stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Familiewapen BestemanProfiel afbeelding

Beste leden,

Al een tijdje probeer ik te achterhalen wat de betekenis is van ons familiewapen en wanneer het precies is ontstaan. Op een grafzerk uit 1653, in de oude ruïnekerk van Bergen, staat het familiewapen afgebeeld. In dit familiegraf ligt Dirck Cornelisz. Besteman (aantal jaar schepen van Bergen geweest), Cornelis Dircksz. Besteman (1627-1628 schout van Bergen) en zijn vrouw Maritgen Claes Bommer. 

Het familiewapen ziet er als volgt uit: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/beelden/beelden-2/detail/9cfb65d7-6f82-4340-b8a6-12097830c94e/media/b63e9791-f333-4635-9156-3815a5f26b12?mode=detail&view=horizontal&q=besteman&rows=1&page=7 

Hebben jullie informatie over dit vraagstuk? 

Vriendelijke groet,

Dirk Besteman

Dirk Cornelis Besteman - 29 apr 2017 - 20:52

Het valt niet mee, om te bepalen wat het voorstelt. Zijn er nog andere afbeeldingen beschikbaar?
In de Heraldische Databank komt het niet voor: http://cbgfamiliewapens.nl/databank/indeling/gallery?q_searchfield=besteman

EDIT: volgens diverse bronnen is het een onderarm met gebalde vuist houdende een lauriertak. Dat zou best eens kunnen. Het helmhoofd is identiek.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 29 apr 2017 - 21:14

Uploaden van de foto lukt niet dus heb ik het wapen maar afgebeeld als mijn profielfoto. 

Is dit beter beeld? 

Dirk Cornelis Besteman - 29 apr 2017 - 21:49

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dirk Cornelis Besteman - 29 apr 2017 - 21:58

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dirk Cornelis Besteman - 29 apr 2017 - 22:04

Ik ben blij om te zien, dat ik het niet verkeerd had met de medeling dat het om een arm zou gaan.

Vita nostra peregrinatio. Ons leven is een pelgrimstocht. (een tocht naar het hiernamaals wel te verstaan; de beloning van een godvruchtig leven hier op aarde)

Ik heb uiteraard wel mijn vermoedens over de betekenis van het wapen, maar dat laat ik toch liever over aan een expert.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 29 apr 2017 - 22:12

Beste Jan,

De betekenis 'ons leven is een pelgrimstocht' was inderdaad bekend, maar de toevoeging 'de beloning van een godvruchtig leven hier op aarde' is nieuw! Bedankt! 

Mijn theorie van de betekenis nemen soms ook een interessante wending. Aangezien sommige Bestemannen ook molenmeesters/schepen/schouten waren en in die tijd Graaf (Lamoraal) van Egmont polders in NH ging droogleggen. Misschien is dat de betekenis van de arm die uit het water stijgt (strijd tegen het water waar leed heeft plaatsgevonden, Bron: bovenlichten.net). "Toevallig" woonden ook veel Bestemannen in de polders in NH.

Ik kom op http://www.bovenlichten.net/id35.html het volgende tegen:  Door zijn groenblijvende bladeren staat de laurier symbool voor onvergankelijkheid en eeuwig leven. Ook werd in oudere tijden aan de laurier reinigende eigenschappen toegeschreven en overdrachtelijk konden de smetten van vergoten bloed ermee worden gereinigd.

De helm, met arm en lauriertak, zou waarschijnlijk kunnen betekenen dat de Bestemannen, Graaf van Egmont steunde in zijn gevechten en misschien daardoor een wapen mochten dragen. De Besteman familie waren, net zoals Graaf van Egmont, zeer fanatiek Rooms Katholiek en hadden vaak bestuurfuncties. 

Dat was even kort mijn gedachte, gebaseerd op gevoelens, over de betekenis. 

 

Ik zit ook met het volgende probleem, De stamboom stopt rond 1500. Hoe kan ik nog meer voorvaderen zoeken? Ik zou graag erachter willen komen hoe de naam Besteman is ontstaan. En hoe het kan dat de Besteman familie uit NH Rooms Katholiek is en de Besteman familie uit ZH protestants is. 

Heel veel vragen en daarmee ook veel uitdagingen. Hopelijk kan ik op dit forum de juiste personen vinden die mij hiermee willen helpen.

 

Vriendelijke groet,

Dirk Besteman

Dirk Cornelis Besteman - 29 apr 2017 - 23:30

Ik heb tijdens een familie reünie 1989 in Bergen een afbeelding van het wapen gekocht en twijfelde aan de echtheid, de kleuren die ik heb, komen niet overeen met die van u. Het is me al jaren duidelijk dat het wapen niet te vinden is bij de organisatie die familiewapens registreert.

Interessant is uw opmerking over Lamoraal,  Besteman uit de Hoeksche Waard, die als een andere familie gezien wordt, woonde in een gebied waar de familie van Egmond bezittingen had zie site De Hoeksche Waard.  Volgens Bram Besteman zijn we géén familie en de maker van onze stamboom Jacques Besteman + 2013 vond van wel, ik was het jarenlang eens met Bram, ik weet niet of hij nog leeft, staat wel in tel. boek Hilversum. 

Ik heb de stamboom diskette 3,5 inch en inmiddels toestemming van Jacques zoon om te publiceren, wat ik heb gekregen dateert uit eind jaren '90 en is gemaakt met Word, nooit gepubliceerd en helaas met nogal wat onvolkomenheden, ik beschik niet over zijn bronnen.

Ik dub al een tijd waar en hoe ( welk SB programma) te publiceren, ik zit wel op MH, niet tevreden, houd me vooral bezig met van den Berg, grootmoeders kant.

Jacques wilde graag dat ik het overnam, wilde ik wel maar niet alleen, mijn voorstel heeft hij niet meer beantwoord, gezondheid, maar ook dat hij er geen zin meer in had. Mijn vader deed wel het e.e.a. omdat we in Haarlem wonen, veel Bestemannen! maar ik ken er maar één en dochter. Verder heb ik geen contacten met Bestemannen, behalve in Limburg:neven/nicht.

Ik beschik niet over adressen, tel. nummers, e-mailadressen die Jacques waarschijnlijk wel had.

Wat ik wilde bestaat uit vier groepen: Bestemannen in Alkmaar, Haarlem, regio Den Haag en Zuid-Limburg: neven/nicht van mij en hun (klein)kinderen, een 5e groep is nodig in het Noorden/Oosten van het land. Het mooie is dat de eerste drie belangrijke archieven voor ons hebben.

U schrijft dat het graf in de ruïnekerk ligt maar ligt er buiten tegen een muur. Tekst in 1989 niet meer leesbaar, voorstel om te restaureren: geen interesse!

Ik heb inmiddels Bestemannen gevonden in Hoorn 17e eeuw via Westfries archief op internet, opvallend is dat ze Protestants zijn of Remonstrants, de meeste Bestemannen uit Noord-Holland zijn RK, verder vond ik op site alle Friezen: Cornelis Claesen Besteman die een stuk land bezat in 1698.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman, Haarlem

J. Chr. Besteman - 16 jun 2017 - 22:36

Vrijwel zeker zijn de vuist en lauwertak "van natuurlijke kleur". In de heraldiek is  groen op groen volgens mij uitgesloten. De naam Besteman en de lauwerkrans passen wel heel logisch bij elkaar. Jammer dat de heraldische databank geen opheldering verschaft. Misschien is er nog iets te vinden vinden in bv boeken met gedenkstukken of zo. Wie bereid is heel diep te spitten, kan misschien een lakzegel vinden op een brief of ander stuk. Dat soort vondsten vraagt geluk, tijd en vindingrijkheid.

Maggy - 1 jul 2017 - 11:41

Bij een schout of schepen is een aardige kans dat deze stukken gezegeld heeft. Mogelijk had Bergen ook een wapenbord waar de wapens van alle schouten en schepenen op werden geschilderd. Als het de tand des tijds overleefd heeft, zal het waarschijnlijk het depot van een museum, archief of priveverzameling opsieren... Zoek en wie weet wat u zult vinden...

Maggy - 1 jul 2017 - 11:49

Zover ik weet hangen in Alkmaar wapenborden, in een kerk?, ik herinner me dat mijn vader of de maker van de stamboom Jacques Besteman mij dat verteld heeft.

Van Jacques heb ik wel kopieën van testamenten zonder wapen gekregen, ik vermoed dat hij nooit gezegelde stukken heeft gevonden.

Zelf woon ik niet in Alkmaar, en ook geen tijd om dit uit te zoeken.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman

J. Chr. Besteman - 1 jul 2017 - 13:58

Geachte heer Clavaux,

In uw tekst verwijst u naar diverse bronnen m.b.t. wapen Besteman. Kunt u mij deze bronnen geven?

Helaas reageert Dirk Cornelis Besteman niet op mijn reactie, ik ken hem niet.

Alvast bedank voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman

J. Chr. Besteman - 1 jul 2017 - 14:05

Beste Joep,

Mijn excuses voor mijn late reactie. 

Bram Besteman komt mij niet bekend voor. Op het moment beschik ik over originele documenten en getekende stambomen. Ook beschik ik over een aantal originele geboorteakte's van Bestemannen tot 1750. Wat in onze familie ook leeft is het proces rond de erfenis van Jan Besteman. Hij overleed vrij plotseling in 1723, volgens mij. Pas 50 jaar later wilde familie hun recht op de erfenis. Dit is op niks uitgelopen. Hij bezat relatief veel. De processtukken bezit ik ook. 

Marinus Besteman heeft voor de tweede wereldoorlog al heel veel uitgezocht over de familie Besteman. Ik beschik over al zijn brieven die gestuurd zijn naar wapenkundige en andere kenners op het gebied van Bergen en families. Ik heb helaas niks gevonden dat antwoord geeft op de vragen over het wapen en de familienaam. 

Ik bezit ook oude portretten van de familie Besteman. 

De zerken liggen niet meer in de ruïnekerk. De graven zijn in het verleden verplaatst. 

Mijn opa die ook erg veel heeft uitgezocht en een gigantisch documentatie heeft opgebouwd is helaas in 2013 overleden. Mijn oma is een aantal maanden geleden overleden. Dit is de reden dat ik nu alles heb overgenomen.

Mijn familie heeft geen contact met andere Bestemannen buiten de broer van mijn vader om. 

Met vriendelijke groet,

Dirk Besteman

Dirk Cornelis Besteman - 1 jul 2017 - 14:31

Helaas bezit ik geen lakzegels van de familie Besteman. Ik bezit wel een lakzegel van de gemeente Alkmaar. 

Ik ga opzoek naar wapenborden! Bedankt voor de tip!

Dirck Cornelisz Besteman uit ±1550 was vertegenwoordiger van Sanegeest in 1585‑1586/ 1593‑1594/ 1597‑1598. Dit was/is een buurtschap van Bergen. Misschien dat er documenten te vinden zijn m.b.t. Sanegeest. 

Met vriendelijke groet,

Dirk Besteman

Dirk Cornelis Besteman - 1 jul 2017 - 14:38

Beste Dirk Cornelis,

Bram is/was actief met Besteman uit Voorne-Putten zover ik me herinner, mijn laatste contact is van jaren geleden, mogelijk heb ik iets in mijn oude computer.

Ik heb wel slecht leesbare kopieën van Jan Jansz. Besteman 15-02-1794, verder iets over Cornelis B x Marijtje Steeman, voogdschap van Aagje, Cornelis, Pieter Besteman (Marijtje Steeman, wijlen, wordt ook genoemd) en artikelen uit De Speelwagen "strijd om een erfenis"  In Bloemendaal woonde een Besteman, tolk bij de rechtbank, die ook dacht dat er nog wat te halen viel. Het ging over Haghenoyen ? in Heiloo.

Van Jacques heb ik nooit gehoord dat er andere Bestemannen met onderzoek bezig waren, zijn zoon heeft alles van Jacques in bewaring.

Misschien dat we met elkaar contact kunnen onderhouden, ik sta in het tel boek Haarlem.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman

J. Chr. Besteman - 1 jul 2017 - 15:01

Beste Joep,

Het ging inderdaad over Hagenoy. Ik heb overigens verschillende namen gelezen. Ik hou het op Hagenoy. Dat stond, misschien nog wel staat, in het Egmondermeer. Hij bezat onder andere ook een grachtenpand in Alkmaar, ongeveer 35 hectare grond en veel vee. 

Marijtje Steeman zit in mijn familielijn. 6 generaties terug. 

De zoon van Jacques is mijn vader. De computer met informatie over erg veel Bestemannen staat bij ons in huis. Wij zijn woonachtig in Doornspijk. In Doornspijk woonde Jacques van 1974 t/m 2013.

We kunnen zeker contact houden. Ik ben niet van de generatie telefoon boeken, maar ik zal vast uw gegevens kunnen vinden.

Met vriendelijke groet,

Dirk Besteman

Dirk Cornelis Besteman - 1 jul 2017 - 15:37

Beste Dirk Cornelis,

Zover ik weet staat Hagenoy er nog steeds, mijn vader had er verschillende foto's van gemaakt, in mijn bezit. Hieronder link , lijst is lang en gaat over bezittingen op plaatsnaam, gevonden door te googlen op Hagenoy Heiloo.

http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=9771&type=loanroom 

Vorig jaar mei had ik e-mail contact met uw vader, (eerst gebeld met uw oma in Doornspijk voor tel nr uw vader) had het druk. Heb ik ook en houd me meer bezig met de stamboom van mijn vaders moeder. Uw grootvader tijdens een telefoongesprek zei dat het niet lukte om mensen te vinden die wilde helpen, vandaar het voorstel waar hij niet meer op terug kwam. U heeft dus de stamboom, ik hoop dat u het nu in een stamboomprogramma hebt zitten.

Ik stam ook af van Marijtje Steeman via zoon Cornelis x Zweekhorst daarna C.J.G.  B x de Ridder hun zoon J.C. B x van den Berg. daarna mijn vader.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman

J. Chr. Besteman - 1 jul 2017 - 22:45

Ik ben afkomstig uit de Hoekse Waard. Waar ik probeer de genealogie van de Bestemannen uit de Hoekse Waard probeer uit te zoeken. Het verste terug kom ik bij een Pieter Besteman uit Mijnsheerenland Hoekse Waard overleden ongeveer 1564. De link met de Graaf van Egmond kan ik begrijpen, maar heb daar nog niets van gevonden. De link met de Bestemannen in Noord Holland heb ik ook nog niet gevonden. 

 

Groet,

 

Andre Besteman

Andre Besteman - 6 nov 2019 - 08:41

Beste André,

Of er verband bestaat tussen Besteman uit de Hoeksche Waard en Besteman uit Noord-Holland is zonder DNA onderzoek moeilijk vast te stellen.

Ik heb jaren geleden wel eens contact gehad met Bram Besteman uit Hilversum, of hij nog leeft weet ik niet, hij dacht dat er geen verband bestond. Hij deed onderzoek naar Besteman Hoeksche Waard.

Op internet heb ik weleens gezien Besteman Goidschalxoord 1526 protestant ,zie https://duckduckgo.com/? o q=goidschalxoord+%2B+Besteman&ia=web   of  https://www.google.de/search?newwindow=1&sxsrf=ACYBGNQRY7maaQGLzWvRhZNjQxcz0sR1jg%3A1573040178073&ei=MrDCXeKWBIz4kwWSoqCgCw&q=goidschalxoord+%2B+Besteman&oq=goidschalxoord+%2B+Besteman&gs_l=psy-ab.3...2073.9724..10937...0.2..0.125.978.8j3......0....1..gws-wiz.......0i71j0j0i30j0i5i30j0i22i30j33i160j33i21.kyj0ArlIaT8&ved=0ahUKEwji95-ov9XlAhUM_KQKHRIRCLQQ4dUDCAs&uact=5 

Er is een boek over Lamoraal =  de Graaf van Egmond geboren in Henegouwen, dit boek is te vinden in bibliotheken en wordt niet uitgeleend, geen namenindex. De familie van Egmond had bezittingen in  Egmond en omgeving, ze kwamen er niet vandaan, woonden er ook niet. Mogelijk dat er Bestemannen uit de Egmondermeer lang geleden door een van Egmond gevraagd werden om te werken aan dijken etc in Hoeksche Waard waar Lamoraal bezittingen had (grond). 

Zover ik weet zijn er mensen die zich bezighouden/hielden met Besteman Hoeksche Waard, zoek ook op genealogie Hoeksche Waard en op geschiedenis Hoeksche Waard.

Met vriendelijke groet,

Joep Besteman

J. Chr. Besteman - 6 nov 2019 - 12:47


Beste Joep,

bedankt voor de reactie. Ik ben lid van de genealogie Hoeksewaard. Daar heb ik ook een parenteel van de Besteman uit de Hoeksewaard digitaal. En ben lid van MyHeritage waar ik mijn stamboom bijhoud. Ik zal in het museum Hoeksewaard ook een gaan zoeken op stukken van de graaf van Egmond. 
Ieder geval bedankt voor de aanvulling.

 

groet,

 

Andre Besteman

Andre Besteman - 6 nov 2019 - 15:56Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu