stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Informatie vanaf een groepsfoto ca 1910-1911 Saparoea



Profiel afbeelding

Beste onderzoekers,

Wie kan helpen in een complexe en jarenlange zoektocht naar de inlandse vrouw Oda

Ik heb uit het familiearchief van (wijlen) mijn grootmoeder Saartjie Margaritta Leiwakabessy een foto gevonden, waar ik meer van zou willen weten. Het enige dat ik weet is dat de foto genomen moet zijn op Saparoea omstreeks 1910-1911. Mijn grootmoeder was geboren te Saparoea op 22-1-1907. Haar natuurlijke moeder was de inlandse vrouw Oda, zie document. Van deze Oda is niets bekend. Wellicht staan zij samen op deze foto......

Is er bijvoorbeeld aan de hand van de kleding iets meer info te verkrijgen wellicht? 

Op 17-01-1903 vertrok mijn overgrootvader Matthijs Petrus Leiwakabessy, per s.s. „Swaerdecroon" als Dr. djawa naar Palembang, waar hij vermoedelijk mijn overgrootmoeder Raden Ajoe Oda heeft geschaakt. Dit zou tegen de wil van haar familie hebben plaatsgevonden Halverwege het jaar 1905 werd hij overgeplaatst naar Merauke (Zuid Nieuw Guinea). Volgens de erkenningsdocumenten is Raden Ajoe Oda de natuurlijke moeder van mijn grootmoeder. Oda zou de huishoudster zijn geweest van Matthijs Petrus Leiwakabessy, mijn overgrootvader. Zij beviel van een zoon in Merauke in 1905 en een dochter in Saparoea in 1907. Binnen een jaar na de geboorte van mijn grootmoeder kwam zij te overlijden. Volgens zeggen zou zij zijn begraven te Pare Pare.

De naam Oda komt sporadisch voor in Nederlands-Indië: de naam Odakomt wel voor in een toneelstuk van C. P. Brandt van Doorne genaamd “Hanna”. De eerste opvoering was op 22-4-1910 in de Stadschouwburg te Amsterdam . Hierin komt de naam Oda voor als vrouw van een luitenant der infanterie, nonna (mejuffrouw) en dochter van een Javaanse moeder. Zij ontvluchtte haar familie.

In de stamboom van de raja familie Nanlohy uit Porto wordt zij beschreven als Nona Palembang: “Margaretha Nanlohy menikah dengan Leiwakabessy, tidak mempunyai anak dan mengadopsi anak dari Christina Nanlohy bernama: Mathijs Nanlohy dan dierkend menjadi Mathijs Leiwakabessy menikah dengan Nona Palembang, mempunyai 2 (dua) anak :

- Pietje Leiwakabessy.
- Grietje Leiwakabessy.

Menikah kedua dengan Boya Latumanuwij, tidak mempunyai anak."

De geboorte van Pietje werd als volgt opgetekend: “Marcus Picauly oud dertig jaar van beroep cipier van ’s Lands gevangenis te Saparoea, beide wonende te Saparoea. …roep Inlandsche Arts, wonende te Saparoea die mij heeft verklaard dat te Merauke op den derden November negentienhonderd en vijf des voormiddags ten zeven ure is geboren een kind van de manneljjke kunne uit de Mohammedaansche vrouw Raden Ajoe Oda, overleden, blijkens mij vertoonde op een zegel van anderhalve gulden geschreven acte van bekendheid gedagteekend den zeven en twintigsten juli negentien honderd en elf aan welk kind zijn gegeven de voornamen Pieter Matthijs. Gezien voor legislatie der ommestaande handtekening van Anthony Hendrik Spaan gewoon ambtenaar van den Burgerlijken stand te Saparoea. De Resident van Ambonia A. Raeden”

Een complexe zoektocht naar een Mohammedaanse vrouw met een Javaanse titel, gehuwd, komende van Palembang, gegaan naar Merauke en daarna naar Saparoea om vervolgens te zijn begraven in Palembang.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

 

EM - 2 dec 2018 - 12:37 (laatst bijgewerkt 4 dec 2018 — 11:23 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu