stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » wie herkent dit symbool? grafzerk van Jan van Noordwijk



Profiel afbeelding

Piet

Bedankt voor het meedenken. Uit de discussie kwam nog niet zo naar voren dat Jan van Noordwijk in 1515 overleed. Ik weet niets over vrijmetselarij, maar als ik de Wikipedia pagina erover nalees, dan lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat in die jaren in Holland er al sprake was van deze beweging.

Als je de afbeeldingen op de hoeken wilt zien, probeer dan de link in mijn oorspronkelijke vraag, het is een album met meerdere foto's waar er ook een paar van de hoeken bijstaan.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 7 apr 2013 - 01:11

Hoi Frans.

Ik drukte mij wat verkeerd uit de genoemde symbolen, ook gebruikt door de Vrijmetselarij zijn al veel ouder de Egyptenaren kenden deze al.

De andere foto's heb ik ook gezien de tekst en de hoekfiguren zijn uitgebeiteld.Het figuur centraal lijkt mij hoger te liggen dan de rest van de steen.Iets waar ik steeds aan moet denken is dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn.Dat men bezig was om de lelie vorm te geven men halverwege daarmee is gestopt en verder is gegaan met de ster.(of anders om).

De lelie is het symbool van oa het Franse vorstenhuis een grafsteen van een geestelijke met iets koninklijks er op dat past niet lijkt mij.

En ik maar zoeken naar info van Jan van Noordwijk,zijn naam was Johan van Noortwijck Ovl 1515.

Op deze achternaam is heel wat te vinden (van Westrenen)van Noordwijck rond Amersfoort / Utrecht.vanaf rond 1350. De eerste van de dubbele achternaam ging er op een gegeven moment vanaf.

Ik weet niet of je er wat aan hebt.

Er werdt nog opgemerkt dat linksboven een soort van haak is afgebeeld ik ben het daar niet mee eens. Al zou het zo zijn.En je zou dit "wapen" bijv van koper maken dan zou het helemaal scheef hangen.De "haak"zit behoorlijk links van het midden.

Groeten,Piet.

Ps.mooie site heb je gemaakt over Noordwijk en je kwartierstaat.

Pieter van de Ruit. - 7 apr 2013 - 13:58

Dank je Piet. Ik vind de uitleg zoals Chris en Apollonia eraan hebben gegeven (dus religieuze symbolen in relatie tot Maria) nu wel de meest overtuigende. Dat verwerk ik ook in het stukje dat ik over Jan schrijf.

Die schrijfwijze van zijn naam, daar hoef je je niet zo om te bekommeren. Ik ben "Johan" niet een keer in de originele bronnen tegengekomen, dat is een hedendaagse interpretattie die ze op het bordje bij de zerk hebben gezet. In het Latijn gestelde stukken hebben het natuurlijk weer over Johannis. En in de stukken van bijv. Hof van Holland wordt zijn toenaam als Noortich of Noortigh geschreven.

De familie Van Westreenen uit Amersfoort ken ik, die zijn niet verwant aan de Noordwijkse Van Noordwijks.

(Overigens, er is daar nog een zerk van een priester waar op de hoeken de symbolen van de vier evangelisten staan. In genealogisch opzicht had ik er helaas dus niets aan).

groeten, Frans

Frans Angevaare - 7 apr 2013 - 18:56


In een artikeltje over het pauselijk wapen van paus Franciscus van de hand van Hans van Heijningen in het Heraldisch Tijdschrift 19 (2013) Nr. 2 wordt opgemerkt dat de vijfpuntige ster het Maria symbool is. Dat symbool stond op zijn kardinaalswapen en is in het pauselijk wapen veranderd in een achtpuntige ster, wat verwijst naar de acht zaligsprekingen uit de bergrede. Dus de eerder genoemde associatie van de zespuntige ster met Maria komt een beetje op losse schroeven te staan, tenzij uit estetische overwegingen voor een halve zespuntige ster komend uit de deellijn is gekozen. Bij het CBG kom je wel halve sterren tegen in een doorsneden wapen komend uit de snijlijn, maar enkel een halve achtpuntige (even aantal) ster komend uit de deellijn. Een halve vijfpuntige (oneven aantal) ster komend uit de deellijn is natuurlijk ook geen gezicht.

ChrisvD - 9 jul 2013 - 19:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu