stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » wapenboekProfiel afbeelding

Een prachtig wapenboek Anno 1581 gedigitaliseerd:

www.kb.nl/wapenboek

WvR - 19 jun 2010 - 13:40

KB schrijft: "Het Wapenboek Beyeren is geschreven door Claes Heynenzoon, die rond 1400 een van de belangrijkste diplomaten van de Nederlanden was. [] De heraut beheerde de wapenschilden en introduceerde de ridders bij toernooien, een gedegen kennis van de internationale ridderschap hoorde dus bij zijn taak. De auteur legde zijn kennis van de internationale ridderschap vast in dit wapenboek. Het handschrift is rond 1405 geschreven in Den Haag."

Deze zeer welkome digitalisering werd ook gemeld in bericht 'Europa, 1405' door Herculaas van 11 juni 2010, met afbeelding.

Een ander prachtig wapenboek en ook gedigitaliseerd werd eerder gemeld door Jan K. in reactie op de vraag van Mo (van der Torren) 'Van wie is dit familiewapen?'op 6 mei 2010: De 'Inscriptiones van Aernout van Buchel' (http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/handschriften/buchelius/inscriptiones).

Alle goede dingen in drieën:  het BHIC heeft de jaarrekeningen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ?s-Hertogenbosch 1329-1620 toegankelijk gemaakt en ook drie bijbehorende wapenboeken gescand: http://www.bhic.nl/index.php?id=11885

Willem H. Kranendonk - 1 dec 2010 - 16:22


Voor Zeeuwse wapens en geslaagd voorbeeld van wapenonderzoek zie :

http://www.familieboot.com/familiewapens/kroniek.php

met weergave van de wapens van de 'Edele en Aensienelijke geslachten in het Souverain Graefschap van Zeeland'  uit de Kroniek van Zeeland, geschreven door Mattheus Smallegange in 1696.

Die wapens (helaas niet zodanig gedigitaliseerd dat ook alle onderschriften leesbaar zijn) zijn ook te zien in:

http://www.verenigdebooten.nl/bootwapens2.html

met de neerslag van het  volledige wapenonderzoek Boot, alsmede een overzicht van Boot-wapens in NL, B en GB.

Willem H. Kranendonk - 13 dec 2010 - 16:34Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu