stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Jacobus Willem Gilhuijs geboren 1923 in Garoet opgelost



Profiel afbeelding

Jacobus Willem Gilhuijs 17 feb 1923 te Garoet. Beroep Sterfdatum en plaats onbekend.

Zijn ouders J.W. Gilhuijs en Wilhelmina Helena Maria Alberti (Halfzuster van mijn grootvader W.P.A. Alberti Jr.)

Persoonlijk heb ik gekend zijn zusters en broers. (Wilhelmina [Zus], Albert, Maud, Willem Frederik* en Marjorie* 1941) *: nog in leven)

Gehuwd met Hertha Gertrude Statius Von Magius (1921 Tasikmalaya - 2005 Waalre). Er schijnt nog een zoon te zijn.

S.O. Niels - 19 mei 2021 - 08:54

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Frank Fransz - 19 mei 2021 - 09:14

Mijn dank.

Dan waren de Gilhuis(jes) dan al naar Ned. gegaan. Zoon J.W. (Jaap) zat niet in hetzelfde  Jappenkamp bij zijn moeder broers en zussen en zijn tante Leen (Helena), Hij zat dan al met 18 jaren bij de "grote mannen". Later zijn zij weer terug gegaan naar Indië. Tjimahi. Daar stierf de vader in 1951. Mogelijk was J.W. niet mee terug gegaan, anders had ik hem wel in Tjimahi/Bandoeng ontmoet.

Nu nog de sterfdatum en plaats van Jacob Willem.

S.O. Niels - 19 mei 2021 - 09:26

Frank Fransz - 19 mei 2021 - 09:42 (laatst bijgewerkt 19 mei 2021 — 09:46 door auteur)

Wederom Super werk doen jullie toch.

Die arme Jaap met 19 jaar al aan de Birma spoorweg gezet.

De geboren zoon zal wel Roy moeten zijn haal ik - ver weg verstopt - uit mijn geheugen.

S.O. Niels - 19 mei 2021 - 09:57

Dit is wel een mooie annonce uit 1923.

Jaap Gilhuijs is overleden in 2012 en hier begraven.

-Bart- - 19 mei 2021 - 10:03

Kerkblad Protestantse gemeente Waalre 'Agnus Dei' 

"In Memoriam Jaap Gilhuijs 17-02-1923 11-04-2012 

Eén van de bijzondere aspecten van het predikantschap is het gesprek met de oudere gemeenteleden. Zij kunnen vertellen van een tijd die ik alleen maar ken uit de geschiedenisboeken of van oude filmbeelden. De gesprekken met mensen als Jaap Gilhuijs zijn een enorme verrijking van mijn kennis van de geschiedenis. De woorden en foto's uit de geschiedenisboeken worden aangevuld met gezichten en stemmen. Geschiedenis wordt levende geschiedenis. Het bijzondere van Jaap is dat hij zijn levensloop ook heeft gedocumenteerd. In mappen werden brieven, foto's, krantenartikelen en verslagen bewaard. Regelmatig werden tijdens onze gesprekken deze mappen erbij gepakt om het gesproken woord te ondersteunen. Het meest dierbaar voor Jaap was de map met allerhande herinneringen aan zijn vrouw Hertha en de kinderen. De map met veel emotionele lading ging over de aanleg van de Birma-Siam dodenspoorweg. Waar Jaap als jonge man gedwongen aan meegewerkt heeft. En overleefde. Daar heeft hij o.a. de cabaretier Wim Kan leren kennen. Ook die overleefde. Jaap had het geluk direct in het kamp opgevangen te worden door een paar oudere Hollanders. Die hielpen hem aan alle kanten. Onder andere door de 18-jarige Jaap te leren niet al te druistig op Japanse provocaties te reageren. Want dat kon je dood betekenen. Hij heeft veel aan deze mensen te danken gehad. Na de oorlog heeft Jaap bij een rederij gewerkt als contactpersoon/agent voor het Verre Oosten en later heeft hij voor Philips gewerkt, in meerdere landen. De drang om te overleven heeft hem nooit verlaten. Het uitte zich bij Jaap onder andere in de ijzeren wil om overeind te komen. De laatste maanden voor zijn dood was Jaap ernstig verzwakt. Door ziekte en door ouderdom. In februari heeft Jaap een paar dagen in bed gelegen. Maar zodra het kon kwam hij overeind. Ik moet lopen, zei hij dan. Ik moet overeind komen. De Birma-overlever had te vaak mensen gezien die niet meer overeind konden komen en spoedig daarna stierven. Maar ja, er komt een dag, zelfs voor Jaap, dat je niet meer overeind kunt komen. Als je negenentachtig jaar oud bent geworden moet je je daar ook maar bij neerleggen. Dan is het goed geweest. Onderstaande tekst was voor Jaap een geloofsbelijdenis en een levensovertuiging: Gij hebt, o God, dit broze bestaan gewild, hebt boven het nameloze mij uitgetild. Laat mij dan dankbaar leven de volle tijd, geborgen in de bevende zekerheid, dat ik niet uit dit smal en onvast bestand van mijn bestaan zal vallen, dan. in Uw Hand

Vijko Top"

Verderop, in hetzelfde blad:

"Overleden: op 11-4: de heer J.W. Gilhuijs, Leeuwenbeklaan 9, 89 jr."

-Bart- - 19 mei 2021 - 10:11 (laatst bijgewerkt 19 mei 2021 — 10:16 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 19 mei 2021 - 10:24

S.O. Niels plaatsing 08:54

Laatste bericht 10:24.

Zoveel bruikbare informatie binnen 2:30 dwz 150 minuten. 

TOP van jullie Merci, Terima Kasih 

S.O. Niels - 19 mei 2021 - 10:48

PS: nabrander. Re: "De geboren zoon zal wel ... moeten zijn haal ik - ver weg verstopt - uit mijn geheugen". => Hier (even naar beneden scrollen)

-Bart- - 19 mei 2021 - 19:55


Hele nuttige nabrander Bart.

Heb even de "opgelost" weggehaald om jou hier zichtbaar hartelijk te danken

S.O. Niels - 19 mei 2021 - 20:31







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu