stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Het familiewapenboek en of de kunstenaar die de volgende tekeningen maakte i.v.m. Dondorff .


Profiel afbeelding

Goedendag geachte forumers,

Ik ben op zoek naar het familiewapenboek waar de volgende tekeningen / schilderingen in staan wellicht gaat het ook om losse bladen die op aanvraag gemaakt zijn in dat geval welke kunstenaar in welke periode het gemaakt heeft. 

 

Met vriendelijke groeten,

Stephan

Stephan Dondorff

Afbeelding 1 is als familiewapen Stigter hier te vinden: http://stamboomclasinastigter.blogspot.nl/

Dit wapen is beschreven in 1949 in "Nederlands Patriciaat"
Wapen: in rood een gouden hart, vergezeld van drie zilveren lelies, waarvan de onderste omgekeerd.
Helm: aanziend.
Wrong: zilver en rood.
Helmteken: het hart van het schild tussen een rode vlucht.
Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.

Afbeelding 2 is een fantasiewapen, dat overal op internet voorkomt, steeds met een andere familienaam.

Afbeelding 3 is als familiewapen Camstra hier te vinden: http://assinks.nl/FamkronNieuw.htm

Dit wapen Camstra is voor het eerst afgebeeld in het "Adelijk wapenboeck" van F.L. van Burmania.
gedeeld: I de Friese adelaar; II in blauw een ster, vergezeld boven van een kam met twee rijen tanden en onder van een liggend achtspakig wiel met uitkomende naaf, alles goud.
Helmteken: een uitkomende zilveren eenhoorn, goud gehoornd.

Jan Clavaux

Beste Jan Clavaux,

Ten eerste het wapen Dondorff als fantasie te bestempelen is onterecht de familie wordt o.a. door Rietstap genoemd door Bucelini door Seiffert door Siebmacher en vele andere genealogische boeken en wapen boeken en andere geschriften. Het wapen met de arm is een van een aantal familiewapens die de familie eeuwenlang gebruikte.  Het is een Duitse naam vanaf 1398 belegt zie ook Heideloff voor dit wapen en daarvoor ook al in oorkondes genoemd wordt. 

Ten tweede gaat het me er niet om welke familie waar zelf een website heeft of genoemd wordt in een andere vorm of andere wapentekening maar uit welk boek of van welke kunstenaar de tekeningen die ik laat zien oorspronkelijk komen en zoals duidelijk te zien is hebben de twee aan de rechterkant zeer grote overeenkomsten en het eerste is een iets afwijkende doch in dezelfde stijl getekend. 

Het 2e met naam Dondorff heeft mijn vader als kopie (van waarschijnlijk al kopie) opgestuurd gekregen in het jaar 1988 en toen was het internet er niet tenminste niet in de vorm die we nu kennen en zal heus niet op het internet of photoshop in elkaar geknutseld zijn. Ik heb zelf de oude kopie gescand en is degene die hierboven staat waarschijnlijk gaat het om een kunstenaar de Duitse familie Dondorff / Dondorf heeft willen afbeelden in 'zijn stijl'.

Stephan

Stephan Dondorff

Beste Stephan,

kennelijk heb ik een deel van je vraag niet goed begrepen.
Wat betreft de afbeeldingen 1 en 3, deze zijn niet door een kunstenaar getekend.
Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat zulke afbeeldingen worden gemaakt met behulp van een computer. Zie bijvoorbeeld: http://www.prometheus-delft.org/herald.html

De overeenkomsten tussen de drie afbeeldingen zijn alleen de attributen (helm, wrong, helmteken en dekkleden).
Die zou je als het ware kunnen beschouwen als de lijst van een schilderij.
De wapens zelf zijn in wezen totaal verschillend.

Hopelijk zijn er andere forumleden, die de andere aspecten van je vraag naar tevredenheid kunnen beantwoorden.

vriendelijke groet, Jan.

Jan Clavaux

Hallo Jan,

Bedankt voor de reaktie deze heraldiek is mij ook wel bekend en juist de overeenkomst tussen de attributen die je noemt is wat mij deed vermoeden dat deze afbeeldingen door dezelfde persoon gemaakt zijn bij het zoeken naar een eventuele kunstenaar heb ik ook een aantal sites bekeken en net als de site die je noemde worden deze wapens in heel andere opzet gemaakt meer de moderne stijl voorzover ik kon vinden is er geen die de bovengenoemde oude stijl meer hanteert. 

De wapens in deze stijl zijn door deze 2 families zelf op het internet gezet en andere in deze stijl heb ik nog niet gezien op het internet. 

Helaas hebben de beide websites van de desbetreffende families geen e-mail adres anders had ik kunnen vragen of er wellicht nog iemand wat meer over weet. Dat de originelen in recente tijd computer gemaakt zijn geloof ik echter niet. Wellicht is er nog een familie met een familiewapen in dezelfde stijl die er wat over kan zeggen.

Stephan

Stephan Dondorff

Rond 1985 kon je bij het Centraal Bureau voor Genealogie onderstaande kleurplaat kopen, om zelf verder in te vullen. Het maakte deel uit van een soort starterspakket voor mensen, die van genealogie hun hobby wilden maken.

Ik vermoed dat dit de uiteindelijke basis is van alle drie de hierboven afgebelde wapens.

Jan Clavaux

Hallo Jan,

In alle vriendelijkheid heb ik er hartelijk om gelachen dit lijkt me toch een totaal andere stijl ; de helm doet me denken aan Ivanhoe - Roger Moore destijds een zwart wit serie overigens een mooie helm die men zich doorgaans bij een ridder voorsteld maar wat ik van de heraldiek af weet een niet toegestane vorm van helm is. Meer voor iemand die een simpel sprookjeswapen wil maken.

Dat zal inderdaad een kleurplaat voor kinderen zijn geweest of iets dergelijks.

Stephan

Stephan Dondorff

"wat ik van de heraldiek af weet een niet toegestane vorm van helm"

Vertel ze dat maar bij de Heraldische Databank Doei!

Veel succes verder,

Jan

Jan Clavaux

Hoi,

Ook de wapens die daar staan zijn weer heel anders dan het plaatje die je hierboven neergezet hebt het gaat daar om traliehelmen die wel gebruikelijk zijn en de kleurplaat lijkt daar niet op en is meer een vizierhelm maar bedankt voor het proberen te helpen. 

Wellicht weet iemand anders het antwoord uit welk boek of bladen van welke uitgever of welke kunstenaar de wapens Stigter, Camstra en Dondorff komen.

Stephan

Stephan Dondorff

Hallo Stephan,

Ik heb wel een link voor u naar een artikel over de veldwachters Lodewijk en diens zoon Willem Dondorff. Hierin wordt aan het einde dhr. W.K. Dondorff te Ees genoemd als genealoog van de familie Dondorff. Misschien kan hij u verder helpen? Hij staat gewoon in het telefoonboek. Of is dit soms uw vader?  

Link artikel: https://issuu.com/historiebeilen/docs/beilen-2006-1

M.v.g.,

Margreet Pol

(Mijn stamboom: http://gw.geneanet.org/margreetp_w?lang=nl&pz=margreet+annechien&nz=pol&ocz=0&p=johanna+sophia+christiana&n=dondorff)

Margreet Pol

Hallo Margreet,

Ik ken W.K. Dondorff uit Ees we corresponderen met elkaar Willem Lodewijk was mijn overgrootvader. 3 jaar geleden ben ik begonnen met het zoeken naar de Duitse tak(ken) Dondorff.

Dit familiewapen dat welliswaar het schild gemeenschappelijk heeft is toch anders van opzet dan die in de Siebmacher aangezien andere Nederlandse families door dezelfde kunstenaar getekend zijn doet me vermoeden dat het in Nederland is getekend. Dit werd destijds door Hans opgestuurd in 1988 met een aanwijzing op de gekopierde bladzijde uit de Rietstap die er ook bij zat staat 8-4-'86 R.A. Assen navraag over dit wapen bij het huidige archief daar leverde niks op.

Vriendelijke groet, Stephan

Stephan Dondorff

Wellicht kunt u hier nog iets vinden? http://nl.geneanet.org/gallery/?action=search&rubrique=blasons&type=famille

Succes!

Margreet Pol

Ik zoek nog steeds naar ons familie wapen van de Wit, de Witt, de Witte. Deze bestaan uit een witte zwaan of gans die naar links zwemt. Ik heb hem wel eens in het heel klein ergens in zo'n boek gezien.

Frans de Wit

Ik heb wel van een Piet Wit gehoord (geen de) diens moeder was een zus van mijn overgrootmoeder. 

Stephan Dondorff


Ook zonder DE voor de Wit voer ik in, dus je heb met nieuwschierig gemaakt, stuur dan eens een overzichtje wil je? Ik heb er een stuk of 15 Piet Wit geboren in West-Friesland (Winkel)  of daar in de buurt. en 1 in Amsterdam en 1 weet nog niet waar van daan getrouwd met Bep (Elisabeth) Rietvink

Frans de WitPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!