stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Kinderen uit Chinees huwelijk in Nederlands-Indië



Profiel afbeelding

De Chinese vrouw ONG TIEN NIO (roepnaam Fien), geboren te Kediri /Papar (datum onbekend), overleden te Lawang [Malang] op 12 April 1944 huwde als weduwe op 24 september 1921 Johan Christiaan Coert.

Zij was eerder gehuwd (tot zijn overlijden) met TJIA SIOE SIANG en dit gezin woonde te Kediri en Soerabaja.

Mijn vraag is of er kinderen zijn geboren uit dit eerder Chinese huwelijk en hoe hier achter te komen in verband met de naamgeving?.

Ik heb deze vraag eerder aan het CIHC Chinese Indonesian Heritage Center gesteld omdat zij Chinese stambomen beheren maar nooit een reactie ontvangen. Wie helpt mij verder ?

R.Coert - 28 dec 2021 - 22:21

Lastig te beantwoorden vraag, omdat voor de Chinese bevolkingsgroep pas vanaf ca. 1910/1915 burgerlijke stand gegevens werden bijgehouden. Voordien zie je die gegevens alleen als er sprake was van een 'gemengd huwelijk'. Wat vrijwel altijd zal hebben betekend dat een man met een Europese mannelijke voorouder was getrouwd met een Chinese vrouw.

Je bent dus afhankelijk van gelukstreffers, bijvoorbeeld in kranten. Maar misschien is in het verleden door iemand anders al eens het een en ander uitgezocht? Bij de Stichting Indisch Familie Archief in Den Haag is een boek in te zien "Geschiedenis van de familie Coert". En er is blijkbaar ook een dossier 'Coert'. Misschien ken je die bronnen al, maar misschien kunnen ze je daar ook verder verwijzen als ter plekke niets te vinden is.

https://www.indischfamiliearchief.nl/Home.aspx

-Bart- - 29 dec 2021 - 10:25


Dag C.

De Chinezen in Nederlands Indië hadden hun eigen Burgerlijke Stand registers, maar die zijn in het Chinees opgesteld.
Op de website van de Universiteit Leiden zijn scans van die Registers in te zien en te downloaden. Er kan daar meer informatie in staan, maar het verplaatst het probleem naar het kunnen lezen van Chinese karakters. Er is mij niets bekend van transcripties.

Een transriptie zou nog niet eens al je problemen oplossen, aangezien Chinese karakters op diverse manieren getranscribeerd kunnen worden.
Het is daarom belangrijk om er eerst achter te komen met welk Chinees karakter de achternamen van de ouders geschreven werden.
Soms kunnen kranten uit Nederlands Indië een clou geven.

Michaël

Boers 2 - 29 dec 2021 - 13:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu