stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » E u r o p a, 1405: middeleeuwse Adel, Heraldiek & Genealogie: KB plaatst Wapenboek op internet!


Profiel afbeelding

Bericht http://forum.archieven.org/index.php?topic=27028.0 

door Ruud Straatman op Het Archiefforum, 9 juni 2010, citaat:

____________________________________________________

" De Koninklijke Bibliotheek heeft een bijzonder middeleeuws handschrift gedigitaliseerd. Het Wapenboek Beyeren bevat meer dan duizend tekeningen van wapenschilden en kan worden gezien als een Who's Who van de middeleeuwen.


Zie: http://www.kb.nl/galerie/wapenboek/index.html

Het [...] is geschreven door Claes Heynenzoon, die rond 1400 een van de belangrijkste diplomaten van de Nederlanden was. Het belang van de heraldiek (wapenkunde) was steeds groter geworden in de loop van de middeleeuwen. Zowel op toernooien als op het slagveld waren ridders in helm en harnas volledig onherkenbaar, tenzij zij zich onderscheidden met een wapenschild. Bovendien werden de wapens gebruikt om aan te geven bij welke heer men hoorde, op het slagveld ook geen onbelangrijk gegeven. De heraut beheerde de wapenschilden en introduceerde de ridders bij toernooien, een gedegen kennis van de internationale ridderschap hoorde dus bij zijn taak. De auteur legde zijn kennis van de internationale ridderschap vast in dit wapenboek. Het handschrift is rond 1405 geschreven in Den Haag.
Het Wapenboek [...] is in 1581 verkeerd gebonden. In de presentaties op de KB-website is de oorspronkelijke volgorde hersteld [...] . "

___________________________________________

Einde citaat. Zie verder de websites!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Erg mooi!

Herculaas
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.