lang Krijgsmannen, dus misschien hadden ze daar toch wat in de melk te brokkelen. 

Wat mij ook is opgevallen is de hoge leeftijd die de echtgenotes van de Hoflands van het eerste uur bereikten. Anna Juliana Masquerier spant de kroon: zij werd 95 jaar oud (1808-1904). Haar schoonzus Helen Maria Magdalena van 't Wout werd bijna 80, en haar schoondochter Mary Festing werd over de 80. Zij overleefden veel van hun eigen kinderen, dat moet toch akelig geweest zijn. Waren zij matriarchen met een hoop te zeggen in de familie? Ze zullen materiaal waarschijnlijk niets te kort gekomen zijn, maar een gemakkelijk leven zullen ze ook niet gehad hebben. Ik ga de romans van Daum er nog maar eens op nalezen al ben ik bang dat hij niet zoveel invoelend vermogen had als het om de dames ging...

En dan is er de Grote Uittocht, zachtjes beginnend niet lang na de eeuwwisseling. Waar en wanneer gaan de voorheen rijke telgen Hofland, Baumgarten etc. samen met vrouw en kinderen naar Nederland? Je kunt in veel gevallen niet eens spreken van terug naar het Vaderland want vaak waren hun vaders in Indie geboren en getogen, hadden niet zelden een geheel of half Indonesische moeder. Wanneer werd de Indische buurt in Den Haag eigenlijk gebouwd? Veel Jugendstil. Het huis van "mevrouw mijn moeder". Deze uittocht was natuurlijk lang niet zo dramatisch als die van na de Indonesische onafhankelijkheid, maar moet op persoonlijk vlak misschien traumatisch geweest zijn. Mijn overgrootmoeder wilde nooit over Indie praten.... Maar ze kookte nog wel Indisch eten...

Afschuwelijk leuke hobby, die genealogie. Verslavend. Beste Edo, u kunt mij vast nog heel veel bijlichten!

Met vriendelijke groet, 

Sita T. van Bemmelen

Sita van Bemmelen - 4 mei 2018 - 15:15

Beste Sita,

Heel veel dank voor deze voor mij uiterst waardevolle reactie. Een prettige verrassing om zoveel te vernemen van U, die zoveel dichterbij staat dan ik. Met een aantal van de door U vermelde vragen en dilemma's zit ik ook al jaren. Ik ga nog eens een aantal zaken bekijken en kom daar graag nog eens op terug.  

Nogmaals mijn hartelijke dank.

Met een vriendelijke groet,

Edo Hofland 

Edo Hofland - 4 mei 2018 - 18:48

Bste Edo,

Ik zie uit naar uw reacties. En hoezo sta ik dichterbij: dichterbij wat? ik heet niet eens Hofland... En hoe en waarom bent u geinteresseerd geraakt in onderzoek naar uw voorouders? Wat zijn de bronnen die u hebt geraadpleegd? Het zal veel tijdrovender geweest zijn tien jaar geleden dan nu het geval is.

Nog iets meer over mijzelf. Ik woon in Indonesie, in Denpasar (Bali). Mijn Balinese man en ik zijn in 1991 naar Jakarta verhuisd waar we ruim vijf jaar gewoond en gewerkt hebben. Daarna zijn we naar onze huidige woonplaats verhuisd. Wel lastig dat ik niet gemakkelijk naar bijvoorbeeld het Centrum voor Genealogie kan stappen ... Maar ik ga zeker een keer naar Subang, ook omdat een broertje van mijn van Bemmelen overgrootvader in 1892 op P&T is gaan werken maar al snel bezweek aan een ziekte, die niet bij naam genoemd in de correspondentie. Misschien ligt hij in Subang begraven. Nog een opmerkelijke vondst: van de week vond ik op de website over oorlogsslachtoffers dat er een urn met de as (?) van Thomas Benjamin Masquerier Hofland, volle neef van mijn oma Tilly, geplaatst is in het gebouw op het Nederlandse ereveld Menteng Pulo in het centrum van Jakarta. Ik heb daar notabene een paar jaar geleden een dodenherdenking bijgewoond zonder dat te weten! Had ik het geweten, dan was ik ernaar op zoek gegaan. Het is vreemd te merken dat door mijn kennis van het verleden van verschillende famiieleden er een gevoel van verbondenheid met veel meer plaatsen in Indonesie is ontstaan. Dat had ik voorheen alleen met Yogyakarta waar ik in 1988 naar de plantage Wringin op zoek ben gegaan in gezelschap van mijn ouders en broer. De plantage en de planterswoning waren toen al verdwenen (afgebrand tijdens de tweede politionele actie), maar oude inwoners wisten zich nog het bestaan ervan te herinneren. Ik schreef over dat bezoek een luchtig stukje in Moesson. 

Ik heb onlangs opnieuw een luchtig stukje geschreven, naar aanleiding van de inschrijving van 10 Baumgarten kinderen in de gemeente Doetinchem in 1889 die ik via Open Archives kon raadplegen. Daar was mijn overgrootvader bij. Als u het leuk vindt, kan ik u dat opsturen.

Met vriendelijke groet, 

Sita

Sita van Bemmelen - 5 mei 2018 - 01:57

O ja, nog een vraag. In Delpher komt in de periode 1835-1847 regelmatig een Hofland voor met de initialen F.B. Hij was duidelijk een handelaar, waarschijnlijk met standplaats Semarang. Weet u iets over deze persoon? Was hij familie van TB en PW?

En de zeekapitein G. Hofland, die in 1818 in Semarang op 54 jarige leeftijd overleed? Is dat ook nog familie? 

Sita van Bemmelen - 5 mei 2018 - 02:24

Sita,

Als ik je goed begrijp is nobelprijswinnaar Willem Einthoven verre familie van je.
https://indisch4ever.nu/2016/10/06/het-indiegevoel-van-een-nobelprijswinnaar/

Johnhenry - 6 mei 2018 - 13:01

Beste John Henry, 

Nou, gedeeltelijk. Mijn betovergrootmoeder Louise Marie Einthoven en Willem Einthoven hadden wel dezelfde vader, maar niet dezelfde moeder. De moeder van Louise Marie heette Ceuni of Cenni, terwijl de moeder van Willem Louise Marie Mathilde Caroline de Vogel was. Maar de relatie tussen hen is waarschijnlijk wel blijven bestaan.  

Sita van Bemmelen - 8 mei 2018 - 05:01

ok Sita..

uit interesse dit:  heb je nog kunnen uitvinden wie de vaders Baumgarten waren van de kinderen te Doetinchem ?

2 of 3 vaders?  Broers, neem ik aan ?
 

Johnhenry - 8 mei 2018 - 21:29

Beste Edo Hofland,

Uit het archief koloniën 1814-1849, delen 3114 en 3135, blijkt dat Thomas Benjamin Hofland rond 1798 in Jaggernaikpoeram (nu Kakinada, Andhra Pradesh) is geboren. Zijn er sinds 2007 nog meer gegevens gevonden over de levensloop en herkomst van zijn ouders?

Martijn Maarleveld.

Martijn Maarleveld - 9 mei 2018 - 01:08

Beste Johnhenry, 

Jazeker, zes van de negen kinderen die naar Doetichem gingen waren kinderen van Johannes George Willem Baumgarten (1845-1908) en Betsi Ulrike Dom. De andere drie kinderen waren de kinderen van JWG's in 1874 overleden jongere broer Johannes Frederik Wenceslaus (1848-1874) en de njai Marrinag. Dus inderdaad de kinderen van twee broers. 

Sita van Bemmelen - 12 mei 2018 - 06:25

Beste Martijn,

Ik heb geen nieuwe gegevens over Hermanus Theodorus Hofland en zijn vrouw Charlotte Meijer kunnen vinden. Voor mij is het onbegrijpelijk dat iemand met een zo Nederlandse naam onvindbaar blijkt. Via mijn vrijwel complete database van alle Nederlandse (en geëmigreerde) Hoflanden kan ik nergens aansluiting vinden, ook niet via zijn voornamen of die van zijn drie kinderen. Maar ik blijf zoeken.....

 

Edo Hofland 

Edo Hofland - 13 mei 2018 - 14:27

Beste Edo, 

Ik heb op basis van de familieberichten in Delpher een aantal toevoegen en een enkele correctie op de Hofland parenteel in je artikel. Als je wilt kan ik je die toesturen. Met vriendelijke groet, Sita

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 04:09

Beste Sita,

 

Dat zou ik hogelijk waarderen! Bij voorbaat mijn hartelijke dank,

 

Edo

Edo Hofland - 14 mei 2018 - 09:39

Beste Edo, 

Mijn aanvankelijke indruk was dat er Hoflands van Ceylonse stam naar Cormandel verhuisden en vervolgens via Jaggernaikpoeram in Java belandden.

De VOC monsterrol van 1747, slaat de bodem weer weg onder mijn theorie. In Sadraspatnam, Cormandel (nu Sadras, Tamil Nadu) wordt in 1747 een Johannes Hoffland van Palliacatta genoemd, als soldaat. Hij was in 1740 in dienst genomen als soldaat (VOC 5195, pag. 102).

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/1.04.02/inventarisnr/5195/level/file/foto/NL-HaNA_1.04.02_5195_0005/fotouuid/797e4176-5bac-a48c-760f-dbecd9a8c9b6/scan-index/1459

In diezelfde monsterrol, in Paliacatta, Jacobus Hoffland, van Palliacatta, als (VOC 5195, pag 103) soldaat, eveneens in 1740 in dienst genomen. In Jaggernaikpoeram (5195/107), waar alleen een onderkoopman, drie boekhouders en een busschieter zaten, zie ik geen Hoffland.

Misschien waren het broers? Hun vader zou kunnen zijn Nicolaas Hofland van Delft, in de monsterrol van Paliacatta van 1725 (VOC 5173, pag 314 ) als chirurgijn. 

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/1.04.02/inventarisnr/5173/level/file/foto/NL-HaNA_1.04.02_5173_0005/fotouuid/dc61e092-1415-34b5-f428-a3489916519a/scan-index/630

Hij arriveerde in 1708 als ondermeester met het schip Vrijburg (VOC 13891, pag 28).

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/1.04.02/inventarisnr/13891/afbeelding/NL-HaNA_1.04.02_13891_0490/scan-index/76

Hij overleed 24.10.1738, testament, vrouw en kinderen nalatende. Dat testament staat ook online, VOC 6881, nummer 7406.

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/1.04.02/inventarisnr/6881/afbeelding/NL-HaNA_1.04.02_6881_0065

Hij was gehuwd met Susanna Jeronima Spits van Nagapatnam, waarschijnlijk een nakomeling van Pieter Spits van Galle, die van 1691-1706 vermeld werd te Nagapatnam. Het testament, verleden 16.12.1732 in Fort Geldria, Paliacatta noemt haar broers de onderkoopman Johannes Spits, opperhoofd van Sadraspatnam en de boekhouder Willem Spits, pakhuismeester te Paliacatta.

Misschien is Johannes of Jacobus Hoffland de stamvader van de Javaanse Hoflands?

 

Met groeten,

 

Martijn Maarleveld

Martijn Maarleveld - 14 mei 2018 - 11:33


Bste Edo, 

Ik heb die informatie in een aparte file gezet. Kan ik je die via email toesturen? Dan heb ik je emailadres nodig. Het mijne is bemmelen.sita@gmail.com

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 16:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu