stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » De heer A.A. Banse, civiel bestuurder van Takalar.



Profiel afbeelding

Beste onderzoekers,

Is er genealogisch meer bekend over de volgende persoon: de heer A.A. Banse

De heer A.A. Banse, onderofficier uit de school van Van Heutsz en ridder MWO 4e klas voor zijn krijgsverrichtingen op het eiland Soembawa in 1908, in de Orde van Oranje-Nassau, en eervol vermeld. Hij was civiel bestuurder van Takalar. De heer Banse diende het Gouvernement ruim veertig jaar. Hij overleed te Makasser in 1932.

 

Alvast dank!

EM - 18 sep 2018 - 08:31

Roosjeroos is incompleet na 1923 dus een overlijdensinschrijving met voornamen is niet voorhanden. Ik vind wel het overlijden van ene Albert Adolf Banse op 17.1.1920 te Makasser, hetgeen nogal verwarrend is. Geboorte- en huwelijksgegevens van Albert Adolf staan in mijn volgende bericht, niet uit te sluiten is de mogelijkheid dat er twee personen van die naam waren. De enige andere A.A.Banse die ik vind op roosjeroos is geboren 1916 en valt daarmee af, dus dit is problematisch, want wie overleden er in 1920 en in 1932 als maar één geboorte bekend is?

De in de vraag gegeven informatie lijkt gebaseerd op o.a. dit krantebericht. Verder nog A.A.Banse te Malakka in 1931 in leven (link), met twee pleegkinderen Scans van de stamboeken van ambtenaren (waar ik overigens maar één A.A.Banse aantref link) zijn nog niet online.

Albert Adolf Banse was in 1909 klaarblijkelijk bestuurder van Bima volgens deze link, maar dat is geen officieel bericht. De bestuurder te Bima is inderdaad dezelfde persoon die in 1932 is overleden [zie hier, hieronder afgebeeld].  (Bericht meerdere malen aangepast.)
Aanv.: Zie nog een stukje over hem hier.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter S2 - 18 sep 2018 - 08:45

Wat Albert Adolf Banse betreft, hieronder geboorte- en huwelijksgegevens. Dus is dit de in 1920 of de in 1932 overledene ? Waar is de geboorteinschrijving van de andere persoon?

Kind:    Albert Adolf Banse
Vader:    
Moeder:    
Geboorteplaats (residentie):     Binamoe en Bankala te Djeneponto (Celebes (Makasser))
Datum geboorte:     05-11-1868
Opmerking(en):     
RA jaar/bladzij:     1870/241

Bruidegom:    Albert Adolph Banse
Bruid:    Carolina Margaretha Benjamins
Plaats (gouvernement):     Makassar (Celebes en Onderhorigheden)     Datum:     12-03-1892
Opmerking(en):     
Bijregister:         RA jaar/bladzij:     1894/316

Peter S2 - 18 sep 2018 - 08:49

Albert Adolf Banse geboren 5 november 1868 te Binamoe kan een zoon zijn van  Cornelis Joachim Banse  geb 13 nov 1844 Makasser , overleden 25 feb 1875 Binamoe.   Deze Cornelis was vermoedelijk een kleinzoon  van Wilhelmus Banse en Maria Elisabeth Lecerff

Een zoon van Wilhelmus was Jan Jochem. geb. Makasser 23 febr. 1797, laatst gezaghebber van de Zuiderdistricten op Celebes te Topedjava, overl. Makasser 9 juni 1849.   Hij huwde Makasser 29 mei 1831 met Jacoba Comelia Beth, geb. Makasser 9 sept., ged. ald. 3 nov. 1805, overl. Makasser 10 okt. 1848. Dochter van Jacob Willem Beth en Samene

Johnhenry - 18 sep 2018 - 13:16

Dank u voor de inspanningen. Het was een opmerkelijk persoon als men de berichtgevingen over hem leest. Het zou prachtig zijn te weten wie deze A.A. Banse nu is geweest........ Wellicht kan ook zijn foto getraceerd worden....... Korte samenvatting:

"Pa Banse`

De gezaghebber van Takalar, den heer A.A. Banse, gewoonlijk Pa Banse of de radja van Takalar genoemd was een vriendelijk type, goedmoedig in heel zijn eenvoudige uiterlijk; is geparenteerd aan de gegoede Boeginese families van het land; kent alle legenden, sagen en heldenverhalen van het oude Goa.

Hij was van 19 oktober tot december 1905 toegevoegd als tolk aan de tegen Goa ageerende troepen met buitengewone toewijding en plichtsbetrachting op zeer verdienstelijke wijze zijn taak als tussenpersoon bij de aanrakingen met hoofden en bevolking te verrichten, ten gevolge waarvan herhaaldelijk goede en voor de militaire operatiën zeer belangrijke inlichtingen werden verkregen, terwijl bovendien door zijn tactvol optreden het vertrouwen van de bevolking werd gewonnen en op 21 oktober 1905 met de cavalerie en militaire actie mede makend en tijdens het gevecht hij Pakato zich toevallig bevindende bij een troependeel, dat plotseling onder vuur genomen werd, grootste kalmte aan den dag te leggen. Hij was een onderofficier uit de school van Van Heutsz en ridder MWO 4e klas voor zijn krijgsverrichtingen op het eiland Soembawa in 1908, in de Orde van Oranje-Nassau, en eervol vermeld.

Pa Banse had die stoeterij toen hij enige jaren geleden werd aangezocht om andermaal in ’s lands dienst te treden als gezaghebber in het woelige Djenepontosche, waar Nederland destijds feitelijk lelijk in de knoei zat. Hij bezat de mooiste paardenstoeterij van Indië: een vijf a zes honderd dieren waaronder prachtexemplaren, die vrij rondliepen en die de eigenaar nog nooit eens alle tezamen heeft gezien.

In de nacht van 6 op 7 augustus 1916 werd een roverbende van 8 man gesignaleerd op Takalar. De civiel-gezaghebber Banse verkleed als Boeginees, legde met tien soldaten een hinderlaag, waar de bende in viel. In antwoord op eene sommatie, om zich over te geven, schoot de bende een gids van Banse dood. Een soldaat werd gewond. De bende ontkwam, achtervolgd door Banse. Op 7 augustus sneuvelde éen bendelid en werden 6 rovers gevangen genomen.

De heer Banse diende het Gouvernement ruim veertig jaar.

EM - 18 sep 2018 - 15:15


De enige suggestie die ik heb momenteel is in Den Haag zijn hierbovengenoemde stamboekinschrijving in te zien, of digitalisatie ervan aan te vragen (niet gratis; via de link aan te vragen). Daar zullen zijn voornamen en geboortedatum of leeftijd toch wel in staan zou ik denken.

Peter S2 - 18 sep 2018 - 15:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu