Op mijn blog is (ook) informatie te vinden over Ned. Indië/Indonesië. Daarom word ik nogal eens benaderd met verzoeken om hulp. Zo ook dit verzoek van een mij verder onbekende dame die op zoek is naar de naam enz. van haar overgrootvader. Zij spreekt geen Nederlands en woont ook niet in Nederland.
De volgende gegevens zijn bekend.
Generatie I
Onbekende overgrootvader X gehuwd met Inlandse vrouw Karti
Generatie II
Achmad Supardi (zoon van I)
Generatie III
M. (dochter van II)
Generatie IV
Vragenstelster DU (dochter van III)
Uw reacties worden op prijs gesteld.
Peter Miebies - 7 sep 2024 - 20:30 (laatst bijgewerkt 7 sep 2024 — 23:21 door auteur)
De enige Delpher-vermelding van de naam 'Karti' in de periode 1930-1950, is de volgende uit het Bataviaasch Nieuwsblad van 1-12-1933.
Als X inderdaad militair is geweest, dan zou de volgende A. Segers de gezochte X kunnen zijn. Maar veel meer dan een mogelijkheid is het niet. Een huwelijk in Bandoeng van echtelieden afkomstig uit Tjimahi (en niet Bukateja) en Magelang, oogt niet heel logisch.
Bovendien wordt er geen huwelijk genoemd. Maar veel verder dan dit ben ik niet gekomen. Zijn stamboek 88638 heb ik nog niet kunnen vinden. Mogelijk staat daar nog nuttige informatie in. Bron van dit uittreksel: NL-HaNA_2.10.50_419_0094.
Peter Miebies - 8 sep 2024 - 12:27
Als X geboren is rond 1920 lijkt mij een huwelijk in 1933 onwaarschijnlijk.
Als X geboren is in 1911 (A.Segers) lijkt mij een zoekactie naar zoon in 2003 (92 jaar oud) ook onwaarschijnlijk
Marcella de Jager - 8 sep 2024 - 14:13
@Marcella
Zoals gezegd is het jaartal 1920 een schatting gebaseerd op een gemiddelde generatielengte van 25 jaar en een in 1945 (ook niet zeker) geboren zoon. Dus het kan ook zomaar 1910 zijn.
En als 92-jarige op zoektocht gaan is inderdaad ook niet waarschijnlijk.
Al met al neemt mijn geloof, dat A. Segers de gezochte X is, bepaald niet toe.
Dank voor je opmerkingen!
Mvg, Peter
Peter Miebies - 8 sep 2024 - 14:26
Tjimahi (tegenwoordig Cimahi) is/was een voorstad van Bandung/Bandoeng. Bukateja ligt inderdaad een eind daar vandaan op Midden-Java. D'r is een Japanse interneringskaart van dezelfde Albert Segers. Met daarop (d.d. ~1942) als 'Destination of Report':
Dezelfde Albert en Karti woonden dus tot de Japanners Java veroverden in Tjimahi bij Bandoeng.
=> al deze constateringen lossen het 'probleem' op geen enkele manier op. Maar de wetenschap dat Albert en Karti i.i.g. in 1942 nog samen waren brengt de mogelijkheid dat dit paar "rond 1945" een zoon zou kunnen hebben gekregen in ieder geval dichterbij dan alleen een bekend huwelijk in 1933.
-Bart- - 9 sep 2024 - 15:05
`@Bart
Het is inderdaad niet de oplossing maar het brengt dit echtpaar wel wat dichterbij het jaar 1945.
Je zegt dat Albert en Karti in 1942 in ieder geval nog samen waren. Waaruit leid je dat af? Ik zie dat in het voor mij leesbare deel van de interneringskaart niet staan. Overigens wijkt het geboortejaar op de interneringskaart (1910) af van het stamboekuittreksel (1911). Maar de overige gegevens kloppen wel.
Nog een vraag: weet je waar ik stamboek 88638 kan vinden?
In ieder geval dank voor je inbreng!
Mvg, Peter
Peter Miebies - 9 sep 2024 - 15:34
Re: "X was waarschijnlijk Nederlander" en "X moest Indonesië na de onafhankelijkheid verlaten [...]".
2 vragen daarbij:
1) Vermoedelijk Nederlander. Hoe zeker is dat?. Heleboel aannames uiteraard, maar de namen van de ouders van de gevonden Albert doen mij vermoeden dat zij wellicht oorspronkelijk de Belgische nationaliteit hadden.
2) Waar is X heen gegaan toen hij Indonesië na de onafhankelijkheid moest verlaten? Ik vind Albert geboren Magelang in 1911 i.i.g in Nederland vooralsnog niet terug.
-Bart- - 9 sep 2024 - 15:35
Re: "Waaruit leid je dat af?" => Als Albert in 1942 door de Japanners krijsgevangen wordt gemaakt geeft hij de uitsnede die ik hierboven zet op als 'destination of report', d.w.z. het adres waar berichten omtrent het wel en wee van Albert heen gestuurd zouden moeten worden. De kans dat deze K. Segers dezelfde is als de genoemde Karti is m.i. bijzonder groot.
-Bart- - 9 sep 2024 - 15:38 (laatst bijgewerkt 10 sep 2024 — 11:51 door auteur)
@Bart
De namen van de ouders doen idd Belgisch aan en beide komen daar ook ruim voor. Zelfs een huwelijk te Brugge gevonden van een Segers x Becu maar begin 19e eeuw. Ik zal de vragenstelster nogmaals bevragen op dit aspect.
Re: K. Segers. Dat zou inderdaad best kunnen. Ik was nog niet gewend aan het idee dat een njai door een huwelijk ook een achternaam krijgt resp. zou kunnen krijgen.
Peter
Peter Miebies - 9 sep 2024 - 16:19
Inmiddels nog wel wat informatie bij elkaar gesprokkeld, voornamelijk m.b.t. Albert Segers. Dat geeft nog niet veel houvast of hij nu de gezochte X is maar een meelezer geeft het misschien toch weer een idee.
Albert Segers is, o.b.v. de tekst achterop zijn interneringskaart (zie bijdrage Bart 9-9-24. 15.05), in 1943 overgebracht naar krijgsgevangenenkamp 4th branch in Thailand. Op de 2e regel staat dat hij op 30-8-1945 in Bangkok is overgedragen aan het (....) leger. Wanneer hij daarna is teruggegaan naar Indonesië, zou dat aan kunnen sluiten bij de onduidelijke geboortedatum van zijn zoon Achmad Supardi, die dan op z'n vroegst in 1946 geboren is.
Albert Segers heeft nog een jongere broer Alphons, ook (KNIL) militair. Ook hij wordt geïnterneerd. Daarbij geeft hij hetzelfde "achterblijversadres" op als zijn broer Albert:
Op de interneringskaart van Alphons (ook in Indië geboren) staan ook de meer volledig voornamen van moeder Becu: Celestina Sophia Maria.
Over de herkomst van Segers x Becu nog steeds geen duidelijkheid. Evenmin over de vindplaats van Albert's stamboek 88638.
Op FamilySearch zijn de ouders van Karti te vinden en ook haar leeftijd (24) en geschat geboortejaar (1909). Dit o.b.v. haar huwelijksacte die helaas niet digitaal te raadplegen is. Overigens is de naam van Karti's moeder waarschijnlijk niet Orni maar Omi. Zie hiervoor de paspoortaanvraag van haar zuster Kamah Rasik bij het CBG. De familie is afkomstig van de Soenda-eilanden en woont (ook) in Tjimahi.
Peter Miebies - 10 sep 2024 - 14:54
@Bart
Uit NA 2.10.50 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: stamboeken en pensioenregisters van het leger in Oost-Indië (KNIL) blijkt dat de broer van Albert Segers de Nederlandse nationaliteit heeft. Dus dan mag je aannemen dat ook Albert die heeft (en uit Nederland afkomstig is).
Peter
Peter Miebies - 10 sep 2024 - 15:38
Achmad Supardi (zoon van I)
- AS is rond 1945 geboren
- Hij draagt de naam van zijn stiefvader
- Hij heeft geen Indonesisch uiterlijk
Van Alfons Segers is er een paspoortaanvraag (Oost-Indische bronnen, CBG). Er staat een foto van hem op waarop hij een "Indisch" uiterlijk heeft.
Alfons heeft dezelfde ouders als Albert, waarschijnlijk zal Albert dan ook Indische trekken hebben gehad. Aangezien Albert met een inlandse vrouw trouwt, lijkt het mij niet waarschijnlijk dat zijn eventuele zoon Achmad geen Indonesisch uiterlijk zou hebben. Dus of Albert Segers de gezochte X is??? (Zoals Marcella eerder ook al opmerkte was hij dan ook wel erg oud toen hij op zoek ging naar zijn zoon, tenminste als rond 2003 klopt. Hoe weten ze dat trouwens als de zoektocht is mislukt?)
Jean Baptist Segers (de vader van Albert en Alfons) is volgens diezelfde paspoortaanvraag geboren in Brussel. Zijn vrouw C.S.M. Becu op Java (Wonosobo). Jean Baptist had de Belgische nationaliteit, zijn vrouw door huwelijk ook, maar daarvoor de Nederlandse.
Anneke 12 - 10 sep 2024 - 17:05
@Anneke
De vragenstelster beschrijft Achmad als volgt: "he has dark brown hair and grayish-blue eyes, fair skin, and a tall nose, which is not typical for an Asian." Ik heb een uiterst onscherpe foto van hem gezien en als je mij zou vragen of die persoon Indonesisch zou kunnen zijn, dan zou ik dat bevestigen. M.a.w. soms zijn deze dingen subjectief en hangt het er maar vanaf vanuit welke etnische hoek je een bepaalde mening geeft. In ieder geval kan ik jouw redenatie heel goed volgen.
De zoektocht van X was bekend in Bukateja. Bij navraag herinnerde men zich dit gegeven.
De wortels van de ouders van Albert en Alfons lijken wel zeker in België te liggen, zie ook de opmerking G. Karssenberg. Maar dat beide zonen de Nederlandse nationaliteit hadden wordt niet alleen ondersteund door de paspoortaanvraag van Alfons maar ook door het gegeven dat de laatste in 1950 naar de Koninklijke Landmacht is overgegaan. Er is dus een zekere mate van waarschijnlijkheid dat ook Albert zich als Nederlander beschouwde en naar Nederland is teruggekeerd. De vraag is dan natuurlijk waar.
Mvg, Peter
Peter Miebies - 11 sep 2024 - 09:17
Via familysearch: Alfons Segers (1914–1984) • Person • Family Tree
Er zou volgens deze stamboom ook nog een broer Anton zijn geweest. Alfons en Anton schijnen in Indonesië te zijn overleden.
Anneke 12 - 11 sep 2024 - 09:45
Anton is een kind uit het 2e huwelijk van moeder Celestine Maria Sofia Becu, zie hier. Hij hoort dus in dit stamboompje niet thuis.
Peter Miebies - 11 sep 2024 - 10:22
Marcella de Jager - 11 sep 2024 - 11:59
@Marcella
Het één sluit het ander niet uit.
Het gegeven dat de gebroeders Segers in Nederland na 1950 niet te vinden zijn, laat een terugkeer naar Indonesië open.
Mvg, Peter
Peter Miebies - 11 sep 2024 - 23:58
Overleg met de vragenstelster heeft tot de voorlopige conclusie geleid dat geen andere Karti gevonden is dan degene die in 1933 in Bandoeng met A. Segers getrouwd is. De interneringskaart van Albert Segers lijkt dit te ondersteunen. Als dat juist is, is de conclusie voor de hand liggend dat A(lbert) Segers de gezochte overgrootvader is. De vraag is hoe dit aan te tonen.
Het "eenvoudigst" zou zijn met nazaten van Albert, Alfons of Anton in contact te komen maar die zijn vooralsnog niet te vinden. Ook afstammelingen van (de zussen) van Karti Rasik zijn in Nederland niet vindbaar (ondanks het gegeven dat er wel paspoortaanvragen bij het CBG liggen)..
Een alternatief is het doen van een autosomale DNA-test. Aanvraagster is daar mogelijk wel toe bereid maar ook daarvoor is een nazaat van Segers of Rasik nodig. Het is niet onmogelijk dat een nazaat zo'n test al eens gedaan heeft en dan komt een match vanzelf* naar voren (als beiden bij hetzelfde bedrijf de test laten doen).
*Afhankelijk van de mate van genetische verwantschap, kan ook dat nog de nodige puzzels opleveren.
Wanneer over e.e.a. iets te melden is, laat ik dat hier weten. Tot die tijd alle "meedenkers" dank voor hun bijdrage(n).
Mvg, Peter
Peter Miebies - 18 sep 2024 - 15:24 (laatst bijgewerkt 18 sep 2024 — 23:51 door auteur)
Ter aanvulling op bovenstaande,
In 2003 richtte een zekere Harry Segers zich tot de Stichting Pelita in het kader van een Wubo-aanvraag. Hij vertelde o.m. het volgende:
Zijn ouders waren
Albert Segers, geboren 14 augustus 1910, overleden 1993 in Indonesië;
Karti Rassi, Soendanese, geboren 1906, overleden 1988 in Indonesië.
Albert was KNIL-militair die in maart 1942 werd geïnterneerd en later naar Thailand werd gestuurd. Het gezin woonde op dat moment in Tjimahi, adres Jl. Raya 73. Het gezin had twee kinderen: Harry (1927) en Willy (1936). In 1942 waren zij dus 15 resp. 6 jaar oud.
In 1946 diende vader Albert bij de Gadjah Merah in Palembang, moeder Kassi en Willy Segers voegen zich bij hem. Harry ging in militaire dienst (later vanaf 1950 Luchtmacht Nederland) en woonde in Bandoeng. In mei 1951 vertrekt hij uit Indonesia a/b Kota Inten.
Willy woonde in 2003 in Tjimahi/Cimahi. Harry had geen contact meer met hem.
Tot zover de verklaring van Harry. Wat de volgende generatie betreft: zelf had hij geen kinderen, van Willy vermeldt hij wat dit betreft niets.
Passen we de data in de vraagstelling enigszins aan, dan lijkt alles te kloppen. Mogelijk dat Harry door zijn werk 'vernederlandst' is, en dat vader Albert, moeder Kassi en broer Willy in Indonesia zijn gebleven.
Rest nog slechts de vraag naar Achmad Supardi, wie was hij? Was Achmad (die de naam van een pleegvader schijnt te dragen) dezelfde als 'Willy' Segers?
Bert Immerzeel - 24 sep 2024 - 19:56
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.