stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Info over mijn vader A.R Jimmink KNIL en Burma spoorlijn.


Profiel afbeelding

als hij via Singapore is getransporteerd komt hij misschien in de Britse archieven voor; er is in elk geval een item bij Findmypast, maar achter een betaalmuur [hier]

wat betreft de naoorlogse periode, A.R. Jimmink wordt enkele malen genoemd in "Westerling's oorlog: Indonesië, 1945-1950: de geschiedenis van de commando's en parachutisten in Nederlands-Indië, 1945-1950" door J.A. de Moor.

Peter B

@ Peter. Dat stamboek over zijn in dienst treding is toch volledig of niet dan?

er staat dat hij goedgekeurd was, vrijwillger was. 100 fl premie buitengewoonverlof in 48 trouwen en mijn moeder gaat in 48 ook naar Indonesie 2 kids daar en dan in 50 terug? Is dat dan niet compleet? Wat mis ik dan? Ben benieuwd? Gr

Agnès Laurey

Er staat in dat extract helemaal niets over de periode 1940-45, en dat geldt voor al die extracten. In 19de eeuwse stamboeken ben ik gewend te zien allerlei details over wat de militair heeft meegemaakt, maar dat ontbreekt hier. Maar er zijn ook andere stamboeken (het Algemeen Stamboek en het Volledig Stamboek) waar hij ook in staat, onder de nummers genoemd in mijn vorige bericht (die uit het extract zijn gehaald). Die boeken zijn in het Nationaal Archief in Den Haag maar niet online in te zien. Ik weet niet wat daar verder aan extra informatie in staat - misschien niets, geen idee. Daarom vraag ik het ook.

Peter S

Ik denk dat je naast de aanbevelingen die Peter heeft gedaan, ook een bezoek moet brengen aan NIMH in Den Haag.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/militaire-geschiedenis-nimh/collecties-militaire-geschiedenis/militair-historisch-documentatiemateriaal

mvg-Ben

Ben Wegman

Peter en Ben ik ga volgende week of zo naar Den Haag. Bedankt. Laat het in ieder geval weten.

Agnès Laurey

@peter nog even een vraagje. Jij schrijft Jimmink wordt enkele keren genoemd in Westerlings war.

heb dit gekopieerd dan kom ik op een hele rij van het zelfde. 

Hoe weet jij dat? Heb jij dat boek of waar zie jij dat dan zijn naam?   

Agnès Laurey

Via Google Books zijn wat snippers te zien uit dat boek : link

Peter S

Dit zijn stukjes uit een boek over Westerling en o.m. zijn tijd in Indonesie, als sfeerbeeld van de situatie

https://www.dbnl.org/tekst/_jaa003199401_01/_jaa003199401_01_0003.php

A van Egmond (nieuw)

Dat zijn behoorlijke snippers pfff zou dat boek online te zien zijn het is nogal duur. 

Agnès Laurey

Op boekwinkeltjes.nl zijn een paar tweedehands exemplaren te koop.

Peter S

Is het genoemde boek gelijk aan de Franse uitgave Westerling, guerilla war (in het Nederlands uitgegeven onder de titel Westerling 'de eenling'?).

Ben Wegman

Maar het heet ook Westerling’s oorlog. Ben dat boek aan het opsporen. In de universiteit van Tilburg kan ik het gratis lenen. Op marktplaats heb ik er een gezien en heb een bod geplaatst v 10,00

van Bronbeek heb ik ook weer informatie gehad. 

Dus we gaan weer door. 

Agnès Laurey

Het boek Westerling’s oorlog besteld. Zal wel heftig zijn. Gezien de kritiek op Westerling.

oorlog brengt oorlog in de mens.

En het dagboek van Wim Kan donderdag binnen. Mijn vader wordt er 3 keer in genoemd. Hij sliep op een bepaald moment in dezelfde barak. 

Wat ik nog aan het zoeken ben is de periode 1938 - 1942 wat deden de KNIL militairen. Ik weet van oefeningen en nog eens trainingen. Jungle tochten. 

Maar dat moet ik nog boven tafel krijgen. Ben internet aan het afstruinen zonder resultaat nog.

Agnès Laurey

Zou dat niet kunnen dat hiaat vanwege Burma? 

Agnès Laurey


Er is op internet veel info te vinden over het KNIL vóór de capitulatie in 1942. Weet je bij welk artillerie-onderdeel je vader was? En wat was zijn standplaats ten tijde van de capitulatie? Mijn vader zat toen bij de veldartillerie in Malang. Krijgsgevangen gemaakt in Soerabaja.

Verblijf aan de Birma-Siam Spoorweg staat los van de periode vóór krijgsgevangenschap. Je vader was in Thailand (dus niet in Birma). Voor een ooggetuigeverslag van Java Party 9 en Groep 2 lees 'Het Zwijgen Verbroken; memoires van een oorlogsveteraan' door Felix C. Bakker (93). Onlangs verschenen en te bestellen via fcbakker5@gmail.com. Prijs 17,50 euro excl. porto.

Lody PietersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!