eerste deel zie ik nu ook: recte et fortiter = correct (als 'upright': het juiste doen) en sterk (stoutmoedig; dapper)
[hier] wordt er iets over gezegd: ".. Op het schilderstuk afkomstig uit de abdij van Val-Dieu komt ook het wapen voor van abt Dubois (drie bomen van sinopel op een veld van zilver met de spreuk Recte et fortiter ( Recht en moedig), die de schenker ervan geweest zal zijn. De schilder van dit doek is G. Lamine.."
Heel vroeger was Abshoven een herenboerderij. In 1253 kwam het in het bezit van de abdij van Val Dieu en in de loop van de tijd werd de hoeve uitgebouwd. Onder de abt Du Bois werden in 1715 de grote schuur en het herenhuis gebouwd. Een stuk voorgevel van het herenhuis staat nog overeind. Daaraan hangt nu de wapensteen van toen, zichtbaar vanaf het terras.
Gevelstenen Abshoven / Val-Dieu Munstergeleen Toen vanaf 1253 de cisterciënzer monniken van Val-Dieu (nabij Aubel – B) van de heren van Monschau, Hafkesdale, Valkenburg en Born schenkingen ontvingen, waaruit de uithoeve Abshoven zou ontstaan, was er al sprake van Abtshoven en Munstergeleen. Dat wil zeggen dat al eerder een abt en een munster (klooster) een rol hebben gespeeld op deze plek. Mogelijk is dat het klooster van Sint-Vaast in Atrecht (Fr.) geweest. Ofschoon van de oude uithoeve nog slechts een ruïne van het herenhuis resteert, leeft de herinnering nog voort door de bewaard gebleven gevelstenen (1715-1716), die rechtstreeks naar de abdij Val-Dieu verwijzen. De gevelstenen zijn in 2015 - driehonderd jaar na plaatsing - weer aangebracht op de ruïne van het abtshuis. Vanaf het terras van de brasserie Abshoven ziet men de steen met het wapen van abt Dubois (‘Van den Bosch’ – vgl. de bomen- 1715). Deze steen bevond zich vroeger boven de schuurpoort. De andere steen is links naast het voormalige klooster aangebracht (1716). Hierop zien we naast het wapen van de abt ook dat van de abdij Val-Dieu (twee ringen en het devies: in vinculo pacis – in de band van de vrede). Tussen 1901 en 1986-1988 waren de uit Frankrijk afkomstige zusters Dienaressen van het Heilig Hart van Jezus woonachtig en werkzaam in Abshoven. In opdracht van deze congregatie ontwierp architect Johannes Kayser een nieuw klooster en kapel, gerealiseerd tussen 1908 en 1910. Het complex werd in 1995 door brand en verwaarlozing getroffen, maar in 2013-2014 tot gemeentelijk monument verklaard en gerestaureerd; spoedig daarop volgde een uitstekende herbestemming. (GJ)