stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Aanknopingspunten in andere publicaties


Profiel afbeelding

Ik heb me in het verleden beklaagt over alle publicaties zonder bronvermelding. Als gevolg daarvan zijn er filters geplaatst boven de maandelijkse lijst met aanknopingspunten. Maar de ergernis blijft. Deze maand kreeg ik 69 aanknopingspunten aangeleverd en slecht drie vermelden dat er bronnen vermeld waren. Ik blijf bij de mening dat genealogie zonder bronnen mythologie is.

Mag ik svp ook een filter dat ik alle aanknopingspunten zonder bronvermelding kan wegfilteren. Bronvermelding is een persoonlijke zaak, iedereen mag zelf weten of hij/zij ze vermeld of helemaal niet heeft. Maar ik wil best personen vergelijken, mits die gegevens ook ergens op gebaseerd zijn.

Gr. Jan

Jan Middelkoop

Genealogie hoort inderdaad gebaseerd te zijn op authentieke(!) bronnen.

Echter, ik ga het de plagiaatplegers niet al te gemakkelijk maken.
Serieuze onderzoekers die in mijn publicatie zien dat iemand is geboren in plaats X dan kunnen die geboorte vast wel vinden in het desbetreffende archief.
Serieuze onderzoekers kunnen bij mij ook om nadere informatie vragen (zoals het gewoonlijk ook gebeurt)

Ik ga het zeker niet makkelijk maken voor de kopieerders die naderhand een eigen draai aan de feiten geven ("geschiedvervalsing")

Grtn
 

Jan...

Jan... Ik ben het volkomen met je eens. Ik vermeld ook geen bronnen om dezelfde reden als door Jan... aangegeven. 

Mary Schroder

Jan en Mary, ik heb geen enkel probleem met de beslissing om een deel van je onderzoek buiten de publicatie op genealogieonline te houden. Ik wil ook graag aanknopingspunten in andere publicaties met die van mij vergelijken en valideren, maar als bij die andere publicaties nul bronnen staan dan weet ik niet of er in werkelijkheid wel of geen bronnen zijn. En van stambomen zonder bronnen ga ik geen personen als 'dezelfde' aangeven, dat zou aangeven dat die publicist alleen maar hoeft te kopiëren en klaar is kees. Mag wel, maar dan graag zonder mijn moeite om zijn personen te accorderen.

Jan Middelkoop

Kennis wordt niet minder door ze met anderen te delen, maar eerder méér!
Vanwaar toch die benauwde opstelling om alles voor jezelf te houden?
Wie dat zou willen, kan beter een schrift kopen dan op het internet publiceren.

Bovendien mag ieder toch zelf uitmaken hoe hij zijn/haar gegevens inricht?
Bij mijn weten zijn er geen wetsartikelen, die verplichten tot bronnen vermelden .
We moeten niet gaan bepalen hoe anderen hun hobby inrichten.

Jan Verkade

Jammer dat het geen ingeburgerd gebruik is om aan bronvermelding te doen, al is het maar naar een persoon van wie de data is gekopieerd, en die wellicht wel de bronnen heeft genoteerd. Ook ik heb mij vroeger schuldig gemaakt aan het niet vermelden van bronnen, maar dat was meer uit luiheid. Ik ben nog steeds regelmatig bezig om die leemtes in data te herstellen.

Inderdaad Jan en Mary, ik weet uit ervaring hoe frustrerend het is om jouw, met veel moeite en tijd verzamelde, data binnen de kortste keren zonder enige verwijzing in andere stambomen gekopieerd te zien, maar ik heb mij daar in berust. Immers, van mijzelf weet ik dat in mijn stamboom verreweg de meeste data verifieerbaar is, en dat mijn familie en mijn vrienden hierop kunnen vertrouwen.

Toch moet ik bekennen dat als ik na lang zoeken naar bijvoorbeeld een doopdatum er een vind zonder bronvermelding, ik deze na positieve verificatie, toch opneem in mijn stamboom met vermelding van het betreffende doopregister, en NIET met vermelding van de persoon bij wie ik die datum heb gevonden. En waarom niet? Omdat ik dan niet kan zien of deze persoon de gegevens zelf (met de nodige inspanningen) heeft gevonden, of gewoon rücksichtlos heeft gekopieerd van iemand anders.

Maar als het gaat om vergelijking van Aanknopingspunten, dat ben ik het volledig met Jan Middelkoop eens (en trouwens ook met de eerste alinea van de reactie van Jan Verkade), de mogelijkheid van het wegfilteren van alle data zonder bronvermelding is een een absolute noodzaak!

E Sanders


Het gaat niet om een benauwde opstelling maar dat iemand zonder het te vragen gegevens overneemt die je zelf gevonden hebt en dat kan tijd kosten, ik vraag het altijd en als ik het openbaar maak dan vermeld ik ook degene van wie ik het overneem.

J. Chr. BestemanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu