stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Werkwijze Nederlands Patriciaat opgelost



Profiel afbeelding

Beste allen,

 

Ik ben op zoek naar een aantal familiewapens die in de jaren '20 in het Nederlands Patriciaat zijn gepubliceerd. Het boek vermeld vanuit welke lakzegel/bron het wapen is vastgesteld. Wanneer ik deze originele lakzegels bekijk, zie ik dat de tekeningen in het Nederlands Patriciaat met een vrije hand zijn ontworpen: veel extra krullen boven het wapenschild bijvoorbeeld.

Hoe gingen de makers van het Nederlands Patriciaat in de vorige eeuw te werk? Moest iemand van de familie zelf het wapen ontwerpen? Of kan het kloppen dat ze lakzegels hebben overgetekend met meer decoratie dan er daadwerkelijk was? Ik ben ook benieuwd of er tegenwoordig mensen zijn die wapens reconstrueren vanuit oude zegels.

pwx45 - 6 jan 2023 - 11:42 (laatst bijgewerkt 6 jan 2023 — 11:42 door auteur)

Lijkt me een typische vraag voor het CBG, die het Nederland's Patriciaat uitgaf.
En iedere heraldisch ontwerper zal vanuit een lakzegel een wapenontwerp kunnen maken. Dat is hun specialisme.

Michaël

Boers 2 - 6 jan 2023 - 16:36

Van vragen wordt men wijs Martijn. Een wapenontwerp is aan een aantal regels onderworpen, je kunt er o.a. uit afleiden, uitgaande van het helmteken, of iemand tot de riddermatige dan wel adellijke kringen stamt.enz.  Wapens worden geregistreerd, als het correct gebeurt, Versiering is meestal vrij, en aan esthetiek en tijd onderworpen. . Het schild heeft vaak betekenisvolle inhoud. Niet alles was officieel daarover bekend is, is ook waar, voorbeeld b.v. het geslacht van Bentheim, waarover men zegt dat de ronde vergulde afbeeldingen slaan, op koeken die tijdens d kruistochten werden meegegeven, louter verzinsels maar die m.i. een veel diepere betekenis hebben, b.v. geloof of politiek. Je kunt dit zelf bestuderen en invullen. Verder kan aangeraden worden je te verdiepen in heraldische afbeeldingen en boeken. Je zult er, hopelijk net als ik, veel van kunnen leren. Het laatste woord over heraldiek is gelukkig nog niet gesproken hoor. Veel plezier hiermee. Met groeten, Harry

Harry Tuinhout - 8 jan 2023 - 15:11


Graveren ging vroeger met de hand, waardoor veel werd gestileerd. Daardoor werden dingen wel eens voor wat anders aangezien, dan ze werkelijk waren. Jarenlang dacht mijn familie aan de hand van lakafdrukken, dat er alen in het wapen waren afgebeeld. Nader onderzoek leerde, dat het hazewindhonden moesten zijn. Voor al die rijke versiering was vaak geen plaats op de steen waarin het zegel werd gegrafeerd of het ging om de ring van een dochter of echtgenote, waarbij het schild een andere vorm kreeg (ruit voor ongehuwde vrouwen en ovaal voor echtgenotes). De rijke randversiering werd dan meestal weggelaten. 
Ik denk dus niet dat het Nederlands Patriciaat met de vrije hand aan de slag ging. Wellicht was er van een wapen toch ergens een geschilderde versie aanwezig die werd gebruikt.
Nicolette.

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 09:12







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu