stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Familiewapen NoppeneyProfiel afbeelding

Ik heb al 5 verschillende familiewapens gevonden met de naam Noppeney, volgens een Duits blad zou het wapen er als volgt uitzien;Zackenkreuz, im rechten Obereck ein vogelfuB. Auf den Helm zwischen zweiFlugeln der VogelfuB. Wie kan mij helpen dit wapen te vinden , het liefst in kleur.

Volgens het blad zou de familie zich in 1600 hebben gevestigd in Weiden Aachener Reich,

Bij voorbaat mijn dank voor eventuele reactie's.

P.M. Noppeney

Peter Noppeney - 23 apr 2022 - 21:23

De beschrijving lijkt mij niet echt helder en bevat schrijffouten. Gewoonlijk volgen schild, helm met helmteken, wrong en helmkleden. Gebruikte u (een) officiële bron(nen)?
"Zackenkreuz, im rechten Obereck ein VogelfuB [=ß]." Kennelijk een antiek kruis, met in de rechter bovenhoek een vogelvoet.
De site van het CBG en Rietstap *) hebben geen vermelding van de naam Noppeney, die bijvoorbeeld uit de lakenwereld (=wol) zou kunnen komen.

*) Armorial Général, met een beschrijving van wapens van meer dan honderdduizend families (1884-1887), Johannes Baptista Rietstap (1828-1891).

W. van der Kooij - 24 apr 2022 - 11:04 (laatst bijgewerkt 24 apr 2022 — 12:11 door auteur)

Als aanvulling op W. van der Kooij een fragment uit het Armorial Général, bladzijde 760. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 24 apr 2022 - 12:39 (laatst bijgewerkt 24 apr 2022 — 13:45 door auteur)

Geachte Heer van der Kooi, bedankt voor Uw reactie. De gegevens die ik eerder plaatste heb ik overgenomen zoals ze in het in mijn bezit zijnde document staan. In dit document staan 2 familie wapens 1 van Johan Noppeney Schepen in Burtscheid  1595 en 1 van Johan Daniël Noppeney Kurköln Hofrat 1745. Beide  wapens zijn verschillend maar de heren zijn wel familie van elkaar en ook (verre) familie van mij. Ik ben niet erg thuis in de Heraldiek maar zou graag willen weten of ik deze wapens mag gebruiken. Van een naamgenoot in Limburg heb ik een foto ontvangen van een familiewapen met de naam Noppeney, en ook dit wapen is weer anders. In Luxemburg woonde een Marcel Noppeney wiens stamboom terug gaat tot het jaar 1380 ook van hem heb ik het familie wapen. Kortom onduidelijkheid . Hoe kan het dat in een familie zoveel verschillende wapens in gebruik zijn. Misschien kan U mij duidelijkheid geven.

Groeten

Peter Noppeney

Peter Noppeney - 24 apr 2022 - 21:03

Een veel voorkomend misverstand is dat mensen met dezelfde naam ook tot dezelfde familie behoren. U zou de gegevens die u heeft gevonden juist als bevestiging kunnen gebruiken dat ze geen familie van elkaar zijn. 
Verder nog een algemene waarschuwing: baseer uw conclusies over familieverbanden niet op publicaties van anderen maar alleen maar op origineel bronmateriaal. Het internet staat helaas vol met genealogische onzin. Vooral bij stambomen die teruggaan tot de 14e of 15e eeuw moet u alert zijn op het gebruik van goede bronnen en als die missen doet u er goed aan de gegevens te wantrouwen. 

Maria van Afferden - 25 apr 2022 - 10:20

Maria, bedankt voor de reactie ben weer wat wijzer geworden. De gegevens die ik gebruik zijn grotendeels afkomstig van Eurregio, weet niet hoe betrouwbaar dit is. Verder heb ik een aantal gegevens van diverse gemeenten (foto copieën) zoals geboorten trouw en  overlijdens akten.Wat zijn betrouwbare bronnen die ik kan gebruiken? 

Groeten, 

 

Peter Noppeney

Peter Noppeney - 25 apr 2022 - 21:10

Als u gegevens van de burgerlijke stand heeft dan zijn die uiteraard betrouwbaar. Als u uw eigen stamboom verder wilt uitzoeken op basis van goede bronnen, zou u op dit forum een nieuwe vraag daarover kunnen starten. Noem daarin de oudste voorouder van uzelf waarvan u zeker weet dat de gegevens kloppen. Via het forum zult u zien dat u op weg geholpen wordt en dan ziet u ook hoe dat wordt aangepakt en wat de goede bronnen zijn.

Maria van Afferden - 26 apr 2022 - 09:05


Maria opnieuw bedankt voor de reactie. Zal op het stamboom forum een bericht plaatsen met de betrouwbare gegevens en hoop dan verder te komen.

Groeten,

peter Noppeney

Peter Noppeney - 26 apr 2022 - 21:38Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu