stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Onbekend wapen uit de 17e eeuw (3 harten (?) op rode ondergrond)


Profiel afbeelding

Hallo Yvon,

Hartelijk dank voor je zoektocht. Het wapen op de foto lijkt inderdaad sterk op het wapen dat op het schilderij staat, alleen de kleuren zijn omgedraaid. Blijft het dan het wapen voor de familie en kan dat in de heraldiek?

Gegroet,

Freddy

Freddy

Freddy,

Gekeken naar de vraag hij vraagt: Dieses Wappen stammt von einem Barockbild uit 1632.

Het kan natuurlijk zijn dat het veranderd is in 1710, qua kleurcombinatie.

Om er meer over te weten zou ik je aanraden om hem naar een deskundige van de heraldische vereniging te verwijzen.

Succes,

Groet,

yvon

Cornelis Lampsins, gedoopt Vlissingen 17 September 1600, overleden Vlissingen 2 September 1664, trouwde Vlissingen 15 Februari 1628 Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot. Hij was koopman en reder, Burgemeester 1650 - 1652, Gecommitteerde bij de onderhandelingen met Frankrijk over een handels- en vriendschapstractaat in 1662, Baron van Tobago, Ridder in de Orde van St. Michiel. Het Schild vertoont linksboven de wapens van de vier grootouders, nl. Lampsins (lam), Velders (klaverbladen), Munniks (monnik) en de Budt (botjes); onder: dat van het eiland Tobago of Nieuw Walcheren in West-Indië (dolfijn) en dat van het West-Indische eiland Sint Maarten (beide bezittingen van de familie Lampsins); als hartschild Franse lelies. Om het schild de ordeketen van Sint Michiel. 

yvon

Freddy,

Bron: www.vlissingen.nl

 

Het Lampsinshuis Direct achter het beeld van de vissersvrouw op de Nieuwendijk, tegenover de vroegere vissershaven en de huidige jachthaven, staat het Lampsinshuis, een voorbeeld van een 17e-eeuwse rederswoning. In juli 2002 opende hier het Maritiem muZEEum Zeeland haar deuren.

Cornelis Lampsins was de belangrijkste Zeeuwse reder van die eeuw en liet dit kapitale pand in 1641 bouwen. Lampsins rijkdom was dan ook ongekend voor die tijd; hij was eigenaar van tientallen schepen en bezat het eiland Tobago in het Caraïbisch gebied. In 1662 kocht hij voor veel geld van de Franse koning Louis XIV de titel van baron, nadat een aanvraag van de Hollandse adel was afgewezen. Een van de voorrechten van de hogere adel was dat zij een dubbelspan mochten gebruiken. Lampsins was in zijn tijd dan ook de eerste Zeeuw die rondreed in een karos met vier paarden!

In de 17e eeuw was de Nieuwendijk het belangrijkste deel van Vlissingen. Op de begane grond van het gebouw was het kantoor. Lampsins zelf woonde op de eerste verdieping. Vanuit het torentje op het dak kon hij uitkijken naar de binnenkomende schepen die pal voor de deur gelost konden worden.

Een leuk historisch detail: Michiel de Ruyter begon als touwslagersjongen bij de familie Lampsins en werd later kapitein op een van hun schepen. Door zijn later imposante carrière als vice-admiraal overvleugelde De Ruyter uiteindelijk zijn vroegere werkgever ruimschoots qua beroemdheid.

yvon

Yvon, ik begrijp het niet. Van verschillende kanten is Freddy erop gewezen dat het wapen uit het Duitse forum 3 bladeren vertoont, geen harten. Waarom dan toch weer naar een wapen met harten gezocht? Heb je de tussenligende berichten misschien gemist?


groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans,

Ik zag ze als hartjes.


Groet,

yvon

Bijzonder jammer. Het was een hoogst interessant topic.

Leo Houben


Freddy,

Ben je er nog uit kunnen komen van wie het is?

mvg

yvonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu