stamboomforum

Forum logoFamilySearch » Let op met FamilySearch scannummers: deze zijn niet constant! opgelost



Profiel afbeelding

Ik merkte bij mij onderzoek naar de DTB van Hazerswoude dat er scans zijn gemaakt van originele films die meer dan 3000 plaatjes bevatten.
FamilySearch helpdesk heeft mij bevestigt dat zij nu met een project bezig zijn om deze series op te breken in kleinere, zelfstandige series, wat tot gevolg kan hebben dat ook het scannummer van een individuele akte wijzigt. Indien je dus een akte gevonden hebt die op scan 319 van 1134 stond, dan kan die nu opeens op scan 52 van 261 staan.

FamilySearch adviseert om in je bronvermelding het originele Film number op te nemen, aangezien dat voor hen een constante is. Het scannummer kan door FamilySearch op ieder willekeurig moment gewijzigd worden en aan permalinks doen ze ook (nog ?) niet.

Michaël

Boers 2 - 18 dec 2023 - 13:20

Het ligt er naar mijn idee maar net aan hoe je dan je bronvermelding documenteert.

Mijn ervaring is, dat (zelfs) wanneer je een "oude" url/link van een scan (alles vanaf ? is "overbodige info", kun je dus weglaten) gebruikt, je nog steeds bij de juiste scan (uit)komt. De "nieuwe" url/link staat dan/daarna in de adresbalk.

Bijv. met de "oude link/url"  https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-17554-60095-32 kom je nog steeds bij de huwelijksbijlagen Berendsen-Beusing, waarbij dan de "nieuwe link/url" in de adresbalk dan is https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-FQSW-P7
 

Bij het opnieuw ingeven van een url/link van een scan komt het ook voor dat het (oorspronkelijke) scannummer daarna (en "uiteraard" het aantal scans ) afwijkt. Maar ook dan krijg je nog steeds de juiste scan in beeld.

Ik heb jammer genoeg hiervan niet zo snel een voorbeeld paraat.

Willem H. - 18 dec 2023 - 20:38 (laatst bijgewerkt 18 dec 2023 — 20:39 door auteur)


Dag Willem,

Dank voor je aanvulling. Ik heb mezelf juist aangeleerd om geen URL's in bronvermeldingen op te nemen, omdat die zo vaak veranderen en dacht dat ik met scannummer en totaal aantal scans per serie veilig zat. Maar, ook dat bleek dus niet zo te zijn. Ik wilde met dit onderwerp anderen slechts attent maken op het feit dat er door FamilySearch nog steeds gesleuteld wordt aan de presentatie van hun scans op het Internet en dat het allemaal nog niet uitgekristalliseerd is.

Michaël

Boers 2 - 19 dec 2023 - 11:05







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu