stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Nazaten Cornelis Louis Derk Seoebelan (geb. 05-10-1912 te Timor Koepang) opgelost



Profiel afbeelding

Dirk Labrijn, de overgrootvader van mijn echtgenote, zat in Oost-Indië in het Nederlandse leger (laatstelijk als foerier) en trouwde op 2-5-1914 te Soembawa Besar met de 21-jarige Margaretha Seoebelan. Zij had toen al een zoon: Cornelis Louis Derk Seoebelan, geboren 05-10-1912 te Timor Koepang die bij het huwelijk werd gewettigd . Dirk Labrijn komt op 24-6-1914 op Soembawa om het leven bij een schietincident. Op de website RoosjeRoos.nl heb ik gevonden dat Margaretha op 11-08-1915 in Noiltako (West-Timor) is getrouwd met J.H. Mulder. Dit is het laatste feit dat ik heb gevonden.

Heeft iemand enig idee hoe gegevens te vinden van Cornelis Louis Derk Seoebelan (of heet hij na het huwelijk Labrijn?) en zijn eventuele nazaten? 

Alvast bedankt.

Wil Tegelaar

Wil Tegelaar - 31 jan 2022 - 14:36

Dag Wil,

Lastig te beantwoorden vraag. Ik kan op het eerste gezicht niets terugvinden over Cornelis Louis Derk Seoebelan / Labrijn. Ik neem trouwens aan dat hij door het leven ging als Labrijn omdat hij gewettigd / geëcht was. De meeste gegevens die je hierboven geeft komen (denk ik, want daar vind ik ze terug) van het suppletiefolio van vader Dirk Labrijn. Op dat suppletiefolio nogal wat geschrijf n.a.v. het genoemde schietincident waarbij Dirk om het leven komt. Onder andere een later bijgeschreven opmerking over 'J. H. Mulder te Amsterdam.'

Deze J. H. Mulder moet de 'stiefvader' van Cornelis Louis Derk Seoebelan / Labrijn zijn geweest. Dus in het archief van Amsterdam maar op zoek gegaan naar een J. H. Mulder van ongeveer de goede leeftijd, en ik heb inmiddels de persoonskaart / archiefkaart van Johannes Hedrikus Mulder geboren 19-01-1882 gevonden.

Daarop is o.a. te vinden dat Margaretha Sioebelang op 3 januari 1933 moet zijn overleden (huwelijk ontbonden door 'O') en dat J. H. Mulder later (1938) is hertrouwd met ene Djoeariah. Maar geen een spoor van Cornelis Louis Derk Seoebelan / Labrijn die misschien ook wel onder de naam 'Mulder' door het leven is gegaan.

D'r is nog een andere archiefkaart van dezelfde J. H. Mulder. Daarop is te vinden dat het huwelijk al in '32 is ontbonden door 'O' "op zee." M.a.w. Margaretha Sioebelang is blijkbaar eind 1932 op zee om het leven gekomen. Over boord / verdronken? Op deze kaart wijken de jaartallen hier en daar trouwens af van wat eerder was gevonden. 2e vrouw heet "Nji Djoeariah"

En nog steeds geen spoor van Cornelis Louis Derk.

-Bart- - 31 jan 2022 - 17:06

De Telegraaf, 22-04-1977

Overlijdensannonce van Johannes Hendrikus Mulder geboren 19 januari 1882, eerder echtgenoot van Margaretha Labrijn- Seubelan

O.a. ondertekend door "Veenendaal, C. L. D. Labrijn"

Verder allemaal Mulders

-Bart- - 31 jan 2022 - 17:47

Ik vermoed dat Margaretha Seoubelan / Sioebelang / Seubelan een jongere zuster heeft: Johanna Theodora Seubelan. Zij trouwt d.d. 25-07-1917 te Koepang met Piet Blok:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Opnieuw in het archief van Amsterdam zijn meer detalis te vinden:

Archiefkaart1

Archiefkaart2

(Tijdelijk) Bevolkingsregister

Belangrijkste gegevens: zij is geboren d.d. 22 juni 1901 te Timor-Koepang, en haar moeder is Mietje Seubelan (vader onbekend). Ik kan het (nog?) niet bewijzen, maar het lijkt er sterk op dat Mietje ook de moeder van Margaretha is.

Verder is daar nog ene Willem Ndoki, geboren Koepang d.d. 11-1-1925, vader Jermias (als overleden aangetekend in 1949/1950), moeder Wilhelmina Seubelan. Ook deze WIlhelmina zou een zus kunnen zijn, of - heel misschien - wel de moeder (Wilhelmina - Mietje). Stamboek KNIL van Willem.

-Bart- - 31 jan 2022 - 18:33

Hallo Bart,

Reuze bedankt voor al je informatie. De informatie over Dirk Labrijn komt inderdaad van het suppletiefolio. Die informatie heb ik begin 2020 verzameld en ik heb nogveel speurwerk te verrichten naar alle info op dat blad. Maar vooral door de corona-beperkingen ben ik er nog niet aan toe gekomen. Wist ook echt niet meer dat J.H. Mulder daar genoemd stond!  Die vond ik omdat ik vorige week weer eens wat speurwerk ging doen en toen op Roosjeroos.nl het huwelijk vond met J.H Mulder. Maar er ging geen bel rinkelen in relatie tot de suppletiefolio.

Je hebt me in ieder geval veel informatie geleverd waarmee ik het "plaatje" toch wel completer kan maken. Nog meer uitdagend speurwerk!

Nogmaals bedankt.

Met  vriendelijke groet,

Wil Tegelaar  

Wil Tegelaar - 31 jan 2022 - 19:14

Ben nu in contact met de kleinkinderen van Cornelis Louis Derk Seoebelan,

Bedankt voor het meedenken/meewerken.

Wil Tegelaar - 1 mar 2022 - 19:51

Beste Wil,

 

Ik ben in het bezit van een foto van de moeder van Dirk Labrijn, Adriana de Man en van haar ouders, Jan en Korstina (dit zijn oeroude foto's). Ik heb ook een foto van Dirk, maar of dat de Dirk is uit dit verhaal, weet ik niet, want er waren wel meer mannen met die naam.

Interesse?

Henny Rijs - 15 feb 2024 - 22:02

Hallo Henny,

Bedankt voor je reactie.

De echtgenote van Adriana de Man heette ook Dirk Labrijn (1835-1910).
Ik zou de foto's graag ontvangen; het is een leuke aanvulling in het verhaal dat ik over de beide Dirk-en voor de familie heb geschreven.
Hoe kom je aan die foto's? Ben je familie van Adriana?

Alvast bedankt,
Wil
 

Wil Tegelaar - 15 feb 2024 - 22:38


Ik dacht wel dat je dat leuk zou vinden. Ik zal ze scannen voor je.

Ja, ik ben zeker familie. Via mijn moeders kant. Haar moeder was Alida Petronella Johanna Labrijn (1901-1992), een dochter van Pieter Jan Labrijn (1865 - 1910). Hij en Dirk waren broers.

Mijn oma (Alida) had best veel foto's en die heb ik geërfd, omdat ik als enige geïnteresseerd was in 'die ouwe troep'. Als kind al, en zo kwam het dat ik samen met oma de namen op de achterkant van de foto's heb geschreven. Daar ben ik nu dus heel blij mee.

 

Ik weet verder nog niet zo goed hoe dit forum werkt.....hoe kan ik je die scans sturen?

Henny Rijs - 15 feb 2024 - 23:35







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu