stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Nazaten Hendrik de Blij *1730, overleden 1765.



Profiel afbeelding

Mijn voorouder Hendrik de Blij geboren 26-10-1730 was tussen 1749 en 1765 regelmatig in Ned.Indie als zeeman in dienst van de VOC. Hij verbleef dan maanden in Batavia. het kan bijna niet anders als dat hij daar ook nazaten heeft verwekt. hij overleed op 26 mei 1765. Als iemand meer informatie heeft houd ik mij aanbevolen.

Frits Luitjes - 14 jul 2021 - 14:12 (laatst bijgewerkt 14 jul 2021 — 17:47 door moderator)

Uit de collectie "VOC: Overgekomen brieven en papieren" bij het Nationaal Archief blijkt dat te Rembang rond 1763 (brief d.d. april 1763) een boekhouder met de naam "de Blij" werkzaam was. Dat moet een andere persoon zijn, want de Hendrik die jij  noemt is Bottelier van beroep en repatrieert met het schip SCHOLTENBURG, Datum terugreis vertrek 1763-01-19, Datum terugreis aankomst 1763-07-31.

In de collectie "VOC: Oost-Indische testamenten" bij het Nationaal Archief komt Hendrik de Blij niet voor. Wel ene Paulus Jacobus de Blij, in 1773 2e resident aan het hof van de sultan van Djokjakarta, getrouwd met Margarita Poolman.

Wat daaruit wél af te leiden is, is dat de personen met de achternaam 'de Blij' die vanaf ~1824 in roosjeroos te vinden zijn eerder de nakomelingen van de resident en/of de boekhouder zullen zijn, dan van Hendrik. M.a.w. alleen de achternaam 'de Blij' zegt niks in dit geval.

En dat gaat over ALS zijn nakomelingen zijn achternaam zouden hebben gekregen. Maar daar moet Hendrik dan wel zelf de hand in gehad hebben; er van uit gaande dat hij niet gehuwd was op Java zal er een 'adoptie' o.i.d. geregeld moeten zijn.

Conclusie => Het is goed mogelijk dat Hendrik nakomelingen heeft verwekt op Java of elders in Indie. Hij heeft in ieder geval in Indie gediend van 1760 tot 1763, deels aan boord van de Scholtenburg, maar ook deels betaald door de Gouverneur Generaal. De vraag is echter hoe daar achter te komen. Gegevens uit die tijd zijn schaars. Vermoedelijk hebben zijn eventuele nakomelingen niet zijn achternaam gekregen. De personen met de achternaam 'de Blij' die vanaf 1824 terug te vinden zijn in roosjeroos wonen vrijwel allemaal in de z.g.n. 'vorstenlanden' en zullen eerder nakomelingen zijn van (of verwant zijn aan) de bovengenoemde 2e resident  Paulus Jacobus de Blij. Of anders eerder van de bovengenoemde boekhouder.

-Bart- - 28 jul 2021 - 15:51


Tot 4 à 4 generaties terug in de tijd kun je familierelaties vaststellen via overeenkomsten in autosomaal DNA. Daar heb je om te beginnen uit je eigen familie zoveel mogelijk autosomale DNA testen nodig en die gegevens moet je dan anonymiseerd op het Internet vermelden. En dan afwachten of er iemand vanuit Indonesië, of waar ook ter wereld meldt dat hij/zij overeenkomstige stukjes DNA heeft. Dan begint het gepuzzel om vast te kunnen stellen of de overeenkomst op toeval is gebaseerd, of dat er een papieren gemeenschappelijk afstamming is.

De discussiegroup ISOGG@groups.io is heel actief in dit soort zaken, hoewel het niveau bijzonder technisch is. Je kunt veel van ze leren, indien je een beetje doorbijt. De voertaal is Engels.

Michaël

Boers 2 - 28 jul 2021 - 18:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu