stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Betekenis familiewapen familie 't HartProfiel afbeelding

Ik heb mijn familiewapen gevonden en ik ben dus benieuwd hoe je erachter komt wat de betekenis hiervan is. 

Wat er op het familiewapen staat:

  • Wapen: In zilver een klimmend rood hert, blauw getongd.
  • Helmteken: het hert van het schild, uitkomend.
  • Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.

A 't Hart - 15 jan 2021 - 21:33

Dag Allysha,

Dat is doorgaans alleen bekend bij degene die het wapen heeft ontworpen.
In oud Nederlands werden hart en hert als woorden door elkaar gebruikt,  dus de verbeelding van de naam Hart door het dier hert is aannemelijk. Maar waarom de kleuren rood en wit (zilver) zijn gebruikt, zal lastig worden te achterhalen. Als je geluk hebt en je kunt wapens van naaste familieleden en streekgenoten vaststellen, dan is er soms een theorie op te stellen hoe men aan de kleuren kwam. Zeker weten doe je het nooit.

Michaël

Boers 2 - 15 jan 2021 - 23:01

Rietstap** vermeldt: ('t) Hart -- Schiedam. In zilver een klimmend rood hert in keel. (De kleur van de tong is dus anders.) Bij het Centraal bureau voor Genealogie ( https://cbgfamiliewapens.nl ) zijn drie varianten op wapens 't Hart te zien, waaronder het wapen met uw beschrijving. Deze is aangevraagd in 1991, dus navraag omtrent betekenis zal nog mogelijk kunnen zijn.
Verder zal het de vraag zijn of uw (eigen) familie aansluiting heeft op de wapenvoerder; er zijn meerdere families en varianten op de naam.

(** Armorial Général, met een beschrijving van wapens van meer dan honderdduizend families, Johannes Baptista Rietstap (1828-1891).)

W. van der Kooij - 16 jan 2021 - 09:58


Ik Wil graag meer weten 

Over dit wapen in de familie de betekenis

Fanny Vandels - 10 mei 2021 - 22:37Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu