stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Zoek toegang tot Notaris Archief (Batavia Nicolaas Crul 1719) opgelost



Profiel afbeelding

Oeps Bart en Anje.

Dat is een hoop om over na te denken. Ik zal het eens uitgebreid gaan bestuderen. Wat fijn trouwens dat jullie zo mee puzzelen. 

Ik had voordat jullie deze nieuwe inzichten deelden Hendrik Meijer als volgt geplaatst. Hier de LINK naar wat ik in de loop van de jaren van Hendrik Hobers had gevonden en  beschreven. Ik had zijn vader tot eergisteren alleen vermeld aan wat ik tot nu toe wist "Egbert Jans". Ik had dat "voorlopig" veranderd in Egbert Jans Meijer. Ik ga met jullie mogelijkheden opnieuw kritisch kijken.

Ook de (Munnicke) Meijers had ik in het verleden gevonden en beschreven. Ook hier ga ik kritisch naar kijken en houd jullie op de hoogte van wat ik vind. 

Nogmaals veel dank. Jaren via omwegen puzzelen naar Hardenberg van voor 1708 kan bij mij een tunnelvisie opgeleverd hebben. Zo blij met een nieuwe invalshoek.

Hartelijke groet,

Wim Hobers

PS De handtekening van Hendrik Egberts Hobers onder zijn ondertrouwakte en die onder het testament bij de notaris lijken heeel erg op elkaar. Dat toont aan dat het "mijn" Hendrik is.

Wim Hobers - 11 mar 2023 - 10:31 (laatst bijgewerkt 11 mar 2023 — 10:39 door auteur)

Anje, wat verschrikkelijk mooi dat je ook de tweede akte van 3 november gevonden hebt. Het is voor mij zo  kostbaar dat ik meer  duidelijkheid heb gekregen in  de familielijnen van voor de brand. Nu klopt er ineens veel.

De vader van "mijn" Hendrik Hobers is Egbert Jans Munnickemeijer. Tot voor kort kende ik hem alleen als Egbert Jans. 

Egbert heeft een broer in Amsterdam Hendrik Munnickemeijer met twee zonen Jan en Hillebrand.

Hendrik Hobers in Amsterdam en de broers Jan en Hillebrand Munnickemeijer zijn dus neven van  elkaar.  

Gerrit Nieuwenhuijs is ook een volle neef.   Hendrik Hobers' moeder  heeft een broer Hendrik Nieuwenhuijs die de vader van Gerrit is. 

Ik ga het nu op mijn stamboom uitwerken. 

Opmerkelijk dat een vraag op het Indonesië forum die wat Batavia betreft niet beantwoord is, toch een rijke schat oplevert.

Bart en Anje heel erg bedankt.

Groet,

Wim

Wim Hobers - 11 mar 2023 - 16:06 (laatst bijgewerkt 11 mar 2023 — 16:07 door auteur)

Dag Wim,

Blij dat we jou een stap verder hebben kunnen helpen. Even voor de zekerheid. Jij zegt: "Gerrit Nieuwenhuijs is ook een volle neef". Als ik de familieverhoudingen nu goed op het netvlies heb, dan is Jan Hendriks Munnickemeijer getrouwd met Jannetje Nieuwenhuis, Zijn neef en nicht hier met elkaar getrouwd?

[ Edit:] Ik kan mijn eigen vraag wel beantwoorden denk ik. Gerrit is via MOEDERS kant neef van Hendrik Hobers. Niet van Jan en Hillebrant Munnickenmeijer (neven via VADERS kant). Dus Jan trouwt dus met een nicht van z'n neef.

-Bart- - 11 mar 2023 - 18:25 (laatst bijgewerkt 11 mar 2023 — 18:29 door auteur)

"Dus Jan trouwt dus met een nicht van z'n neef."

 Klopt. Nou heb ik bij verschillende  Hobers  gezinnen in Ane wel vaker gevonden dat een volle neef met een volle nicht trouwde. Kleine buurtschapjes  met hooguit zo'n 10 boerderijen en dus beperkte  keus . Bij één zo'n situatie overlijden "dan ook" alle kinderen of worden dood geboren.

Ik ga deze draad als opgelost aanvinken. Natuurlijk blijven mijn vragen m.b.t. tot dat testament in Batavia. Wie worden nog meer in dat testament genoemd. Mijn mail naar het door jou genoemde archief is nog niet beantwoord. De rest van jullie prachtige zoektocht betreft Nederland dus ging buiten dit subforum om. Ik ga in dat in een ander forum de vraag m.b.t. de Nederlandse periode  van Hendrik en Dirkje daar stellen.

Fijn weekend

Wim

Wim Hobers - 11 mar 2023 - 19:03 (laatst bijgewerkt 11 mar 2023 — 19:04 door auteur)

@Bart,

Ik kom nog even terug op jouw:

2 (mogelijke?) kinderen die ik niet in jouw gegevens terug zie:

Swaentie, 1695. (Nieuwe Kerk)

Selia, 1703. (zeer twijfelachtig want 1. Luthers, en 2. naam getuige en naam moeder zouden moeten zijn verwisseld)

De reden dat ik Swaentie in het verleden niet heb ingevoerd zit in de tijd tussen haar doop 30-11-1695 en het volgende kind Hermannus 05-02-1696.  Drie maanden tussen de doop (geboorte?. Het kan zijn dat Hermannus te ziek was. Aan de andere kant, de doopgetuigen bij Hermannus en al de volgende kinderen zijn door mij te plaatsen familieleden. De getuigen bij Swaentie "Jannetie Mout" en "Hend[rik] Mout" kan ik niet met de familie in verband brengen.

Het is zo vreemd, de namen van de ouders kloppen. Hinderding wordt ookwel eens vermeld als Hendriks. 

Heb jij een idee?

Groet,

Wim

Wim Hobers - 12 mar 2023 - 22:28

Dit is een redelijk mistig verhaal.

1695. Swaentie. Ouders zijn Hendrik Hoobert en Annetie Hendricx. En let op:

1705. Huwelijk Andries Slick X Annetje Hendriks (bij Annetie geen J:D:, 31 jaar, van Breemen), geass met zuster Belitje Hendriks

Kinderen Andries en Annetje:
1706. Doop IJacob. getuigen IJakob Hendrikse Meijer en Beeletije Hendrikse (Beeletije is wel duidelijk)
1708. Doop Immetje. getuigen Hendrik Hoebert en Trijntje Luijkes
1709. Doop Andries. getuigen Jan Joghemse en Anna Jacobs Meijer
1712. Doop Trijntje. Moeder heet nu Annetje Hertog. getuigen Hendrik Hobbersen en Trijntje Luijkesse
1714. Doop Hendrikus. Moeder heet nu Annetje Hendriks Hertog. Getuigen Harmen Croes en Belitje Hendriks Hertog (Belitje is wel duidelijk)
1714. Begraven van Annetie Hendriks, huisvrouw van Andries Slick.

Een Hendrik Hoobert / Hoebert / Hobbersen, gecombineert met 2x een Meijer? Toeval?
Was deze Hendrik voorheen een 'setje' met Annetje Hendriks Hertog?
Deze Hendrik en Trijntje Luijkes schijnen een 'setje' te zijn geweest?

Antwoord op de laatste vraag: Ja.

1703. Doop Selia. Ouders Hendrik Hoobers en Treijntje Luijkas. getuige o.a. Annetje Hendriks (dat was die twijfelachtige Selia)

M.a.w. dit lijken evident een andere Annetje Hendriks (uit Bremen, alias Hertog) én een andere Hendrik Hoobert (want a. X Annetie Hendriks Hertog? en b. X Trijntje Luijkes). Spannend is dan wel dat bij de getuigen van Andries X Annetje 2x een Meijer opduikt, en dat de voormalige 'liefde' van Annetje Hertog 2x doopgetuige is bij kinderen uit haar huwelijk met Andries.

-Bart- - 13 mar 2023 - 11:18

Ha die Bart,

Wat een prachtige analyse. Helder. 

Ik verwijder Swaentie weer uit mijn stamboom. Er zijn nog meer argumenten die  jouw analyse steunen. Ik ken  inmiddels het ouderlijk gezin van Annetje Hinderdingh en die heeft andere familie dan de  door jouw gevonden namen.

Ja en dan de naam Meijer. De ellende was altijd al dat er zoveel "Meijers" zijn.  Pachtboeren droegen al snel de naam Meijer. Dus de Meijers die jij hier noemt heten denk ik "toevallig" ook Meijer.

Ik heb nog geen bericht uit Indonesië. Hou je op de hoogte.

Opnieuw bedankt voor je hulp bij deze draad. Heeft me enorm geholpen.

Groet,
Wim

Wim Hobers - 13 mar 2023 - 11:39

Er is door Anje toch weer een prachtige vondst gedaan in Batavia.

Hier de LINK naar ander forum.

Dus vink opgelost verwijderd. 

Groet,

Wim

Wim Hobers - 13 mar 2023 - 15:36 (laatst bijgewerkt 13 mar 2023 — 15:44 door auteur)


Hallo Bart en Anje,

Hier de reactie uit Indonesië. Helaas dus geen nieuwe info.

"Dear Mr. Wim Hobers,

After we have searched in the inventory of Notarieel archives, unfortunately, there is no information regarding the documents of the following names: Dirkje de Bruijn, Hendrik Meijer, & Hendrik Hobers.

Thank you for your attention."

Dus zo komen we niet verder. Nogmaals hartelijk dank voor jullie meedenken. 

Ik sluit verder deze draad af.

Groet,

Wim

Wim Hobers - 27 mar 2023 - 19:47 (laatst bijgewerkt 27 mar 2023 — 19:48 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu