stamboomforum

Forum logoFora » Familiewapens » wie herkent dit symbool? grafzerk van Jan van Noordwijk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Geachte heer Angevaare,

Mogelijk zijn er familieverbanden in heel Europa, dus het loont misschien de moeite om

in Google op allerlei taalvarianten te gaan zoeken :

"halve lelie" + "halve ster"

"halbe Lilie" + "halber Stern"

"half lily" + "half star"

"demi(e) fleur-de-lis" + "demi étoile"

Ook daarbinnen kan men een àndere zoekterm overwegen, natuurlijk. Een Nederlander zou immers het zegel/wapen óók kunnen beschrijven als "het is half lelie, half ster" (Duits: "es ist halb Lilie, halb Stern").

Als u dit alles toepast, vindt u allerlei zoekresultaten die mogelijke antwoorden suggereren. Bijvoorbeeld: 

- Misschien had deze Jan van Noordwijk een middeleeuwse Poolse connectie in de familie?

Hier http://www.dokumentyslaska.pl/Regesten/Reg%20num/3543-4599/sr%204066.html

wordt een wapen beschreven als "eine halbe Lilie und ein halber Stern", met een bijschrift

"S[igillum] Zechonis de Rasmeriz", oftewel: "Het zegel van Zecho van Rasmeriz" ; vóór 1945 geheten Raczmaricz = Dürrjentsch, in het district Kreis Breslau, in Silezie ; het tegenwoordige Radomierzyce, bij de Poolse stad Wroclaw (zie http://gov.genealogy.net/item/show/RIEHOFJO81MA) - beeldcitaat :

- Wellicht, indachtig de woorden van de heer Stefan Lambregts,

is het beter om die trefwoorden omgekeerd in te zetten,

dus als een wapenbeschrijving-in-spiegelbeeld : half ster, half lelie.

Eén van de mogelijke treffers is hier een beschrijving van het wapen van een familie Möller uit de regio Lüneburg in Noord-Duitsland, aangebracht op het klooster Kloster Wienhausen (http://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Wienhausen), vermeld op http://www.inschriften.net/lueneburg-kloester-ebstorf-isenhagen-luene-medingen-walsrode-wienhausen/inschrift/nr/di076-0111.html, beeldcitaat:

En zo zijn er héél veel interessante mogelijkheden te vinden, met die zoekterm-combinaties in vier talen!

Het is natuurlijk maar een primitieve manier van onderzoek doen, via Google-trefwoorden,

maar wie-weet, levert het iets nuttigs op...

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Bedankt voor het meedenken Dimitri. Vooralsnog heb ik geen andere aanwijzingen dan dat Jan een Noordwijkse dorpeling was, waarvan het maar de vraag is of hij een adellijke achtergrond had. De eerdere discussie in dit onderwerp in aanmerking genomen, zal ik eerst proberen te achterhalen of de uitleg dat de twee figuren een religieuze betekenis hebben, hout snijdt. Als dat niet zo is en de figuren toch een heraldische betekenis hebben, dan is verder onderzoek in die richting niet eens zo belangrijk meer, want dan was hij geen lid van de familie Van Noordwijk.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans,

Ik moest meteen denken aan Maria, Sterre der Zee. (Lelie en Ster). Zij is de patrones van zeelieden. Dit hoort wel echt bij Noordwijk

Ik moest ook denken aan de voormalige Mariakapel bij het Langeveld, die als dank voor redding van de verdrinkingsdood door een edelman omstreeks 1330 ? zou zijn gebouwd.

Wie kan die edelman trouwens geweest zijn ?

De attributen achter het wapen kan ik niet zo goed verklaren. Een vogel en ?

Apollonia

Hallo Apollonia

Dat is een inderdaad een mooie aanvulling op de suggestie van Chris. Ik denk dat ik niet verder in de heraldische hoek hoef te zoeken, maar dat het een en al religieuze symboliek was (Sterre der Zee, daar hoorde ik mijn moeder ook wel eens over, nu je daar over begint....).

De kapel van Langeveld was ook aan Maria gewijd, maar in relatie tot de Hofkapel en Jan van Noordwijk zal dat wel toeval zijn.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Hallo Frans.

Ik heb de foto goed bestudeert

Wanneer het een (halve) 6 puntige ster voor moet stellen is het een half Hexagram later de David ster genoemd.

In de ster punten staat een passer afgebeeld die staat op een maatlat een symbool van de vrijmetselarij.

Wanneer ik de afbeelding zie is die van een grote kwaliteit ,wat er omheen staat is van een veel mindere kwaliteit.

Je zou bijna gaan denken dat dat later er bij is gemaakt,misschien om de aandacht af te leiden van het vrijmetselarij teken.?

Het linker deel lijkt een zwaard in schede het rechterdeel kan ik niks van maken.Ik kan mij niet indenken dat men zo'n nietszeggende afbeelding liet aanbrengen.

De afbeeldingen op de hoeken zijn die ook zo mooi gemaakt als de figuur?

Groeten,Piet.

Pieter van de Ruit.

Piet

Bedankt voor het meedenken. Uit de discussie kwam nog niet zo naar voren dat Jan van Noordwijk in 1515 overleed. Ik weet niets over vrijmetselarij, maar als ik de Wikipedia pagina erover nalees, dan lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat in die jaren in Holland er al sprake was van deze beweging.

Als je de afbeeldingen op de hoeken wilt zien, probeer dan de link in mijn oorspronkelijke vraag, het is een album met meerdere foto's waar er ook een paar van de hoeken bijstaan.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Hoi Frans.

Ik drukte mij wat verkeerd uit de genoemde symbolen, ook gebruikt door de Vrijmetselarij zijn al veel ouder de Egyptenaren kenden deze al.

De andere foto's heb ik ook gezien de tekst en de hoekfiguren zijn uitgebeiteld.Het figuur centraal lijkt mij hoger te liggen dan de rest van de steen.Iets waar ik steeds aan moet denken is dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn.Dat men bezig was om de lelie vorm te geven men halverwege daarmee is gestopt en verder is gegaan met de ster.(of anders om).

De lelie is het symbool van oa het Franse vorstenhuis een grafsteen van een geestelijke met iets koninklijks er op dat past niet lijkt mij.

En ik maar zoeken naar info van Jan van Noordwijk,zijn naam was Johan van Noortwijck Ovl 1515.

Op deze achternaam is heel wat te vinden (van Westrenen)van Noordwijck rond Amersfoort / Utrecht.vanaf rond 1350. De eerste van de dubbele achternaam ging er op een gegeven moment vanaf.

Ik weet niet of je er wat aan hebt.

Er werdt nog opgemerkt dat linksboven een soort van haak is afgebeeld ik ben het daar niet mee eens. Al zou het zo zijn.En je zou dit "wapen" bijv van koper maken dan zou het helemaal scheef hangen.De "haak"zit behoorlijk links van het midden.

Groeten,Piet.

Ps.mooie site heb je gemaakt over Noordwijk en je kwartierstaat.

Pieter van de Ruit.

Dank je Piet. Ik vind de uitleg zoals Chris en Apollonia eraan hebben gegeven (dus religieuze symbolen in relatie tot Maria) nu wel de meest overtuigende. Dat verwerk ik ook in het stukje dat ik over Jan schrijf.

Die schrijfwijze van zijn naam, daar hoef je je niet zo om te bekommeren. Ik ben "Johan" niet een keer in de originele bronnen tegengekomen, dat is een hedendaagse interpretattie die ze op het bordje bij de zerk hebben gezet. In het Latijn gestelde stukken hebben het natuurlijk weer over Johannis. En in de stukken van bijv. Hof van Holland wordt zijn toenaam als Noortich of Noortigh geschreven.

De familie Van Westreenen uit Amersfoort ken ik, die zijn niet verwant aan de Noordwijkse Van Noordwijks.

(Overigens, er is daar nog een zerk van een priester waar op de hoeken de symbolen van de vier evangelisten staan. In genealogisch opzicht had ik er helaas dus niets aan).

groeten, Frans

Frans Angevaare


In een artikeltje over het pauselijk wapen van paus Franciscus van de hand van Hans van Heijningen in het Heraldisch Tijdschrift 19 (2013) Nr. 2 wordt opgemerkt dat de vijfpuntige ster het Maria symbool is. Dat symbool stond op zijn kardinaalswapen en is in het pauselijk wapen veranderd in een achtpuntige ster, wat verwijst naar de acht zaligsprekingen uit de bergrede. Dus de eerder genoemde associatie van de zespuntige ster met Maria komt een beetje op losse schroeven te staan, tenzij uit estetische overwegingen voor een halve zespuntige ster komend uit de deellijn is gekozen. Bij het CBG kom je wel halve sterren tegen in een doorsneden wapen komend uit de snijlijn, maar enkel een halve achtpuntige (even aantal) ster komend uit de deellijn. Een halve vijfpuntige (oneven aantal) ster komend uit de deellijn is natuurlijk ook geen gezicht.

Chris van DijkumPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!