stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Database-in-wording van onze Indische/Aziatische, 'inlandse' voormoedersProfiel afbeelding

Samen met de IGV Indische Genealogische Vereniging ben ik een database aan het ontwerpen ('bouwen') waarin het op den duur mogelijk is onze eigen Indische voormoeders te vinden. Zie www.igv.nl/voormoeders. Op zoek dus naar de namen, data, gegevens over de 'Indische' vrouwen, die relaties hadden met Europese mannen. Over de mannen is in de archieven veel meer te vinden dan over hun 'inlandse' vrouwen, echtgenotes, concubines, huishoudsters, njais, moeders en dochters. Doel van de database is: juist de spaarzame gegevens van de vrouwen, de voormoeders, samen te brengen in één grote database, samen met de gegevens over hun kinderen, de mannen waarmee ze relaties hadden, hun echtgenoten, hun al of niet inlandse ouders.

Ik heb nu (half juni 2022) van plm. 6000 voormoeders gegevens ingevoerd . Dat is èn al veel èn nog maar een fractie van de aantallen die nog opgezocht en opgenomen moeten worden. Ik zoek dus hulp van mede-vrijwilligers die

- Plezier hebben in het doen van (archief)onderzoek

- Nauwkeurig en nieuwsgierig zijn, en een lange adem hebben 

- Handig zijn met de computer : die weten hoe je moet knippen, kopiëren en plakken, en switchen tussen een pdf-bestand en een MS Excel bestand. En handig en vindingrijk in googelen. Die de relevante websites snel kunnen vinden.

Ideaal zou zijn: een team van een mens of tien! Geen overbodige luxe, gezien de tienduizenden vrouwen in de koloniale geschiedenis die nu nog onzichtbaar en onvindbaar zijn en van wie veel meer te ontdekken valt.

Voor een meer complete lijst van eisen, stuur een e-mail naar cterwiel@ziggo.nl . Ik kan, als je wilt, een (groeps-)instructie verzorgen, in Utrecht, ergens de komende weken of maanden.

Hoop op een overweldigend aantal reacties!

Christel Terwiel - 14 jun 2022 - 15:48

Dag Christel,

Mag ik een suggestie doen die potentieel duizenden 'inlandse' vrouwen en bijbehorende - summiere - gegevens oplevert? Die zouden het 'skelet' kunnen vormen waarop verdere uitbreiding zou kunnen worden gedaan. Die gegevens komen dan uit 'roosjeroos' door de volgende zoeksleutels te gebruiken:

Bijvoorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

levert 184 hits op; deze zoeksleutel is heel specifiek. Boven aan de lijst bijvoorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zoeksleutel           Aantal hits

%javaanse%        125 resultaten. (resultaten zichtbaar)
%chineesche%     370 resultaten. (resultaten zichtbaar)
%chinese%           547 resultaten. (resultaten zichtbaar)

Zo heb je al meer dan 1000 hits, waarvan het grote merendeel relevant zal zijn. Je zou dit thema kunnen doorzetten met andere 'landaarden'

Boven een bepaald aantal resultaten geeft roosjeroos de resultaten niet meer weer, maar die gegevens zijn er dus wel. Door bijvoorbeeld alle letters van het alphabet langs te gaan bij de achternaam (a%, b%, etc) zijn die resultaten ook boven water te toveren. De echt grote 'hitters' zijn dan:

%inlandse%         We hebben teveel resultaten gevonden: 3723.
%inlandsche%     We hebben teveel resultaten gevonden: 2104.
%doop%               We hebben teveel resultaten gevonden: 1183.

Met deze 3 zoeksleutels tel ik al meer dan 7000 hits (dus totaal al 8000), waarvan ik ook sterk vermoed dat het merendeel relevant zal zijn. Een voorbeeld van hoe ze wél zichtbaar te maken zijn met de manier van werken zoals ik hierboven beschreef:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

geeft 127 resultaten. Als voorbeeld, bovenaan de lijst:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uiteraard is deze snelle inventarisatie niet uitputtend. Als ik een ruwe schatting doe, dan verwacht ik dat op deze manier toch zeker 10.000 'inlandschen' moeten kunnen worden gevonden.

Maar misschien is dit wel de bron waar de gegevens van de 6000 voormoeders die je beschrijft vandaan gekomen zijn? 

Wellicht dat overleg met Maarten Etmans - de man achter roosjeroos - een methode op kan leveren waardoor de resultaten van dit soort zoek-algoritmen in bijvoorbeeld in een .xls terecht komen, die dan in 1x kan worden geupload in de nieuwe database. Dat zou een hoop handwerk besparen.

-Bart- - 14 jun 2022 - 17:05

Een andere 'bulk' - bron van gegevens over Inlandse vrouwen zou kunnen zijn de website van Dennis De Calonne over de Depokse families, https://www.decalonne.nl/depok-2/

In zijn database zijn meer dan 3000 - ik vermoed toch voor een belangrijk deel inlandse - vrouwen ingevoerd.

-Bart- - 14 jun 2022 - 17:38


Beste Bart, Dank! Ik heb vanzelfsprekend contact gehad met Maarten Etmans. Precies dát wat je suggereerde vormde al het skelet, dat je noemde. Inmiddels nog een twintigtal andere trefwoorden (behalve 'inlandsche' en 'inlandse') ontdekt en gebruikt. Ik begon de database trouwens met zoeken in de oorspronkelijke bronnen (Regeringsalmanakken en Kleian's adresboeken en Indische Navorschers etc.). Ook die zijn doorzoekbaar op trefwoorden, al mis je daar veel hits, omdat die oorspronkelijke bronnen bestaan uit oud drukwerk, met veel scheve en half leesbare letters en cijfers. Maar dát doen heeft erg geholpen om me een idee te geven over wat de database nodig heeft, en ook over de omvang van de klus: véél medewerkers die monnikenwerk willen verrichten. Iedere search in Roosjeroos levert namelijk alleen de naam van de Europese man op plus een datum (waarop hij trouwde met, waarop 'zijn' kind geboren werd uit....:  de inlandse vrouw waar we naar op zoek zijn . Zodat je elk resultaat (01-02-1849, Barbier, bruidegom) afzonderlijk moet aanklikken om te vinden dat zijn Javaanse bruid oorspronkelijk Sakia heette, en later Louisa Maria (gedoopt werd, wrs). 'Doop' is inderdaad ook een search-term). De voornaam van Barbier en beide namen van de bruid moeten apart genoteerd worden en dat zij trouwden in Semarang (wat de kans vergroot dat we in Semarang naar 'méér gegevens over Sakia / Louisa Maria Barbier' moeten zoeken).

En vervolgens moet je uitzoeken of Barbier vóór of na dat huwelijk misschien kinderen kreeg die óók van Sakia geweest zouden kunnen zijn. Enzovoorts. Vermenigvuldig dit met (pakweg... wilde gok!) 30.000.... Nogmaals: monnikenwerk, en precies daarbij is dringend hulp nodig! Ken je zulke rouwdouwers ;-)  ?

Christel Terwiel - 14 jun 2022 - 17:43Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu