stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Familiewapen Krijt [opgelost]


Profiel afbeelding

Bijgaand geglazuurd beeldje is te zien bij een woning aan de Zuiderkade te Franeker. Je ziet een leeuwtje met daaronder een soortement familiewapen met het lelieteken en de (familie?)naam KRIJT. Wie kan hier mogelijk meer over vertellen? Bijv. bestaat dit familiewapen echt?https://i.postimg.cc/6QdGyGt6/Zuiderkade-59-61-onbekend-beeld-met-onderaan-KRIJT-Jansen.jpg

Piet Postma

Er gaat in sommige browsers iets mis met de afbeelding. 
Hierbij een aanpassing.

Wesley Fokkens

Dank voor de hulp!

Piet Postma

Wesley Fokkens

Inderdaad, dat is 'm. Goed gevonden! Mijn foto is al van eerdere datum, toen ie nog mooi in het glazuuur zat. Nu is het beeldje erg verbleekt.

Piet Postma

In dat huis woont een Dorien Krijt.
Zie: https://franekercourant.nl/artikel/1081030/nieuwe-schone-toekomst-voor-de-varia-nova.html

Die weet er vast wel meer van.

Wesley Fokkens

Goh, alweer goed gevonden. Daar heb ik niet eens aan gedacht om dat zo op te zoeken. Heel erg bedankt, Wesley. Ik zal er eens langsfietsen en aanbellen met de vraag of het echt een geregistreerd familiewapen is.

Piet Postma

Fiets dan ook even langs nummer 56: https://goo.gl/maps/XHZQnT82AKyaajq36

Doei!

Wesley Fokkens

Die beeldjes had ik ook al wel eens gezien, maar vond ze minder bijzonder dat dat beeldje met familiewapen. Op 6 juni komt mijn boek "Gevelstenen in Franeker" uit, met zo'n 170 afbeeldingen, waaronder ook enkele (gevel)beeldjes en borden. Vandaar mijn interesse. Die kleine witte beeldjes sla ik dus over. Tja, je moet grenzen stellen Ja schuddend

Piet Postma

Met enige fantasie stelt het wapen een Franse lelie voor en dan zou het (volgens Rietstap) Kryt kunnen zijn

sprangers

Mooi gevonden, [e-mailadres verborgen]

Ik denk, dat degene, die dat beeldje nog niet zo lang geleden gemaakt heeft,
die afbeelding ook in Rietstap heeft gevonden.

"Niet zo lang geleden", omdat ik begrepen heb, dat het glazuur in relatief korte tijd is verbleekt,
op een wapenschild normaal gesproken niet nog eens extra de attributen (helmteken etc)
worden afgebeeld, en tenslotte, omdat de letters KRIJT zo 20e/21e eeuw zijn, als het maar kan (met name de lange IJ).

Zoals ik al zei: Dorien weet er vast wel meer van, en ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Wesley Fokkens

Inderdaad, ik zie er ook wel een Franse lelie in. Ik ben bij Dorien Krijt en haar partner langs geweest, maar er werd niet opengedaan. Ik zal het binnenkort nog eens proberen. Bedankt voor de tips!

Piet Postma

Ik zou in deze Corona tijd ook niet zo snel opendoen! Misschien kan je beter op- dan aanbellen; eventueel via het telefoonnummer van haar partner wiens naam ik om privacyredenen hier niet zal noemen, maar hij staat in het al genoemde artikel van de Franeker Courant. Overigens is het duidelijk een grap: ooit een leeuw gezien met zijn hand onder zijn kin?

sprangers

Dat is inderdaad waarschijnlijk een soortement persiflage, die "hand" of poot onder de kin van de leeuw. En ook de letters van KRIJT zijn wel erg uit onze tijd. Ik zal nog eens een poging tot contact doen. Merci.

Piet Postma


"Overigens is het duidelijk een grap: ooit een leeuw gezien met zijn hand onder zijn kin?" ... nee, maar ook nog nooit een leeuw met een zwaard in de klauwen of een kroon op de kop. 😉

Mark de VriesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu