stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Wie weet iets over August Hendrik Franz Schultze? Aanwezig als doopgetuige Semarang in 1868.



Profiel afbeelding

Suppletiefolio van Friedrich Wilhelm Heinrich Hamann. Geboren Hannover mei 1858. Ouders zijn Jacob Hermann en Elise Sophie Fischer. Gegagieerd 1896 te Semarang

Suppletiefolio van ene August Homann. Geboren Wishausen in Hannover januari 1831. Ouders zijn Hans Heinrich en Louise Leibeke. In 1863 te Samarang afgegaan

August en August Heinrich zijn ook verschillende personen, zo blijkt. Behalve dat alles en iedereen uit Hannover lijkt te komen (Maar dat was toen het deel van Duitsland net over de grens, het koninkrijk Hannover) zit hier geen enkel verband in. Was leuk verzonnen maar d'r klopt weinig van.

Geen idee wie August Hendrik Franz Schultze was.

-Bart- - 27 nov 2021 - 13:26

Bart en Ben, bedankt voor jullie hypotheses en graafwerk! Het heeft helaas nog niet duidelijk gemaakt wie August Hendrik Franz Schultze was maar één ding is zeker, hij heeft bestaan. Pastoor Lijnen, over wie nog wel wat te melden is, zal deze doopgetuige niet uit zijn duim gezogen hebben.

Mocht ik in de toekomst nog tegen deze Schultze aanlopen, dan zal ik dat hier zeker melden.

Nogmaals dank!

Mvg,

Peter

Peter Miebies - 27 nov 2021 - 15:19

Succes,

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 nov 2021 - 15:46

Beste Peter, Ik heb gegevens over Clemens August en Karel Frederik Schultze. Overigens zijn hun ouders nooit in Indië geweest, het echtpaar Schultze-Hohmann woonde blijkens de geboorteakte van Karel van 28 juli 1825 in Twello; Hendrik was daar veterinair dierenarts, en gaf ook les aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. In die geboorteakte wordt zijn moeder overigens benoemd als "Hohmannie", wat speculaties over Hamann m.i. verder zinloos maakt. Clemens August is mijn betovergrootvader. Hij vertrok, na een periode als militair (hastaat = voetvolk, soldaat) in het Nederlandse leger (Regiment Huzaren) tijdens de Belgische veldtocht, naar Indië. Hij werd daar pachter en in 1857 eigenaar van een plantage in het vorstendom Djokjakarta waar indigo, thee en koffie werd verbouwd. Hij trouwde in 1842 in Soerakarta met Elise Justine Constance Marie Berretty (14 april 1827 - 5 sept.1889), kreeg 2 dochters (Hortense, 6 nov. 1848 - 13 maart 1880, mijn overgrootmoeder; en Clemence, geb.15 aug. 1852). De oorzaak van zijn overlijden in 1859 is mij helaas niet bekend. Zijn broer Karel is altijd ongetrouwd geweest en maakte carrière in het Ned.-Indisch leger. Na 1875 trad hij op als zaakwaarnemer bij de plantage van zijn broer; hij woonde toen in Semarang. De weduwe en haar beide dochters waren toen al lang weer in Nederland. Dus wel weer een link naar Semarang, maar ik ben in mijn onderzoek verder nergens de namen Homann of Hamann tegengekomen. Ik ben daarentegen benieuwd of de familie Schultze nog meer Indië-gangers heeft gehad, en of er iets bekend is over de reden waarom zij naar Indië gingen. Als u daar m,eer gegevens over heeft, hoor ik het graag; het is ook voor het eerst na vele jaren dat ik hoor dat Clemens en Karel nog 3 zussen hadden, plus nog een jongste broer die ook naar Indië is gegaan en daar overleden (gesneuveld?).

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

WFM Arts - 6 mar 2024 - 16:19

Ten behoeve van andere lezers, er is contact met WFM Arts. Helaas nog geen verdere aanwijzingen over de identiteit van August Hendrik Franz Schultze.

Peter Miebies - 8 mar 2024 - 00:06


Op aangeven van WFM Arts nagegaan of August H.F. Schultze misschien een natuurlijk kind van een dame Schultze zou kunnen zijn. In mijn gegevens van deze Schultze-tak komen daarvoor in principe 9 dames in aanmerking maar bij geen daarvan een aanwijzing in deze richting kunnen vinden.

Met de zoekterm 'Schultze' (zonder voornamen om afwijkende schrijfwijzen van die voornamen voor te zijn) ook de Regeringsalmanak nog eens doorzocht in de periode 1817-1890. Maar ook daar geen succes. Vooralsnog blijft de doopgetuige August Hendrik Franz Schultze spoorloos.

Peter Miebies - 7 apr 2024 - 13:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu