stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Wat betekent deze beschrijving van het zegel van Jean de Florence uit 1317Profiel afbeelding

Ik wil graag weten hoe een wapen met de volgende beschrijving eruit zou kunnen zien. "Dans un quadrilobe orné de chimères est un écu à la croix frettée et cantonnée de quatre fleurs de lis. Légende: S. Johannis [veteris] de [Florencia]."

De beschrijving komt uit het charterboek "Chartes du chapitre de Sainte-Waudru de Mons" deel I uitgegeven in 1899 (pg 629). Het is een beschrijving van het zegel van Jean de Florence, raadgever van graaf Willem III van Holland en stamt uit 1317.  De originele charter zou te vinden moeten zijn in het archief van Bergen (Mons) maar tot nog toe heb ik dat nog niet kunnen vinden online en weet niet of daar een foto van het zegel is te vinden.

Elke hulp is welkom.

Harold van Aalderen - 4 jul 2022 - 20:17

Quadrilobe is een vierblad, chimères zijn fantasiefiguren (een leeuw met een vrouwenhoofd), une croix frettée zier ongeveer zo uit:http://www.blason-armoiries.org/heraldique/f/frettee.htm, en dan zijn er nog fleur de lys (Franse lelies) afgebeeld. Het klinkt als een vrij complex wapen. 

Annemarie57 - 7 jul 2022 - 13:08

Hi Annemarie57, dank voor je toelichting. Het lijkt idd een complex wapen. Het toeval wil dat ik na deze post in de collectie van zegelafdrukkken van het Rijksarchief van Belgie een referentie vond naar Jean de Florence met een zegel van een akte uit 1329 (zie hier).

Dit zegel van iets latere datum ziet er echter heel anders uit maar het gaat beslist om dezelfde persoon. Helaas kom ik bij het randschrift niet verder dan "anus" de rest van de letters kan ik niet goed plaatsen. Maar de eerder genoemde beschrijving past hier zeker niet bij volgens mij.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Harold van Aalderen - 7 jul 2022 - 14:25

Niet? Links 3 chimères lijkt mij. Rechts een fragment van een fleur de Lys? 

Het is ook maar net hoe iemand het zegel beschrijft. Ben zeker geen expert, maar het is me wel opgevallen dat zo'n beschrijving niet altijd even eenduidig is. 

Annemarie57 - 7 jul 2022 - 16:59 (laatst bijgewerkt 7 jul 2022 — 17:01 door auteur)

Het is in iedergeval geen quadrilobe, en links lijken me meer klimmende leeuwen zoals in het wapen van Holland en Zeeland voorkomen. En wat dat rechts ook mag voorstellen het lijkt in de verste verte niet op de fleur-de-lis en het zijn er zeker geen vier. Maar ik ben met je eens, de beschrijving hoeft niet accuraat te zijn. Maar deze beschrijving wijkt wel heel erg af, en hij komt van een wetenschapper gespecialiseerd in de middeleeuwen. Dan mag je toch wel verwachten dat die enigzins hout snijdt toch? Maar ja ik ben ook geen kenner van deze materie.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Harold van Aalderen - 7 jul 2022 - 20:24

Het kan ook nog zijn dat Jean een nieuw zegel heeft laten maken en dat de nieuwe zegelsnijder iets afwijkend de figuren heeft aangebracht. Een chimère lijkt op een klimmende leeuw. Of het zegel duidelijk genoeg is om een onderscheid te maken?  https://nl.frwiki.wiki/wiki/Chim%C3%A8re_(h%C3%A9raldique).

Annemarie57 - 7 jul 2022 - 21:49


klopt. We zullen het waarschijnlijk pas leren als het nog lukt om een foto van het oudere zegel te vinden. 

Harold van Aalderen - 8 jul 2022 - 10:07Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu