stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Herkomst van een familiewapen uit Rietstap's Armorial G?n?ralProfiel afbeelding

Beste lezer,

In het Armorial Général van Rietstap heb ik een familiewapen gezien. Nu wil ik graag de herkomst daarvan achterhalen, maar ik weet niet hoe ik dat moet doen. Is er iemand die me tips kan geven over hoe ik dat aanpak?

Met vriendelijke groet,

C. - 5 jan 2016 - 21:35

Wat bedoel je precies met " herkomst achterhalen" ? Wil je weten of " jouw" voorvader het betreffende wapen gevoerd heeft of iets weten over de gevoerde figuren? Er zijn veel gelijknamige families met verschillende familiewapens dus je vraag is me niet helemaal helder............

Annemarie57 - 6 jan 2016 - 11:46

Ik zou graag willen weten wie het wapen als eerste voerde (zeg maar de "oprichter" of "bedenker" van het familiewapen). Op die manier hoop ik te kunnen ontdekken of dat die persoon verwant is aan mijn familie. Ik weet echter niet goed hoe ik dit moet aanpakken, omdat Rietstap niet beschrijft van welke familie het wapen precies afkomstig is. Ik weet alleen uit welk land het komt. Verheldert deze uitleg mijn vraag?

C. - 6 jan 2016 - 11:50

Verheldert deze uitleg mijn vraag?

Carola, nee.

ik denk, dat je vraag pas helder wordt, als je vertelt om welk familiewapen het gaat, als je via het forum wilt weten, wie het wapen het eerst voerde.

Jan Clavaux - 6 jan 2016 - 12:05

Het familiewapen van "van Balkom" (blauw, met drie gouden chevronnen)

C. - 6 jan 2016 - 12:06

@Carola,

ik zie, dat je hierover ook al hebt gecorresponderd met het CBG. Deze correspondentie verduidelijkt je vraag, dus ik ben zo vrij, om daar naar een link te plaatsen: LINK

Jan Clavaux - 6 jan 2016 - 12:21

Z voor wat het waard is: Rietstap is redelijk achterhaald, zo niet waardeloos bij gebrek aan vermelding van bronnen.

Heb even het draadje bij het CBG forum gelezen en je begint gewoon verkeerd om. Eerst bewijzen dat genoemde dame in je stamboom thuishoort, pas dan je hoofd breken over de betekenis van het wapen. Er zijn heel veel families die kepers voerden in hun wapen..............

Annemarie57 - 6 jan 2016 - 12:24

Het klopt dat ik daar eerder over gecorrespondeerd heb, maar helaas heeft dat geen verduidelijking opgeleverd. Het enige advies wat ik kreeg was dat ik de eigen stamboom moest uitzoeken. Daar ben ik uiteraard al mee bezig, maar dat zegt niets over dat familiewapen. 

C. - 6 jan 2016 - 12:36

Het hoeft zelfs helemaal niet om dezelfde familie te gaan. Alsje maar ver genoeg teruggaat wordt het meestal wel duidelijk of er een wapen was (de meeste families hadden geen wapen, althans in mijn kwartierstaat zijn het er maar heel erg weinig) en of dat dit wapen is.

Annemarie57 - 6 jan 2016 - 13:38

Daar was ik me inderdaad al van bewust, vandaar dat ik probeer te achterhalen wie dit wapen als eerste voerde. Op die manier kan ik kijken of die persoon te herleiden is naar mijn familie.

C. - 6 jan 2016 - 13:41

Jouw vraag is dus (als ik het goed begrijp), wie de vader was van Catharina Anna van Balkom, getrouwd met een "Kapitein van Coevorden" ergens in een onbekende eeuw.

Een ongebruikelijke vraag, maar die moet op te lossen zijn, als dit echtpaar werkelijk bestaan heeft.

Jan Clavaux - 6 jan 2016 - 13:48

Nee...mijn vraag blijft eigenlijk hetzelfde...wie voerde dit wapen het eerst (en is als het ware de oprichter ervan)?

Ik heb hier ook met andere mensen over gesproken en de naam van Catharina Anna van Balkom kwam als tip daaruit 
naar voren. Ik ben er dus totaal niet zeker van of die Catharina (getrouwd met die Kapitein van Coevorden) iets te maken heeft
met het familiewapen, maar dat is de tip die ik kreeg. Omdat ik zelf niet verder kwam met die namen, heb ik de juistheid van die tip ook niet kunnen controleren. 

C. - 6 jan 2016 - 13:54

Is dit hem???

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 6 jan 2016 - 14:13

Het schild (blauw met de drie gouden chevronnen erop) klopt, de overige versieringen heb ik er nog nooit omheen gezien.

C. - 6 jan 2016 - 14:16


Ik wil je echt niet van het kastje naar de muur sturen, maar dan zal je toch terug moeten naar het CBG en je vraag wat begrijpelijker stellen.

http://www.heraldischedatabank.nl/databank/indeling/detail?f_strings_naam_facet[0]=Balkom%2C+van

en http://www.heraldischedatabank.nl/databank/indeling/gallery?f_strings_naam_facet[0]=Balckom%2C+van

veel succes!

Jan Clavaux - 6 jan 2016 - 15:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu